Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Provoňte si byt vlastními croissanty, brownies nebo zamilovaným koláčem

  0:39aktualizováno  0:39
Francouzské croissanty jsou na nedělní snídani jako stvořené. Vyzkoušejte si upéct své vlastní podle receptu z pekárny Petite France. Méně zkušení pekaři zabodují se zamilovaným koláčem nebo jednoduchými brownies.

Croissanty můžete také namočit v čokoládě nebo posypat mandlemi | foto: www.petite-france.cz

Zamilovaný koláč

Zamilovaný koláč

Těsto na korpus
(pečeme ve formě o průměru 27 cm)

  • Hladká mouka 225 g
  • Cukr moučka 75 g
  • Vejce 1 ks
  • Cukr vanilka 3 g
  • Máslo 150 g

Malá Francie

Po vzoru francouzských boulangerií připravuje parta sedmi lahovických pekařů každý den na sedm set čerstvých croissantů a tisícovku baget, které prodávají na farmářských trzích a v pekárně v Myslíkově ulici.
Jak podle nich poznáte croissant jako z Francie? „Měl by mít po rozkrojení pevnou strukturu dřeva, měl by vonět a rozhodně by vám při skousnutí neměl splasknout v puse,“ říká spolumajitel pekárny Jan Ivanco.

Petit France

Náplň do korpusu:

  • Máslo 100 g
  • Cukr krupice 50 g
  • Hořká čokoláda 250 g
  • Smetana 250 ml
  • Hrozinky 200 g
  • Vlašské ořechy 300 g

  1. Necháme povolit máslo, přidáme vanilkový a moučkový cukr, do směsi rozklepneme vejce, promícháme a přisypeme postupně mouku. Těsto zpracujeme rukama a dáme na 1 – 2 hodiny odpočinout do lednice.
  2. Hmotu natlačíme do vymazané formy (okraje můžeme mírně zvednout, aby pak náplň dobře držela uvnitř) a pečeme asi 25 minut v troubě nastavené na 190-200 stupňů.
  3. Mezitím připravíme náplň: v rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme cukr a necháme opět dobře rozpustit. Poté přidáme hořkou čokoládu (nejlépe 60 %) a vše opět pomalu rozpustíme, nalijeme smetanu a nakonec vsypeme hrozinky a vlašské ořechy.
  4. Dobře promíchanou směs vlijeme do vychladlého korpusu a celý koláč dáme ztuhnout do chladničky. Rozkrájíme a servírujeme všem, které milujeme….

Čokoládové brownies

Brownies s oříšky

Dobrá rada profesionálů zní: při přípravě se vyplatí nespěchat, nešetřit na kvalitě surovin a dodržet dobu, kdy má těsto odpočívat.

  • Hladká mouka 270 g
  • Cukr krystal 675 g
  • Vejce celá 15 ks
  • Máslo 940 g
  • Čokoláda (hořká, 60 %) 500 g
  • Vlašské ořechy 450 g

  1. Rozpustíme máslo, nasypeme do něj čokoládu a necháme v mírně zahřívaném rendlíku rozpustit. Směs necháme vychladnout a dáme odpočinou na cca 5 hodin – občas zkontrolujeme a zamícháme.
  2. Poté důkladně rozšleháme vajíčka s cukrem – v robotu nebo ručně, alespoň na 20 až 25 minut, dokud směs není dokonale hladká. Postupně přiléváme čokoládu s máslem a promícháme. Přisypáváme prosátou mouku a opět promícháme, přidáme nakrájené vlašské ořechy a už jen zlehka naposledy promíchneme.
  3. Směs nalijeme buď na plech vyložený pečícím papírem nebo do teflonové formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Necháme vychladnout a rozkrájíme ostrým nožem.

Croissanty

Croissant

Udělat dobrý croissant (neboli půlměsíc) je úkol pro zkušenější pekaře a pekařky. Základní trik je držet se kvalitních surovin a dodržovat techniku válení a přesný čas a teplotu pečení. 

  • Hladká mouka 820 g
  • Sůl 16 g
  • Cukr krystal 96 g
  • 1 vejce do těsta a 1 na potření
  • Droždí 24 g
  • Mléko 575 ml
  • Máslo 375 g (máslo se dává dle váhy těsta v poměru 4 díly těsta a 1 díl másla)

Fotogalerie

  1. Nejdřív si uděláme kvásek: droždí smícháme s malým množstvím teplého mléka a trochou hladké mouky (konzistence kaše), necháme v teple vzejít,  přidáme k ostatním surovinám a ze surovin uhněteme těsto. Těsto musí být dobře vypracované, nemělo by se lepit.
  2.  Těsto vyválíme na čtvercový plát tlustý asi 1,5 cm a dáme asi na 1 až 2 hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím vyválíme máslo na plát tlustý asi 1,5 cm a dáme též do ledničky.
  3. Těsto vyndáme a proválíme s mírně ztuhlým máslem, aby těsto získalo žádanou „listovou“ strukturu. To znamená, že plát těsta vyndáme na vál, položíme na něj plát másla a přeložíme do tvaru poštovní obálky (chytneme těsto za rohy a ty přiložíme doprostřed k sobě, máslo tak vlastně do těsta „zabalíme“). Obálku pak vyválíme na tloušťku cca 7 mm a třikrát přeložíme, aby se těsto vrstvilo. Válení na tenčí plát a překládání „na třikrát“ pak ještě dvakrát zopakujeme. Těsto poté zabalíme do folie a dáme na 1 hodinu znovu odpočinout do lednice.
  4. Vyndané těsto z lednice znovu rozválíme asi na 7 až 8 mm a rozkrájíme na trojúhelníky (počet záleží na tloušťce těsta a velikosti trojúhelníků) a ty zabalíme do tvaru croissantů. Vyrovnáme je na pečící papír, na jeden plech dáme 3 až 4 ks - musíme počítat s tím, že při pečení těsto ještě mírně vyskočí, a necháme vykynout (při pokojové teplotě cca 1 až 2 hodiny).
  5. Nakynulé croissanty namašlujeme rozmíchaným vajíčkem a dáme péct na 21 minut do předem rozpálené trouby: Prvních 5 minut se croissanty pečou na 200°C, poté ztlumíme žár na 190°C a necháme péct dalších 14 minut a na poslední 2 minuty troubu opět rozpálíme na asi 205°C.  

Zkuste si upéct také dvoubarevný střapatý koláč:

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější


OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. 5.,...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Další z rubriky

Chřestová sezona je tady!
Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji...  celý článek

Mini quiche s bylinkami a balkánským sýrem
Krkovička na medu, bylinkové quiche a bábovka. Dejte si farmářské menu

Sehnat potraviny přímo od farmářů už dnes není tak těžké. Přinesli jste si domů pěkný kousek masa, med nebo třeba bylinky a nevíte, co s nimi? Zkuste si jako...  celý článek

Těstovinový salát s kuřecím masem
Odlehčené večeře, které vám nepřidají kila a přivolají léto

Těšení na dovolenou si můžete zpříjemnit lehčími večeřemi s masem i bez. Ať už to bude salát, nebo sendvič se šťavnatým trhaným masem, pochutnají si všichni z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.