Bramborové taštičky plněné houbami
Recept na 10 porcí
Potřebujete:
1 200 g vařených brambor ve slupce (oloupaných a vychladlých)
2 vejce
300 g hrubé mouky
150 g krupice
15 g soli
450 g čerstvých hub
300 g cibule
3 g kmínu
3 g mletého pepře
200 g másla
Postup:
1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme mouku, vejce a zpracujeme těsto, které rozválíme a nakrájíme na čtverečky.
2. Do středu vkládáme vychladlou směs na másle a třetině cibule orestovaných hub s kořením, přeložíme a utvoříme taštičky, které vkládáme do vařicí vody a vaříme 7-10 minut.
3. Dohlížíme na to, aby se nepřichytily na dno nádoby.
4. Hotové vyjmeme a klademe na talíř, přeléváme restovanou cibulkou se zbytkem hub.
5. Podáváme z červeným dušeným zelím.
Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou
Recept na 10 porcí
Potřebujete:
1500 g vepřové panenky
400 ml smetany ke šlehání
300 g lahůdkové slaniny
100 g másla
400 g čerstvých hub
10 g soli
3 g mletého pepře
100 ml oleje
Postup:
1. Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme na cca 150 g špalíčky, které opepříme, osolíme, zabalíme do slaniny a opečeme zprudka na oleji po všech stranách asi dvě minuty a dáme na tři minuty zapéct do trouby, rozehřáté na 180 stupňů.
2. Očištěné a na plátky nakrájené houby orestujeme na másle, opepříme, zalijeme smetanou a necháme přejít jemně varem.
3. Poté osolíme a případně dochutíme pepřem.
4. Na střed talíře dáme hříbkovou omáčku a na ni klademe maso rozkrojené šikmým řezem.
5. Podáváme se žemlovým knedlíkem.
Smaženice z čerstvých hub
Recept pro 4 osoby
Potřebujete:
450 g čerstvých hub
100 g cibule
8 vajec
5 g soli
2 g kmínu
2 g mletého pepře
80 g oleje, másla nebo sádla
Postup:
1. Na pánev si dáme tuk. Očištěné a nakrájené čerstvé houby (použijte ideálně smrkový hřib, ale i směs - žampiony, smrkový hřib a růžovka) lehce orestujeme na tuku, přidáme na jemno krájenou cibuli a restujeme s houbami asi tak dvě tři minutky. Pozor nepřepálit cibulku, měla by nám maximálně zesklovatět. Raději použijte lahůdkovou cibulku, která je chutnější.
2. Zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a přidáme kmín.
3. Jakmile smaženice začíná houstnout, ihned sundáme z ohně a klademe na talíř, můžeme jemně zakápnou lanýžovým olejem a posypat čerstvou pažitkou.
4. Jako příloha je nejlepší čerstvý chléb, někdo má rád i tousty.