Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Coleslaw a jeho křupaví a svěží salátoví bratři

  3:30aktualizováno  3:30
Pokud se vám nechce do podezřelé anglické výslovnosti, říkejte mu zelný salát. To je totiž pravý význam anglického názvu coleslaw (vyslovuje se kólsló), který pochází z nizozemského slova koolsalade. Existuje na něj mnoho receptů, některé i bez zelí.

Salát Coleslaw | foto: Profimedia.cz

Klasický coleslaw

Smíchejte 3/4 šálku majonézy, 1/2 šálku kysané smetany, tři lžíce jablečného octa a půl lžičky soli. Prohoďte s půlkou hlávky na nudličky nasekaného bílého zelí a dvěma stejně nasekanými mrkvemi.

S plísňovým sýrem

Připravte klasický coleslaw, přidejte šálek rozdrobeného plísňového sýra, 1/4 šálku nasekané petrželky a 1/4 šálku pažitky.

Kari salát

Připravte klasický coleslaw, kde nahradíte kysanou smetanu jogurtem řeckého typu. Pak přidejte do dresinku 1/4 šálku mangového čatní a lžíci kari koření. K salátu přimíchejte na tenko nakrájenou červenou papriku, 1/2 šálku rozinek a 1/4 šálku čerstvého koriandru.

Buffalo salát

Připravte klasický coleslaw a přidejte dvě až čtyři lžíce pálivé omáčky, šálek celeru na nudličky a šálek rozdrobeného plísňového sýra.

Salát Waldorf

Připravte klasický coleslaw, kde nahradíte mrkev 2/3 šálku nakrájeného jablka a 2/3 šálku nakrájeného celeru. Přidejte 1/2 šálku nasekaných opražených vlašských ořechů.

Kedlubnovo-jablkový

Připravte dresink na klasický coleslaw a přidejte tři lžíce nastrouhaného křenu, lžíci hrubozrnné hořčice a jednu lžičku cukru navíc. Prohoďte s 1/4 hlávky nasekaného bílého zelí, dvěma nasekanými kedlubnami, dvěma jablky a 1/4 šálku nasekaného kopru.

Čtěte v pondělí

Venkovský salát

Dalších třicet receptů na rychlé saláty a hlavně velkou grilovací kuchařku s hamburgery, steaky a žebírky najdete v pondělí 19.5. v magazínu Ona Dnes.

Kuřecí BBQ

Připravte klasický coleslaw a vmíchejte 1/2 šálku BBQ omáčky, dva šálky upečeného kuřecího masa a dvě nasekané jarní cibulky.

Cajunský

Připravte dresink na klasický coleslaw a přidejte dvě lžíce kreolské hořčice a dvě lžičky cajunského koření. Prohoďte s 1/2 hlávky nasekaného bílého zelí, dvěma nasekanými mrkvemi, šálkem mladého celeru, šálkem červené papriky a dvěma jarními cibulkami (vše na nudličky).

Křupavý

Prohoďte půl hlávky nasekaného bílého zelí s jednou lžící soli v cedníku a nechte uležet 4 hodiny. Potom propláchněte a osušte. Připravte dresink na klasický coleslaw a smíchejte se zelím.

Mrkvovo-ananasový

Vyšlehejte půl šálku majonézy s půlkou šálku kysané smetany, dvěma lžícemi citronové šťávy, dvěma lžícemi cukru a jednou lžičkou soli. Přidejte 12 nasekaných mrkví, šálek rozinek a šálek ananasu nakrájeného na kostičky. Nakonec přidejte čtvrt šálku nasekané pažitky.







Nejčtenější

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Další z rubriky

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.