Všechny recepty spojuje přítomnost kvalitních mléčných výrobků - zejména másla nebo smetany. „Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a také v dezertech. Nejraději mám smetanu, hustou zakysanou smetanu, máslo, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte,“ prozrazuje šéfkuchař Michal Nikodem.
Pokud vás jeho recepty zaujaly a budete je zkoušet sami uvařit či upéct, nezapomeňte si výsledky svého úsilí vyfotit. Pokud se do konce měsíce svou fotkou zúčastníte soutěže na www.milkparade.eu, můžete vyhrát kurz vaření právě pod taktovkou šéfkuchaře bistra Ola Kala.
Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem
Tvarohové těsto
- 500 g tuhého tvarohu v kostce
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 12 - 15 lžic hrubé mouky (podle řídkosti těsta)
- 1 vanilkový puding
- 1 lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- 2 lžíce cukru moučka
- Povidla – tuhá
Na ozdobu:
- 4 lžíce strouhaného perníku
- 4 lžíce cukru moučka
- mletá skořice
- 4 lžíce másla
Pracovní postup:
- Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme dohladka. Z těsta uždibujeme kuličky, rozmáčkneme je na plátky a ty plníme povidly. Tvarujeme taštičky. Vaříme ve vodě cca 6 minut.
- Podáváme sypané cukrem, opraženým strouhaným perníkem, skořicí a přelité rozpuštěným máslem.
Sváteční pekanový máslový koláč
Křehké těsto na formu o průměru cca 25 cm:
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 velké žloutky
- 230 g hladké mouky
- citronová kůra
- špetka soli
Náplň:
- 160 g celých pekanových ořechů
- 120 g javorového sirupu
- 150 ml smetany s 30 % tuku
- 2 celá vejce
- 4 žloutky
- med nebo cukr na doslazení
- dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)
Pracovní postup:
- Ze surovin vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu.
- Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.
- Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165 °C.
- Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.
- Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.
Čokoládové brownies se šlehačkou
Ingredience:
- 200 g másla
- 300 g hořké čokolády (nejlépe se 60-70 % kakaa)
- 5 vajec velikosti XL (360 g)
- 200 g cukru krupice
- 200 ml šlehačky 30% tuku
- 150 g kešu ořechů, mandlí apod.
Pracovní postup:
- Čokoládu, smetanu a máslo dáme do mísy a nad vodní lázní rozpustíme a vymícháme dohladka.
- Ve druhé míse lehce našleháme vejce s cukrem, spojíme s rozpuštěnou čokoládou s máslem a „vymixujeme“ ponorným mixerem dohladka.
- Vylijeme na plech cca 30x25 cm, který jsme vyložili pečicím papírem, posypeme ořechy a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 20 minut. Nahoře se vytvoří krusta.
- Necháme ve formě vychladit a v lednici zatuhnout.
- Před podáváním necháme ca 20 minut v pokojové teplotě. Servírujeme se šlehanou smetanou.
Máslovo-karamelové lodičky
Těsto na korpusy:
- 40 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 1 velký žloutek
- 120 g hladké mouky
- citronová kůra
- špetka soli
Krémová karamelová náplň:
- 100 g cukru krupice
- 50 g másla
- 230 g smetany ke šlehání (30 % tuku)
- 100 g mléčné čokolády
Pracovní postup:
- Ze surovin vypracujeme kompaktní těsto a dáme na 30 minut vychladit. Poté vyložíme formičky a upečeme při 180 °C dozlatova. Vyklopíme z formiček, naplníme tekutou náplní a necháme vychladit - třeba 2-3 dny v lednici. Podáváme s ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem.
- Cukr utavíme v rendlíku na karamel. Přidáme máslo a zalijeme smetanou. Necháme pomalu „provářet“, až se karamel rozpustí a vytvoří se karamelová smetana.
- Do mísy nalámeme čokoládu. Karamelovou smetanu nalijeme na čokoládu, vymícháme dohladka a „vymixujeme“ ponorným mixérem. Necháme v místnosti vychladit a tekutý krém naléváme do připravených korpusů (lodiček).