Doporučujeme

Hovězí na víně

Hovězí na víně | foto: Playtvak.cz

Hovězí na víně s restovanými žampiony a cibulkou

  • 0
Někteří kuchaři nedají dopustit na přípravu ve stylu „dlouze taženého masa“, čímž myslí několikahodinové pečení či vaření za nižších teplot. Jiní vám doporučí tlakový hrnec, ve kterém máte hovězí hotové za 45 minut. Záleží jen na vás, jakou cestu k hovězímu na víně zvolíte vy sami.

Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme a přidáme misku kořenové zeleniny (celer, petržel a mrkev), cibuli a vše opražíme.

Pak postupně vložíme hovězí maso nakrájené na kostky, důkladně osolíme a přiměřeně opepříme. Maso půl hodiny dusíme ve vlastní šťávě, dokud se nevyvaří voda a nezůstane jen maso a tuk.

V téhle fázi přimícháme půldruhé lžíce rajského protlaku, krátce orestujeme a zalijeme tak decilitrem červeného vína. „Důležité je, aby se víno úplně vyvařilo,“ radí šéfkuchař Radek Šubrt.

Přidáme bobkový list, dvě kuličky nového koření a tři kuličky pepře. Přilijeme trochu vody a přiklopíme. V takovém hrnci máme maso hotové za 45 minut, pokud zvolíme postup delší (záleží na teplotě), počítejme alespoň dvě hodiny.

Jako přílohu si k masu uvaříme sypkou rýži. Na oleji osmahneme cibulku, nasypeme rýži a krátce opražíme. „Tak, aby vám zrno pálilo do ruky, aby se škrob zatáhl,“ radí Šubrt.
Poté zalijeme vodou. Na jedno množství rýže dáme jeden a půlkrát tolik vody a pozvolna duste, než se tekutina vyvaří.

Mezitím si na oleji orestujeme pokrájené žampiony, přidáme nakládané cibulky, sůl, pepř a úplně nakonec, aby neztratila barvu, plochou nasekanou petržel.

Maso se šťávou naservírujeme na talíř, navrch dáme žampiony s cibulkou a jako přílohu naaranžujeme rýži.


  • Vybrali jsme pro Vás