Doporučujeme

Vánočka s brusinkami a mandlemi | foto: Babiččina volba

Udělejte dětem radost vánočkou a sobě domácím vaječným koňakem

  • 4
I druhá adventní neděle se nese v českých domácnostech v duchu předvánočních příprav a pečení. Zpříjemněte je dětem domácí vánočkou a sobě úžasným vaječným koňakem nebo svařeným vínem.

Vánočka s mandlemi a brusinkami

Suroviny:

Vánočka s brusinkami a mandlemi
  • 375 g hladké mouky na kynuté těsto
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 125 ml mléka
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 80 g másla
  • brusinky
  • plátky mandlí
  • moučkový cukr na zasypání

Postup:

  1. Mouku přesejeme do mísy, uprostřed utvoříme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme jednou lžící z odměřené dávky cukru, přilijeme 50 ml vlažného mléka a zahrneme troškou mouky z mísy. Necháme v teple vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 minut.
  2. Přidáme zbývající cukr, semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu, špetku soli. Dolijeme zbytek vlažného mléka, rozehřáté máslo a vypracujeme hladké těsto (ideálně v robotu).
  3. Přendáme na vál zlehka posypaný moukou a zapracujeme část nasekaných brusinek. Přendáme zpět do mísy, zlehka zaprášíme moukou a v teple necháme kynout minimálně 90 minut.
  4. Těsto rozdělíme na 5 dílů, utvoříme 5 dlouhých válečků a nejprve zapleteme v cop první tři. Pak vezmeme zbývající dva a stočíme je, přendáme na cop a okraje upevníme. Potřeme rozšlehaným vejcem, zasypeme nasekanými brusinkami a plátky mandlí. Necháme na plechu vyloženém pečicím papírem kynout ještě 35 minut, ideální je vánočku na plechu rovnou plést, abychom ji při přesunu nepotrhali.
  5. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a nejprve pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dozlatova asi 35 minut. Průběžně můžeme ještě potřít vejcem. Kdyby vánočka začala příliš rychle hnědnout, můžeme ji přikrýt alobalem.
  6. S krájením hotové vánočky počkáme, dokud plně nevychladne, aby se nám nesrazila.

Domácí vaječný koňak

Domácí vaječný koňak podle Michala Nikodema z restaurace Ola Kala

Ingredience na přípravu 1 litru:

  • 350 ml plnotučného mléka
  • 500 ml třtinového rumu min. 35 % alkoholu
  • 200 g cukru krupice
  • 8 žloutků (160 g)
  • 1 vanilkový lusk
  • citronová kůra (dle chuti)

Postup:

  1. Mléko uvaříme s vanilkou a citronovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo.
  2. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78 °C, až začne krém houstnout, a ihned přecedíme přes síto.
  3. Necháme vychladit.
  4. V mixéru (nebo ponorným mixerem) šleháme studený krém a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil.
  5. Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.

Svařené víno

Levandulový svařák

K zimnímu období patří neodmyslitelně, přesto může překvapit. Z mnoha variací doporučujeme například levandulový svařák z bílého vína. Sáhněte po kvalitním víně za přijatelnou cenu, ideální je třeba cuvée odrůd Chardonnay a Sauvignon. Při vaření víno ochuťte nezbytným hřebíčkem a skořicí. Při servírování k svařáku přidejte kapku levandulového sirupu.
Jestli však preferujete červené víno a klasiku, zkuste během adventu červené víno z odrůd Pinot Noir a jemně kořeněné Syrah. Po svaření má neodolatelný nádech a aroma, které nejlépe podkreslíte, když víno ochutíte skořicí a hřebíčkem.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás