Zákusky z říše snů: brownies, karamelové loďky, ořechový koláč

  0:14
Sladká tečka. Zlatý hřeb nedělního oběda. Nepostradatelný doplněk odpolední kávy nebo čaje. Zákusky mají na našich stolech své místo a hned tak něco je nenahradí. Nechte se inspirovat následujícími dezerty podle receptů šéfkuchaře Michala Nikodema. Chutnají jako ze říše snů.

Čokoládové brownies se šlehačkou podle Michala Nikodéma | foto: Bílé Plus

Všechny recepty spojuje přítomnost kvalitních mléčných výrobků - zejména másla nebo smetany. „Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a také v dezertech. Nejraději mám smetanu, hustou zakysanou smetanu, máslo, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte,“ prozrazuje šéfkuchař Michal Nikodem.

Pokud vás jeho recepty zaujaly a budete je zkoušet sami uvařit či upéct, nezapomeňte si výsledky svého úsilí vyfotit. Pokud se do konce měsíce svou fotkou zúčastníte soutěže na www.milkparade.eu, můžete vyhrát kurz vaření právě pod taktovkou šéfkuchaře bistra Ola Kala.

Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem

Tvarohové těsto

Povidlové taštičky podle Michala Nikodéma
  • 500 g tuhého tvarohu v kostce
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 12 - 15 lžic hrubé mouky (podle řídkosti těsta)
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru moučka
  • Povidla – tuhá

Na ozdobu:

  • 4 lžíce strouhaného perníku
  • 4 lžíce cukru moučka
  • mletá skořice
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme dohladka. Z těsta uždibujeme kuličky, rozmáčkneme je na plátky a ty plníme povidly. Tvarujeme taštičky. Vaříme ve vodě cca 6 minut.
  2. Podáváme sypané cukrem, opraženým strouhaným perníkem, skořicí a přelité rozpuštěným máslem.

Sváteční pekanový máslový koláč

Křehké těsto na formu o průměru cca 25 cm:

Sváteční pekanový máslový koláč podle Michala Nikodéma
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 230 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • špetka soli

Náplň:

  • 160 g celých pekanových ořechů
  • 120 g javorového sirupu
  • 150 ml smetany s 30 % tuku
  • 2 celá vejce
  • 4 žloutky
  • med nebo cukr na doslazení
  • dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)

Pracovní postup:

  1. Ze surovin vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu.
  2. Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.
  3. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165 °C.
  4. Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.
  5. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

Čokoládové brownies se šlehačkou

Ingredience:

Čokoládové brownies se šlehačkou podle Michala Nikodéma
  • 200 g másla
  • 300 g hořké čokolády (nejlépe se 60-70 % kakaa)
  • 5 vajec velikosti XL (360 g)
  • 200 g cukru krupice
  • 200 ml šlehačky 30% tuku
  • 150 g kešu ořechů, mandlí apod.

Pracovní postup:

  1. Čokoládu, smetanu a máslo dáme do mísy a nad vodní lázní rozpustíme a vymícháme dohladka.
  2. Ve druhé míse lehce našleháme vejce s cukrem, spojíme s rozpuštěnou čokoládou s máslem a „vymixujeme“ ponorným mixerem dohladka.
  3. Vylijeme na plech cca 30x25 cm, který jsme vyložili pečicím papírem, posypeme ořechy a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 20 minut. Nahoře se vytvoří krusta.
  4. Necháme ve formě vychladit a v lednici zatuhnout.
  5. Před podáváním necháme ca 20 minut v pokojové teplotě. Servírujeme se šlehanou smetanou.

Máslovo-karamelové lodičky

Těsto na korpusy:

Máslovo-karamelové lodičky podle Michala Nikodéma
  • 40 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 1 velký žloutek
  • 120 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • špetka soli

Krémová karamelová náplň:

  • 100 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 230 g smetany ke šlehání (30 % tuku)
  • 100 g mléčné čokolády

Pracovní postup:

  1. Ze surovin vypracujeme kompaktní těsto a dáme na 30 minut vychladit. Poté vyložíme formičky a upečeme při 180 °C dozlatova. Vyklopíme z formiček, naplníme tekutou náplní a necháme vychladit - třeba 2-3 dny v lednici. Podáváme s ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem.
  2. Cukr utavíme v rendlíku na karamel. Přidáme máslo a zalijeme smetanou. Necháme pomalu „provářet“, až se karamel rozpustí a vytvoří se karamelová smetana.
  3. Do mísy nalámeme čokoládu. Karamelovou smetanu nalijeme na čokoládu, vymícháme dohladka a „vymixujeme“ ponorným mixérem. Necháme v místnosti vychladit a tekutý krém naléváme do připravených korpusů (lodiček).
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...