Doba přípravy:
1 hodina + 3 na uležení
Suroviny na 8 porcí:
- 1 větší celer
- Šťáva asi ze 2 citronů (záleží na naší chuti)
- 3 na jemno nakrájené cibule
- voda
- Asi 2 lžíce octa
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř (čerstvě namletý)
Postup:
1. Celer očistíme a nastrouháme na tenké plátky (1 - 2 mm). Vodu (asi 3 cm v kastrolu) okyselenou velmi malým množství octa přivedeme do varu.
2. Když se voda vaří, vložíme do ní asi pětinu nastrouhaného celeru. Vaříme do změknutí (musíme ochutnat), vyjmeme a vaříme další část, dokud neuvaříme všechen celer. V případě potřeby doléváme vodu i ocet.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
4. Uvařený celer skládáme do mísy - vrstvička celeru, posolíme, popepříme, zakapeme citronem a olivovým olejem, posypeme nakrájenou cibulí. Skládáme postupně, dokud mísu nenaplníme a nespotřebujeme všechen celer.
5. Zalijeme několika lžícemi vývaru z vaření celeru, zatížíme a dáme vychladnout. Potom salát skladujeme v ledničce, musíme jej nechat odležet alespoň 3 dny. Po rozležení vyklopíme a můžeme krájet na dílky jako dort.