Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Celerový salát

  0:30aktualizováno  0:30
Každý den u nás najdete jeden letní recept. Nechte se inspirovat.

Celerový salát | foto: Profimedia.cz

Doba přípravy:
1 hodina + 3 na uležení

Suroviny na 8 porcí:

  • 1 větší celer
  • Šťáva asi ze 2 citronů (záleží na naší chuti)
  • 3 na jemno nakrájené cibule
  • voda 
  • Asi 2 lžíce octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř (čerstvě namletý)

Postup:

1. Celer očistíme a nastrouháme na tenké plátky (1 - 2 mm). Vodu (asi 3 cm v kastrolu) okyselenou velmi malým množství octa přivedeme do varu.

2. Když se voda vaří, vložíme do ní asi pětinu nastrouhaného celeru. Vaříme do změknutí (musíme ochutnat), vyjmeme a vaříme další část, dokud neuvaříme všechen celer. V případě potřeby doléváme vodu i ocet.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

4. Uvařený celer skládáme do mísy - vrstvička celeru, posolíme, popepříme, zakapeme citronem a olivovým olejem, posypeme nakrájenou cibulí. Skládáme postupně, dokud mísu nenaplníme a nespotřebujeme všechen celer.

5. Zalijeme několika lžícemi vývaru z vaření celeru, zatížíme a dáme vychladnout. Potom salát skladujeme v ledničce, musíme jej nechat odležet alespoň 3 dny. Po rozležení vyklopíme a můžeme krájet na dílky jako dort.

Autor:


Dýňové rizoto
Dýňové rizoto

Zdravé a rychlé jídlo pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.