Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si irský sladký chlebíček a ozdobte ho zmrzlinou z Guinnesse

  0:55aktualizováno  0:55
Dali byste si něco na zub? Vyzkoušejte skvělý irský chlebíček, což je vláčnější příbuzný známého biskupského chlebíčku. Skvělý čepec mu dodá zmrzlina z typicky irského piva Guinness. Recepty nám prozradil šéfkuchař vyhlášené irské restaurace James Joyce Pub na pražském Starém Městě.

James Joyce pivní menu pro OnaDnes.cz | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Irský sladký chlebíček Tea Barmbrack

Potřebujeme:

  • 110 g sultánek
  • 110 g rozinek
  • 110 g kandovaného ovoce
  • 50 g višní
  • 300 ml černého čaje
  • 1 vejce
  • 175 g třtinového cukru
  • 220 g hladké mouky
  • 6 g kypřícího prášku
  • špetku soli
  • lžičku koření mixed spice
  • kůra z 1 citronu
  1. Rozinky, sultánky, ovoce, višně a na jemno nakrájenou citronovou kůru vložíme do mísy a zalijeme horkým čajem. Necháme alespoň šest hodin odpočinout.
  2. Do směsi přidáme vejce, mixed spice, cukr, mouku, kypřící prášek, špetku soli, dobře promícháme a pečeme ve vymazané formě na chléb 12,5 × 20 centimetrů přibližně hodinu a půl při 175 stupních Celsia. Vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Krájíme na plátky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou a guinnessovou zmrzlinou.

Tip šéfkuchaře James Joyce Pub:

Koření mixed spice seženete v Marks and Spencer, ale můžete si ho namíchat i sami doma. Budete potřebovat:

  • 2 lžíce mletého nového koření
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžičku strouhaného muškátového oříšku

Zmrzlina z piva Guinness

Potřebujeme:

  • 1 l smetany 33 %
  • 0,5 l piva Guinness
  • špetku soli
  • vanilkový lusk
  • 8 žloutků
  • 225 g cukru
  1. Do rendlíku nalijeme 0,6 l smetany, 175 g cukru, přidáme rozříznutý vanilkový lusk a zahříváme na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Pivo Guinness svaříme na polovinu.
  3. V misce dobře vyšleháme žloutky se zbylým cukrem a pomalu je vmícháme do horké smetany. Neustále mícháme na mírném plameni, až směs zhoustne. Směs přecedíme a přidáme zbylou smetanu a svařený Guinness.
  4. Směs vychladíme, přelijeme do zmrzlinovače a postupujeme podle pokynů výrobce. Pokud nemáte zmrzlinovač, je nutné zmrzlinu několikrát vytáhnout z mrazáku a promíchat, aby se narušily vznikající krystalky.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Gabourey Sidibe (New York, 15. února 2015)
Sidibe: Když jsem měla anorexii, už jsem měla naplánované, jak se zabít

Cesta boubelaté herečky Gabourey Sidibe (34) ke štěstí byla velmi trnitá. V mládí měla problémy s poruchou příjmu potravy a v pozdějším věku pak pracovala na...  celý článek

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Další z rubriky

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Mini quiche s bylinkami a balkánským sýrem
Krkovička na medu, bylinkové quiche a bábovka. Dejte si farmářské menu

Sehnat potraviny přímo od farmářů už dnes není tak těžké. Přinesli jste si domů pěkný kousek masa, med nebo třeba bylinky a nevíte, co s nimi? Zkuste si jako...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.