Doporučujeme

Rebarbora je v moderní kuchyni neprávem opomíjena. | foto: Jana Vašáková, Receptyprodeti.cz

Rebarbora pro dietáře a mlsouny. Dejte ji do koláče i salátu

  • 1
Rebarbora původně pochází z Číny a Tibetu. Podle tradiční čínské medicíny je zdrojem vitality. U nás se cení spíše její specifická chuť s nízkou kalorickou hodnotou. Víte, jak ji využít v kuchyni?

Ideálním obdobím pro sklizeň i koupi rebarbory je květen. Seženete ji však i v první polovině června. Její specifickou kyselost způsobuje kyselina jablečná a citronová. Narůžovělá část řapíku je o trošku sladší než zelená část.

Pozor na kyselinu šťavelnou

Rebarbora

má ve 100 g pouhých 84 kJ/20 kcal.

Z výživového hlediska obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, draslík, hořčík, mangan, vlákninu, ale také kyselinu šťavelnou.

V souvislosti s rebarborou se však mluví především o kyselině šťavelné, jež zamezuje vstřebávání vápníku a železa v organismu. Ta se ale nachází především v listech, zatímco v kuchyni se využívají a konzumují pouze řapíky připravené v kombinaci s mléčnými výrobky. Ve větším množství může být kyselina šťavelná pro organismus člověka jedovatá. Rebarboru by neměli jíst lidé, kteří mají problémy se žlučovými nebo ledvinovými kameny či revmatismem.

Kyselina šťavelná se nachází téměř ve všech druzích ovoce a zeleniny. Obsahují ji například jahody, špenát nebo šťovík.

Rebarbora v kuchyni

Při koupi rebarbory vybírejte růžové až temně rudé řapíky, zelenou část odkrojte a stonky zlehka prsty oloupejte. Reveň nejezte syrovou, vždy ji tepelně upravte. Pokud ji chcete uchovat do zásoby, můžete ji syrovou zamrazit, případně z ní udělat marmeládu či džem.

Rebarboru nepřipravujte v hliníkovém nádobí, kde by mohla kyselina šťavelná reagovat s kovem. Myslete také na své zažívací ústrojí a jezte ji maximálně dvakrát týdně. Rebarbora se často kombinuje s ovocem, které obsahuje větší množství fruktózy. Dává se do dezertů, koláčů, salátů, můžete ji však podávat i s masem a zeleninou, dusit ji nebo smažit.

Rebarborový koláč z drobenky a tvarohu

Příprava: 20 minut + 30 minut pečení

Množství: na formu o průměru 28 cm

Rebarborový koláč s drobenkou

  • 3 řapíky rebarbory
  • 1 menší jablko
  • 1 lžička skořice
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 1 ½ hrnku polohrubé mouky a 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátu
  • 120 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu

1. Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva a ½ hrnku třtinového cukru. Rozdrolíme máslo a prsty uhněteme drobenku. Řapíky rebarbory a jablko omyjeme, zbavíme slupek a nakrájíme na tenké plátky. V misce je smícháme se zbytkem třtinového cukru a skořicí.

2. Vymažeme a vysypeme formu. Dáme si stranou 1/3 drobenky. Větší část drobenky smícháme s tvarohem a uhněteme, dáme na dno formy. Navrch přidáme směs z rebarbory a jablka a nakonec zasypeme zbývající drobenkou. Lžící uhladíme.

3. Rebarborový koláč vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova přibližně 30 minut. Poté necháme vychladnout a podáváme.

Tip: Máslo můžete nahradit kvalitním rostlinným margarínem.

Salát s dušenou rebarborou a zakysanou smetanou

Příprava: 10 minut + 3 minuty dušení
Množství: pro 4 osoby

Salát s rebarborou

  • 2 až 3 řapíky rebarbory
  • půlka ledového salátu
  • 8 ředkviček
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • sůl, pepř

1. Řapíky rebarbory omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na tenké plátky, vložíme na pánev, přilijeme trošku vody, přidáme třtinový cukr a dusíme do měkka, trvá to asi 2 až 3 minuty.

2. Mezitím omyjeme ředkvičky, zbavíme je krajů a nakrájíme na tenké plátky. Ledový salát očistíme a rukama natrháme.

3. Zeleninu s již hotovou rebarborou vložíme do větší mísy, zakapeme řepkovým olejem, dle chuti osolíme a opepříme a zlehka vmícháme zakysanou smetanu.

Tip: Místo třtinového cukru můžete ke konci dušení přidat k rebarboře med.


  • Vybrali jsme pro Vás