Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Polévka z červené čočky

aktualizováno 
Jemná červená čočka, oblíbená v Indii, se zhostí polévkotvorné role stejně elegantně jako její zelená kolegyně. Je však křehčí; vaření trvá jen pár minut.

Polévka z červené čočky | foto: Profimedia.cz

Suroviny na 4 porce:

  • 3 lžíce panenského olivového oleje (nejlépe v kvalitě bio)
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 200 g červené čočky, například Biolinie (500 g zhruba za 37 Kč, i v supermarketech)
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • špetka mletého koriandru

Na ozdobu a dochucení:

  • nasekané lístky čerstvého koriandru nebo jiná bylinka
  • sůl nebo atlantské koření a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, případně trocha šťávy na dochucení

Postup:

1. Na oleji v hrnci osmahneme cibulku a mletý koriandr. Vsypeme propláchnutou čočku a zalijeme ji vodou nebo vývarem.

2. Uvedeme do varu, pak plamen stáhneme a vše asi čtvrthodinku povaříme. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochutíme, ozdobíme zelenými lístky a proužky citronové kůry, případně trochou šťávy.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.