Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hovězí na víně s restovanými žampiony a cibulkou

  0:36aktualizováno  0:36
Někteří kuchaři nedají dopustit na přípravu ve stylu „dlouze taženého masa“, čímž myslí několikahodinové pečení či vaření za nižších teplot. Jiní vám doporučí tlakový hrnec, ve kterém máte hovězí hotové za 45 minut. Záleží jen na vás, jakou cestu k hovězímu na víně zvolíte vy sami.

Hovězí na víně | foto: Playtvak.cz

Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme a přidáme misku kořenové zeleniny (celer, petržel a mrkev), cibuli a vše opražíme.

Pak postupně vložíme hovězí maso nakrájené na kostky, důkladně osolíme a přiměřeně opepříme. Maso půl hodiny dusíme ve vlastní šťávě, dokud se nevyvaří voda a nezůstane jen maso a tuk.

V téhle fázi přimícháme půldruhé lžíce rajského protlaku, krátce orestujeme a zalijeme tak decilitrem červeného vína. „Důležité je, aby se víno úplně vyvařilo,“ radí šéfkuchař Radek Šubrt.

Přidáme bobkový list, dvě kuličky nového koření a tři kuličky pepře. Přilijeme trochu vody a přiklopíme. V takovém hrnci máme maso hotové za 45 minut, pokud zvolíme postup delší (záleží na teplotě), počítejme alespoň dvě hodiny.

Jako přílohu si k masu uvaříme sypkou rýži. Na oleji osmahneme cibulku, nasypeme rýži a krátce opražíme. „Tak, aby vám zrno pálilo do ruky, aby se škrob zatáhl,“ radí Šubrt.
Poté zalijeme vodou. Na jedno množství rýže dáme jeden a půlkrát tolik vody a pozvolna duste, než se tekutina vyvaří.

Mezitím si na oleji orestujeme pokrájené žampiony, přidáme nakládané cibulky, sůl, pepř a úplně nakonec, aby neztratila barvu, plochou nasekanou petržel.

Maso se šťávou naservírujeme na talíř, navrch dáme žampiony s cibulkou a jako přílohu naaranžujeme rýži.

Autor:




Nejčtenější

Luxusní kousek od Manolo Blahníka. Ručně vyráběná kozačka pokryta křišťálovými...
Maxová předvedla boty od Blahnika. Jsou zdobeny českým křišťálem

Nejslavnější návrhář bot na světě Manolo Blahnik vytvořil exkluzivní kousek, který odkazuje k jeho českým kořenům. Luxusní pár kozaček vznikl ve spolupráci s...  celý článek

Korzety byly nesdílnou součástí ženského šatníku po několik století. O pohodlí...
Od bederní roušky po korzet: spodní prádlo v průběhu staletí

Stejně jako my ani naši předci si to bez spodního prádla většinou nedokázali představit. Jejich negližé ovšem vypadalo úplně jinak než dnes. Spodní prádlo se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Muzikoterapie: tóny, které léčí psychiku i poruchy řeči

Vrátí paměť i řeč, rozhýbe ochablé svalstvo. Muzikoterapie odkrývá, co vše pro člověka hudba znamená. A pomáhá i tam, kde nestačí ani největší rozmach...  celý článek

I když léto milujeme, našim vlasům sluníčko moc nesvědčí.
Nenechte své vlasy v létě uschnout. Pomohou vhodné šampony i oleje

Zatímco si pokožku během letních měsíců pečlivě chráníme nejrůznějšími kosmetickými vychytávkami, na vlasy velmi často zapomínáme. A přitom dostávají nejvíce...  celý článek

Lorna byla svědkem matčiny závislosti na drogách
Musela jsem přihlížet tomu, jak mámu ničí drogy, říká dcera Garlandové

Herečka a zpěvačka Lorna Luftová (64) je dcerou hollywoodské hvězdy Judy Garlandové, která zemřela v pouhých sedmačtyřiceti letech. Za její brzký odchod podle...  celý článek

Další z rubriky

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nezadělávejte si na akné: Jak se správně odlíčit
Nezadělávejte si na akné: Jak se správně odlíčit

Odličovací mléko, gel, micelární voda nebo dokonce klasický “oliváč” z kuchyně? Nenechte se zválcovat nekonečnou nabídkou odličovacích vymožeností a vyberte sku... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.