Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Udělejte dětem radost vánočkou a sobě domácím vaječným koňakem

  0:38aktualizováno  0:38
I druhá adventní neděle se nese v českých domácnostech v duchu předvánočních příprav a pečení. Zpříjemněte je dětem domácí vánočkou a sobě úžasným vaječným koňakem nebo svařeným vínem.

Vánočka s brusinkami a mandlemi | foto: Babiččina volba

Vánočka s mandlemi a brusinkami

Suroviny:

Vánočka s brusinkami a mandlemi
  • 375 g hladké mouky na kynuté těsto
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 125 ml mléka
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 80 g másla
  • brusinky
  • plátky mandlí
  • moučkový cukr na zasypání

Postup:

  1. Mouku přesejeme do mísy, uprostřed utvoříme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme jednou lžící z odměřené dávky cukru, přilijeme 50 ml vlažného mléka a zahrneme troškou mouky z mísy. Necháme v teple vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 minut.
  2. Přidáme zbývající cukr, semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu, špetku soli. Dolijeme zbytek vlažného mléka, rozehřáté máslo a vypracujeme hladké těsto (ideálně v robotu).
  3. Přendáme na vál zlehka posypaný moukou a zapracujeme část nasekaných brusinek. Přendáme zpět do mísy, zlehka zaprášíme moukou a v teple necháme kynout minimálně 90 minut.
  4. Těsto rozdělíme na 5 dílů, utvoříme 5 dlouhých válečků a nejprve zapleteme v cop první tři. Pak vezmeme zbývající dva a stočíme je, přendáme na cop a okraje upevníme. Potřeme rozšlehaným vejcem, zasypeme nasekanými brusinkami a plátky mandlí. Necháme na plechu vyloženém pečicím papírem kynout ještě 35 minut, ideální je vánočku na plechu rovnou plést, abychom ji při přesunu nepotrhali.
  5. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a nejprve pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dozlatova asi 35 minut. Průběžně můžeme ještě potřít vejcem. Kdyby vánočka začala příliš rychle hnědnout, můžeme ji přikrýt alobalem.
  6. S krájením hotové vánočky počkáme, dokud plně nevychladne, aby se nám nesrazila.

Domácí vaječný koňak

Domácí vaječný koňak podle Michala Nikodema z restaurace Ola Kala

Ingredience na přípravu 1 litru:

  • 350 ml plnotučného mléka
  • 500 ml třtinového rumu min. 35 % alkoholu
  • 200 g cukru krupice
  • 8 žloutků (160 g)
  • 1 vanilkový lusk
  • citronová kůra (dle chuti)

Postup:

  1. Mléko uvaříme s vanilkou a citronovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo.
  2. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78 °C, až začne krém houstnout, a ihned přecedíme přes síto.
  3. Necháme vychladit.
  4. V mixéru (nebo ponorným mixerem) šleháme studený krém a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil.
  5. Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.

Svařené víno

Levandulový svařák

K zimnímu období patří neodmyslitelně, přesto může překvapit. Z mnoha variací doporučujeme například levandulový svařák z bílého vína. Sáhněte po kvalitním víně za přijatelnou cenu, ideální je třeba cuvée odrůd Chardonnay a Sauvignon. Při vaření víno ochuťte nezbytným hřebíčkem a skořicí. Při servírování k svařáku přidejte kapku levandulového sirupu.
Jestli však preferujete červené víno a klasiku, zkuste během adventu červené víno z odrůd Pinot Noir a jemně kořeněné Syrah. Po svaření má neodolatelný nádech a aroma, které nejlépe podkreslíte, když víno ochutíte skořicí a hřebíčkem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Další z rubriky

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér
Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér

Jméno Sylvaine Delacourte nepatří ani mezi námi, milovnicemi a milovníky parfémů, k notoricky známým. A to přesto, že se v tomto světě pohybuje už více než dvě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.