Suroviny na 8 porcí:
- 300 g kvalitní hořké čokolády nejméně se 70 % kakaa
- 8 velkých vajec
- 100 g cukru
- 150 ml 40% smetany ke šlehání
- 25 g kandovaného zázvoru nasekaného najemno
- 20 ml rumu
- špetka mořské soli
Postup:
1. Na hrnec s vroucí vodou položíme žáruvzdornou mísu tak, aby voda nedosahovala jejího dna. Do mísy nasypeme na malé kousky nalámanou čokoládu, přidáme špetku soli a za občasného míchání necháme vše na mírném ohni rozpustit.
2. Vyklepneme vejce - bílky oddělíme do jedné mísy, žloutky do druhé. Polovinu cukru nasypeme ke žloutkům a vyšleháme do pěny.
3. Z bílků ušleháme tuhý sníh a pomalu do něj přidáme zbylý cukr.
4. V jiné míse ušleháme ze smetany nepříliš tuhou šlehačku.
5. Do rozpuštěné čokolády vmícháme zázvor a necháme lehce zchladnout. Poté vmícháme žloutky s cukrem, rum a šlehačku.
6. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, aby byla pěna hladká a rovnoměrně zabarvená.
7. Hotovou hmotu lžící navršíme do velké mísy nebo do malých dezertních mističek a minimálně na hodinu vložíme do chladničky.