Doporučujeme

Salát Coleslaw

Salát Coleslaw | foto: Profimedia.cz

Coleslaw a jeho křupaví a svěží salátoví bratři

  • 14
Pokud se vám nechce do podezřelé anglické výslovnosti, říkejte mu zelný salát. To je totiž pravý význam anglického názvu coleslaw (vyslovuje se kólsló), který pochází z nizozemského slova koolsalade. Existuje na něj mnoho receptů, některé i bez zelí.

Klasický coleslaw

Smíchejte 3/4 šálku majonézy, 1/2 šálku kysané smetany, tři lžíce jablečného octa a půl lžičky soli. Prohoďte s půlkou hlávky na nudličky nasekaného bílého zelí a dvěma stejně nasekanými mrkvemi.

S plísňovým sýrem

Připravte klasický coleslaw, přidejte šálek rozdrobeného plísňového sýra, 1/4 šálku nasekané petrželky a 1/4 šálku pažitky.

Kari salát

Připravte klasický coleslaw, kde nahradíte kysanou smetanu jogurtem řeckého typu. Pak přidejte do dresinku 1/4 šálku mangového čatní a lžíci kari koření. K salátu přimíchejte na tenko nakrájenou červenou papriku, 1/2 šálku rozinek a 1/4 šálku čerstvého koriandru.

Buffalo salát

Připravte klasický coleslaw a přidejte dvě až čtyři lžíce pálivé omáčky, šálek celeru na nudličky a šálek rozdrobeného plísňového sýra.

Salát Waldorf

Připravte klasický coleslaw, kde nahradíte mrkev 2/3 šálku nakrájeného jablka a 2/3 šálku nakrájeného celeru. Přidejte 1/2 šálku nasekaných opražených vlašských ořechů.

Kedlubnovo-jablkový

Připravte dresink na klasický coleslaw a přidejte tři lžíce nastrouhaného křenu, lžíci hrubozrnné hořčice a jednu lžičku cukru navíc. Prohoďte s 1/4 hlávky nasekaného bílého zelí, dvěma nasekanými kedlubnami, dvěma jablky a 1/4 šálku nasekaného kopru.

Kuřecí BBQ

Připravte klasický coleslaw a vmíchejte 1/2 šálku BBQ omáčky, dva šálky upečeného kuřecího masa a dvě nasekané jarní cibulky.

Cajunský

Připravte dresink na klasický coleslaw a přidejte dvě lžíce kreolské hořčice a dvě lžičky cajunského koření. Prohoďte s 1/2 hlávky nasekaného bílého zelí, dvěma nasekanými mrkvemi, šálkem mladého celeru, šálkem červené papriky a dvěma jarními cibulkami (vše na nudličky).

Křupavý

Prohoďte půl hlávky nasekaného bílého zelí s jednou lžící soli v cedníku a nechte uležet 4 hodiny. Potom propláchněte a osušte. Připravte dresink na klasický coleslaw a smíchejte se zelím.

Mrkvovo-ananasový

Vyšlehejte půl šálku majonézy s půlkou šálku kysané smetany, dvěma lžícemi citronové šťávy, dvěma lžícemi cukru a jednou lžičkou soli. Přidejte 12 nasekaných mrkví, šálek rozinek a šálek ananasu nakrájeného na kostičky. Nakonec přidejte čtvrt šálku nasekané pažitky.


  • Vybrali jsme pro Vás