Suroviny na 4 porce:
Chcete víc?Více receptů na dobroty z jahod najdete tady. |
- 150 g bílé pšeničné mouky
- 150 g pohankové mouky
- 2 vejce
- javorový sirup
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- asi 600 ml plnotučného mléka
- asi 500 g jahod
- 2 - 3 lžíce vysokotučné smetany
- jogurt
Postup:
1. Mouky prosejeme, aby se v těstě nedělaly hrudky.
2. Přidáme vejce, 2 lžíce javorového sirupu, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a potom za stálého míchání přiléváme mléko, aby těsto bylo dostatečně řídké.
3. Těsto necháme zhruba půl hodiny odležet.
4. Jahody zbavíme stopek. Polovinu jahod si dáme stranou na omáčku a druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky.
5. Připravíme si omáčku. Jahody vložíme do mixéru a přidáme k nim trochu javorového sirupu a pár lžic vysokotučné smetany. Lehce promixujeme, směs nemusí být úplně hladká.
6. Těsto před smažením ještě jednou promícháme. Připravíme si naběračku a kokosový olej na vymazání pánve. Rozpálenou pánev zlehka vymažeme kokosovým olejem, snížíme plamen a nalijeme na ni jednu naběračku těsta. Pomocí naklápění pánve těsto rozlijeme po celé její ploše a opékáme.
7. Palačinku otočíme ve chvíli, kdy se celá její plocha zatáhne a začnou se na ní tvořit bublinky. Opékáme ještě chvíli z druhé strany.
8. Palačinky plníme jogurtem, smetanovou jahodovou omáčkou a čerstvými jahodami.
Další recepty nejen pro děti najdete na stránkách pořadu Na talířku na Playtvak.cz.