Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Udělejte dětem radost vánočkou a sobě domácím vaječným koňakem

  0:38aktualizováno  0:38
I druhá adventní neděle se nese v českých domácnostech v duchu předvánočních příprav a pečení. Zpříjemněte je dětem domácí vánočkou a sobě úžasným vaječným koňakem nebo svařeným vínem.

Vánočka s brusinkami a mandlemi | foto: Babiččina volba

Vánočka s mandlemi a brusinkami

Suroviny:

Vánočka s brusinkami a mandlemi
  • 375 g hladké mouky na kynuté těsto
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 125 ml mléka
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 80 g másla
  • brusinky
  • plátky mandlí
  • moučkový cukr na zasypání

Postup:

  1. Mouku přesejeme do mísy, uprostřed utvoříme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme jednou lžící z odměřené dávky cukru, přilijeme 50 ml vlažného mléka a zahrneme troškou mouky z mísy. Necháme v teple vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 minut.
  2. Přidáme zbývající cukr, semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu, špetku soli. Dolijeme zbytek vlažného mléka, rozehřáté máslo a vypracujeme hladké těsto (ideálně v robotu).
  3. Přendáme na vál zlehka posypaný moukou a zapracujeme část nasekaných brusinek. Přendáme zpět do mísy, zlehka zaprášíme moukou a v teple necháme kynout minimálně 90 minut.
  4. Těsto rozdělíme na 5 dílů, utvoříme 5 dlouhých válečků a nejprve zapleteme v cop první tři. Pak vezmeme zbývající dva a stočíme je, přendáme na cop a okraje upevníme. Potřeme rozšlehaným vejcem, zasypeme nasekanými brusinkami a plátky mandlí. Necháme na plechu vyloženém pečicím papírem kynout ještě 35 minut, ideální je vánočku na plechu rovnou plést, abychom ji při přesunu nepotrhali.
  5. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a nejprve pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dozlatova asi 35 minut. Průběžně můžeme ještě potřít vejcem. Kdyby vánočka začala příliš rychle hnědnout, můžeme ji přikrýt alobalem.
  6. S krájením hotové vánočky počkáme, dokud plně nevychladne, aby se nám nesrazila.

Domácí vaječný koňak

Domácí vaječný koňak podle Michala Nikodema z restaurace Ola Kala

Ingredience na přípravu 1 litru:

  • 350 ml plnotučného mléka
  • 500 ml třtinového rumu min. 35 % alkoholu
  • 200 g cukru krupice
  • 8 žloutků (160 g)
  • 1 vanilkový lusk
  • citronová kůra (dle chuti)

Postup:

  1. Mléko uvaříme s vanilkou a citronovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo.
  2. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78 °C, až začne krém houstnout, a ihned přecedíme přes síto.
  3. Necháme vychladit.
  4. V mixéru (nebo ponorným mixerem) šleháme studený krém a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil.
  5. Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.

Svařené víno

Levandulový svařák

K zimnímu období patří neodmyslitelně, přesto může překvapit. Z mnoha variací doporučujeme například levandulový svařák z bílého vína. Sáhněte po kvalitním víně za přijatelnou cenu, ideální je třeba cuvée odrůd Chardonnay a Sauvignon. Při vaření víno ochuťte nezbytným hřebíčkem a skořicí. Při servírování k svařáku přidejte kapku levandulového sirupu.
Jestli však preferujete červené víno a klasiku, zkuste během adventu červené víno z odrůd Pinot Noir a jemně kořeněné Syrah. Po svaření má neodolatelný nádech a aroma, které nejlépe podkreslíte, když víno ochutíte skořicí a hřebíčkem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.