Doporučujeme

Palačinky s jahodami

Palačinky s jahodami | foto: Profimedia.cz

Na talířku: palačinky s jahodami s trochou zdravé mouky

  • 4
Palačinky mají u dětí vždy úspěch. A aby byly také výživově poladěné, část bílé mouky vyměňte za pohankovou a palačinky naplňte jahodami.

Suroviny na 4 porce:

Chcete víc?

Více receptů na dobroty z jahod najdete tady.

Koláč s jahodami
  • 150 g bílé pšeničné mouky
  • 150 g pohankové mouky
  • 2 vejce
  • javorový sirup
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • asi 600 ml plnotučného mléka
  • asi 500 g jahod
  • 2 - 3 lžíce vysokotučné smetany
  • jogurt

Postup:

1. Mouky prosejeme, aby se v těstě nedělaly hrudky.

2. Přidáme vejce, 2 lžíce javorového sirupu, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a potom za stálého míchání přiléváme mléko, aby těsto bylo dostatečně řídké.

3. Těsto necháme zhruba půl hodiny odležet.

4. Jahody zbavíme stopek. Polovinu jahod si dáme stranou na omáčku a druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky.

5. Připravíme si omáčku. Jahody vložíme do mixéru a přidáme k nim trochu javorového sirupu a pár lžic vysokotučné smetany. Lehce promixujeme, směs nemusí být úplně hladká.

6. Těsto před smažením ještě jednou promícháme. Připravíme si naběračku a kokosový olej na vymazání pánve. Rozpálenou pánev zlehka vymažeme kokosovým olejem, snížíme plamen a nalijeme na ni jednu naběračku těsta. Pomocí naklápění pánve těsto rozlijeme po celé její ploše a opékáme. 

7. Palačinku otočíme ve chvíli, kdy se celá její plocha zatáhne a začnou se na ní tvořit bublinky. Opékáme ještě chvíli z druhé strany.

8. Palačinky plníme jogurtem, smetanovou jahodovou omáčkou a čerstvými jahodami.

Další recepty nejen pro děti najdete na stránkách pořadu Na talířku na Playtvak.cz.


  • Vybrali jsme pro Vás