Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rebarbora pro dietáře a mlsouny. Dejte ji do koláče i salátu

  12:21aktualizováno  12:21
Rebarbora původně pochází z Číny a Tibetu. Podle tradiční čínské medicíny je zdrojem vitality. U nás se cení spíše její specifická chuť s nízkou kalorickou hodnotou. Víte, jak ji využít v kuchyni?

Rebarbora je v moderní kuchyni neprávem opomíjena. | foto: Jana Vašáková, Receptyprodeti.cz

Ideálním obdobím pro sklizeň i koupi rebarbory je květen. Seženete ji však i v první polovině června. Její specifickou kyselost způsobuje kyselina jablečná a citronová. Narůžovělá část řapíku je o trošku sladší než zelená část.

Pozor na kyselinu šťavelnou

Rebarbora

má ve 100 g pouhých 84 kJ/20 kcal.

Z výživového hlediska obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, draslík, hořčík, mangan, vlákninu, ale také kyselinu šťavelnou.

V souvislosti s rebarborou se však mluví především o kyselině šťavelné, jež zamezuje vstřebávání vápníku a železa v organismu. Ta se ale nachází především v listech, zatímco v kuchyni se využívají a konzumují pouze řapíky připravené v kombinaci s mléčnými výrobky. Ve větším množství může být kyselina šťavelná pro organismus člověka jedovatá. Rebarboru by neměli jíst lidé, kteří mají problémy se žlučovými nebo ledvinovými kameny či revmatismem.

Kyselina šťavelná se nachází téměř ve všech druzích ovoce a zeleniny. Obsahují ji například jahody, špenát nebo šťovík.

Rebarbora v kuchyni

Při koupi rebarbory vybírejte růžové až temně rudé řapíky, zelenou část odkrojte a stonky zlehka prsty oloupejte. Reveň nejezte syrovou, vždy ji tepelně upravte. Pokud ji chcete uchovat do zásoby, můžete ji syrovou zamrazit, případně z ní udělat marmeládu či džem.

Rebarboru nepřipravujte v hliníkovém nádobí, kde by mohla kyselina šťavelná reagovat s kovem. Myslete také na své zažívací ústrojí a jezte ji maximálně dvakrát týdně. Rebarbora se často kombinuje s ovocem, které obsahuje větší množství fruktózy. Dává se do dezertů, koláčů, salátů, můžete ji však podávat i s masem a zeleninou, dusit ji nebo smažit.

Rebarborový koláč z drobenky a tvarohu

Příprava: 20 minut + 30 minut pečení

Množství: na formu o průměru 28 cm

Rebarborový koláč s drobenkou

  • 3 řapíky rebarbory
  • 1 menší jablko
  • 1 lžička skořice
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 1 ½ hrnku polohrubé mouky a 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátu
  • 120 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu

    1. Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva a ½ hrnku třtinového cukru. Rozdrolíme máslo a prsty uhněteme drobenku. Řapíky rebarbory a jablko omyjeme, zbavíme slupek a nakrájíme na tenké plátky. V misce je smícháme se zbytkem třtinového cukru a skořicí.

    2. Vymažeme a vysypeme formu. Dáme si stranou 1/3 drobenky. Větší část drobenky smícháme s tvarohem a uhněteme, dáme na dno formy. Navrch přidáme směs z rebarbory a jablka a nakonec zasypeme zbývající drobenkou. Lžící uhladíme.

    3. Rebarborový koláč vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova přibližně 30 minut. Poté necháme vychladnout a podáváme.

Tip: Máslo můžete nahradit kvalitním rostlinným margarínem.

Salát s dušenou rebarborou a zakysanou smetanou

Příprava: 10 minut + 3 minuty dušení
Množství: pro 4 osoby

Salát s rebarborou

  • 2 až 3 řapíky rebarbory
  • půlka ledového salátu
  • 8 ředkviček
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • sůl, pepř

    1. Řapíky rebarbory omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na tenké plátky, vložíme na pánev, přilijeme trošku vody, přidáme třtinový cukr a dusíme do měkka, trvá to asi 2 až 3 minuty.

    2. Mezitím omyjeme ředkvičky, zbavíme je krajů a nakrájíme na tenké plátky. Ledový salát očistíme a rukama natrháme.

    3. Zeleninu s již hotovou rebarborou vložíme do větší mísy, zakapeme řepkovým olejem, dle chuti osolíme a opepříme a zlehka vmícháme zakysanou smetanu.

Tip: Místo třtinového cukru můžete ke konci dušení přidat k rebarboře med.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Letní nástrahy na dětské zdraví: extra pozor dejte u vody i na kole

Zatímco děti se na léto těší, rodiče jejich nadšení z dvou měsíců volna tolik nesdílejí. Namísto školy nebo školky musí zajistit dětem hlídání a pokud možno...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

Ilustrační foto.
Dojetí nebo rozbušené srdce. Ženy a muži prožívají deprese jinak

Dospívající dívky a chlapci neprožívají deprese stejným způsobem, zjistili britští neurologové. Jde o výsledek studie, v níž byly odděleně mužům a ženám...  celý článek

Další z rubriky

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.