Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Provoňte si byt vlastními croissanty, brownies nebo zamilovaným koláčem

  0:39aktualizováno  0:39
Francouzské croissanty jsou na nedělní snídani jako stvořené. Vyzkoušejte si upéct své vlastní podle receptu z pekárny Petite France. Méně zkušení pekaři zabodují se zamilovaným koláčem nebo jednoduchými brownies.

Croissanty můžete také namočit v čokoládě nebo posypat mandlemi | foto: www.petite-france.cz

Zamilovaný koláč

Zamilovaný koláč

Těsto na korpus
(pečeme ve formě o průměru 27 cm)

  • Hladká mouka 225 g
  • Cukr moučka 75 g
  • Vejce 1 ks
  • Cukr vanilka 3 g
  • Máslo 150 g

Malá Francie

Po vzoru francouzských boulangerií připravuje parta sedmi lahovických pekařů každý den na sedm set čerstvých croissantů a tisícovku baget, které prodávají na farmářských trzích a v pekárně v Myslíkově ulici.
Jak podle nich poznáte croissant jako z Francie? „Měl by mít po rozkrojení pevnou strukturu dřeva, měl by vonět a rozhodně by vám při skousnutí neměl splasknout v puse,“ říká spolumajitel pekárny Jan Ivanco.

Petit France

Náplň do korpusu:

  • Máslo 100 g
  • Cukr krupice 50 g
  • Hořká čokoláda 250 g
  • Smetana 250 ml
  • Hrozinky 200 g
  • Vlašské ořechy 300 g

  1. Necháme povolit máslo, přidáme vanilkový a moučkový cukr, do směsi rozklepneme vejce, promícháme a přisypeme postupně mouku. Těsto zpracujeme rukama a dáme na 1 – 2 hodiny odpočinout do lednice.
  2. Hmotu natlačíme do vymazané formy (okraje můžeme mírně zvednout, aby pak náplň dobře držela uvnitř) a pečeme asi 25 minut v troubě nastavené na 190-200 stupňů.
  3. Mezitím připravíme náplň: v rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme cukr a necháme opět dobře rozpustit. Poté přidáme hořkou čokoládu (nejlépe 60 %) a vše opět pomalu rozpustíme, nalijeme smetanu a nakonec vsypeme hrozinky a vlašské ořechy.
  4. Dobře promíchanou směs vlijeme do vychladlého korpusu a celý koláč dáme ztuhnout do chladničky. Rozkrájíme a servírujeme všem, které milujeme….

Čokoládové brownies

Brownies s oříšky

Dobrá rada profesionálů zní: při přípravě se vyplatí nespěchat, nešetřit na kvalitě surovin a dodržet dobu, kdy má těsto odpočívat.

  • Hladká mouka 270 g
  • Cukr krystal 675 g
  • Vejce celá 15 ks
  • Máslo 940 g
  • Čokoláda (hořká, 60 %) 500 g
  • Vlašské ořechy 450 g

  1. Rozpustíme máslo, nasypeme do něj čokoládu a necháme v mírně zahřívaném rendlíku rozpustit. Směs necháme vychladnout a dáme odpočinou na cca 5 hodin – občas zkontrolujeme a zamícháme.
  2. Poté důkladně rozšleháme vajíčka s cukrem – v robotu nebo ručně, alespoň na 20 až 25 minut, dokud směs není dokonale hladká. Postupně přiléváme čokoládu s máslem a promícháme. Přisypáváme prosátou mouku a opět promícháme, přidáme nakrájené vlašské ořechy a už jen zlehka naposledy promíchneme.
  3. Směs nalijeme buď na plech vyložený pečícím papírem nebo do teflonové formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Necháme vychladnout a rozkrájíme ostrým nožem.

Croissanty

Croissant

Udělat dobrý croissant (neboli půlměsíc) je úkol pro zkušenější pekaře a pekařky. Základní trik je držet se kvalitních surovin a dodržovat techniku válení a přesný čas a teplotu pečení. 

  • Hladká mouka 820 g
  • Sůl 16 g
  • Cukr krystal 96 g
  • 1 vejce do těsta a 1 na potření
  • Droždí 24 g
  • Mléko 575 ml
  • Máslo 375 g (máslo se dává dle váhy těsta v poměru 4 díly těsta a 1 díl másla)

Fotogalerie

  1. Nejdřív si uděláme kvásek: droždí smícháme s malým množstvím teplého mléka a trochou hladké mouky (konzistence kaše), necháme v teple vzejít,  přidáme k ostatním surovinám a ze surovin uhněteme těsto. Těsto musí být dobře vypracované, nemělo by se lepit.
  2.  Těsto vyválíme na čtvercový plát tlustý asi 1,5 cm a dáme asi na 1 až 2 hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím vyválíme máslo na plát tlustý asi 1,5 cm a dáme též do ledničky.
  3. Těsto vyndáme a proválíme s mírně ztuhlým máslem, aby těsto získalo žádanou „listovou“ strukturu. To znamená, že plát těsta vyndáme na vál, položíme na něj plát másla a přeložíme do tvaru poštovní obálky (chytneme těsto za rohy a ty přiložíme doprostřed k sobě, máslo tak vlastně do těsta „zabalíme“). Obálku pak vyválíme na tloušťku cca 7 mm a třikrát přeložíme, aby se těsto vrstvilo. Válení na tenčí plát a překládání „na třikrát“ pak ještě dvakrát zopakujeme. Těsto poté zabalíme do folie a dáme na 1 hodinu znovu odpočinout do lednice.
  4. Vyndané těsto z lednice znovu rozválíme asi na 7 až 8 mm a rozkrájíme na trojúhelníky (počet záleží na tloušťce těsta a velikosti trojúhelníků) a ty zabalíme do tvaru croissantů. Vyrovnáme je na pečící papír, na jeden plech dáme 3 až 4 ks - musíme počítat s tím, že při pečení těsto ještě mírně vyskočí, a necháme vykynout (při pokojové teplotě cca 1 až 2 hodiny).
  5. Nakynulé croissanty namašlujeme rozmíchaným vajíčkem a dáme péct na 21 minut do předem rozpálené trouby: Prvních 5 minut se croissanty pečou na 200°C, poté ztlumíme žár na 190°C a necháme péct dalších 14 minut a na poslední 2 minuty troubu opět rozpálíme na asi 205°C.  

Zkuste si upéct také dvoubarevný střapatý koláč:

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.