Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si irský sladký chlebíček a ozdobte ho zmrzlinou z Guinnesse

  0:55aktualizováno  0:55
Dali byste si něco na zub? Vyzkoušejte skvělý irský chlebíček, což je vláčnější příbuzný známého biskupského chlebíčku. Skvělý čepec mu dodá zmrzlina z typicky irského piva Guinness. Recepty nám prozradil šéfkuchař vyhlášené irské restaurace James Joyce Pub na pražském Starém Městě.

James Joyce pivní menu pro OnaDnes.cz | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Irský sladký chlebíček Tea Barmbrack

Potřebujeme:

  • 110 g sultánek
  • 110 g rozinek
  • 110 g kandovaného ovoce
  • 50 g višní
  • 300 ml černého čaje
  • 1 vejce
  • 175 g třtinového cukru
  • 220 g hladké mouky
  • 6 g kypřícího prášku
  • špetku soli
  • lžičku koření mixed spice
  • kůra z 1 citronu
  1. Rozinky, sultánky, ovoce, višně a na jemno nakrájenou citronovou kůru vložíme do mísy a zalijeme horkým čajem. Necháme alespoň šest hodin odpočinout.
  2. Do směsi přidáme vejce, mixed spice, cukr, mouku, kypřící prášek, špetku soli, dobře promícháme a pečeme ve vymazané formě na chléb 12,5 × 20 centimetrů přibližně hodinu a půl při 175 stupních Celsia. Vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Krájíme na plátky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou a guinnessovou zmrzlinou.

Tip šéfkuchaře James Joyce Pub:

Koření mixed spice seženete v Marks and Spencer, ale můžete si ho namíchat i sami doma. Budete potřebovat:

  • 2 lžíce mletého nového koření
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžičku strouhaného muškátového oříšku

Zmrzlina z piva Guinness

Potřebujeme:

  • 1 l smetany 33 %
  • 0,5 l piva Guinness
  • špetku soli
  • vanilkový lusk
  • 8 žloutků
  • 225 g cukru
  1. Do rendlíku nalijeme 0,6 l smetany, 175 g cukru, přidáme rozříznutý vanilkový lusk a zahříváme na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Pivo Guinness svaříme na polovinu.
  3. V misce dobře vyšleháme žloutky se zbylým cukrem a pomalu je vmícháme do horké smetany. Neustále mícháme na mírném plameni, až směs zhoustne. Směs přecedíme a přidáme zbylou smetanu a svařený Guinness.
  4. Směs vychladíme, přelijeme do zmrzlinovače a postupujeme podle pokynů výrobce. Pokud nemáte zmrzlinovač, je nutné zmrzlinu několikrát vytáhnout z mrazáku a promíchat, aby se narušily vznikající krystalky.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.