Pečené brambory s tymiánem a se solí

1 hodnocení

Křehké a máslově měkké nové brambory s jemnou slupkou jsou dostatečným důvodem, proč se těšit na jaro. Ostatní suroviny jim hrají jen druhé housle.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 50 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    247 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    1035 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    31,5 g

    36 %

    32 %

  • Vláknina

    3,4 g

    11 %

    11 %

  • Bílkoviny

    4,9 g

    8 %

    7 %

  • Tuky

    10,6 g

    16 %

    15 %

  • nasycené

    4,0 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory dobře očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou, na několika místech propíchneme vidličkou a povaříme v osolené vodě doměkka. Brambory slijeme a necháme je krátce oschnout.
  2. Z většiny tymiánu otrháme lístky a promneme je s trochou hrubé soli.
  3. Do pekáčku dáme sádlo, necháme je na plotně rozpálit, vsypeme brambory, promícháme se solí a tymiánem na pekáči, aby se trochu obalily tukem, a vložíme péct na 30–35 minut do trouby. Během pečení je obrátíme.
  4. Upečené brambory rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme je zbylým tymiánem.

Náš tip: Brambory můžete péct i bez předvaření, pak počítejte s delší dobou přípravy. Stonky tymiánu nevyhazujte, přidejte je do vody na brambory nebo je zamrazte a přidejte do polévky.

Autor:

Podobné recepty

Košíčky s paprikovo-olivovou pomazánkou

Na oslavě se po těchto košíčcích jen zapráší.

Melounovo-jablečné čatní

Čatní se v indické kuchyni využívá jako dip k masu.

Křenová vejce

Tradiční český předkrm plný chuti a pikantnosti.

Nakládaná vejce

Udělejte domácí nakládaná vejce.

Houbový koláč s cuketami

Pro změnu upečte na víkend slaný koláč.