Vitariánská neboli raw kuchyně se řídí pravidlem, že žádné jídlo neprochází tepelnou úpravou na více než 42 stupňů Celsia. „Díky tomu se v jídle zachovají důležité enzymy a další látky, které pak naše tělo nemusí složitě vyrábět a unavovat se tím,“ vysvětluje Miroslava Malaníková, která nedávno na pražském Starém Městě otevřela vitariánskou kavárnu.
Příznivci živé stravy se totiž neomezují jen na syrové ovoce a zeleninu, jídelníček jim doplňují i ořechy a semínka, naklíčené luštěniny nebo obilí. A zatímco někteří z nich v kuchyni sáhnou i po čerstvém nepasterizovaném mléku, syrových vejcích a někteří i po syrovém mase, další vitariáni se jim z etických, či jiných důvodů vyhýbají.
Vyzkoušejte banánovou zmrzlinu, kterou vykouzlíte za pár minut:
10. prosince 2012 |
Restaurace, kde nevaří
A přestože si možná příznivce podobné stravy představujete jako askety, opak je pravdou. I vitariáni chtějí jíst pizzu a burgery, ale zároveň nechtějí ani na chvilku zapomínat na své zdraví. A díky tomu jsou velmi kreativní a pomocí sušení, mražení, namáčení, klíčení a mixování dokážou na talíři vykouzlit i variaci na svíčkovou nebo plněné papriky.
Nevyvařování klasických jídel ovšem zabere poměrně dost času a plánování, asi i proto se postupně po Česku začínají objevovat vitariánské restaurace, cukrárny i cateringové společnosti. Kromě několika podniků v Praze je najdete i v Brně a Ostravě. „Já mám na raw stravě ráda její jednoduchost, že hodím do mixéru zeleninu a bylinky a mám hotovou polévku k obědu dřív, než kdybych cokoliv vařila. Ale na ta složitější jídla si ráda zajdu někam, kde se jim mohou náležitě a dlouho věnovat,“ vysvětluje svůj pohled na raw kuchyni Malaníková.
Cukrárny bez cukru a šlehačky
Její kavárna MyRaw Café se přitom na první ani na druhý pohled neliší od běžné kavárny. Dortíky si tu koupíte také, ale není v nich žádná mouka, těsto většinou tvoří rozmixované namočené ořechy, omezené je i množství bílého cukru, který se nahrazuje sušeným ovocem nebo agávovým sirupem.
Ke kávě se v raw a veganské kavárně neservíruje kravské, ani sojové mléko, ale „mléko“ z mandlí nebo kešu oříšků. „Náš barista o tom zpočátku pochyboval, byl přesvědčený že kravské mléko se k dobré kávě hodí nejlépe. Ale po ochutnání změnil názor,“ směje se Miroslava Malaníková, pro kterou se stala vitariánská kuchyně doslova životním stylem.
Vitariánství a konzumaci velkého množství tepelně neupravovaného ovoce a zeleniny přisuzují jeho zastánci spoustu pozitivních dopadů na zdraví, od většího množství energie až po zpomalování stárnutí. Mnoho lidí s ním začne právě ve chvíli, kdy se u nich projeví nějaké zdravotní obtíže, jako s doplňkem léčby.
Vyzkoušejte dort z kakaa a kešu, díky kterému zapomenete na mouku:
14. února 2013 |
Najezte se a zhubněte
Jeho zastánkyně Cecílie Jílková zase tvrdí, že díky této stravě se můžete každý den pořádně najíst, ale přitom si udržet rozumnou hmotnost. To potvrzuje i Malaníková: „Dřív jsem byla pouze veganka, takže jsem jedla poměrně dost chleba. Po přechodu na raw veganskou stravu jsem zhubla asi šest kilo, aniž bych o to jakkoliv usilovala. Právě naopak, otevřela jsem si přece cukrárnu,“ směje se energická blondýnka.
Ale pokud vás živá strava láká, nesnažte se okamžitě z jídelníčku vyloučit vše vařené a přejít na syrovou stravu. Odborníci doporučují navyšovat množství nevařeného jídla postupně, aby se tělo mohlo změně přizpůsobit a nezačalo se překotně čistit. Nalákat by vás mohly i již zmiňované dorty, Miroslava Malaníková nabízí hned tři recepty na zdravější mlsání, které zvládnete i doma.
Mámin jablečný koláč
- 5 velkých jablek
- trocha citronové šťávy
- 2 hrnky kešu ořechů (namočených nejlépe přes noc)
- 1 hrnek agáve sirupu
- 1 hrnek vlašských ořechů (namočených přes noc)
- ½ hrnku rozinek
- lžíce skořice
- ½ hrnku phsylia (vláknina)
Korpus:
- Kešu ořechy s polovinou vlašských ořechů rozmixujeme v mixéru a přidáme půl hrnku sirupu z agáve. Koláčovou formu (zoubkatou) vyložíme potravinářskou fólií a rozetřeme do ní vzniklé těsto, které lžící vtlačíme i do okrajů. Připravenou krustu dáme ztuhnout do lednice nebo mrazáku.
- Připravíme si jablečnou vrstvu z pěti jablek nastrouhaných na hrubém struhadle, k nim přidáme rozinky, skořici, citronovou šťávu a zbytek agáve sirupu. jako poslední zamícháme phsylium (lze koupit např. v obchodech se zdravou stravou) a část na drobno nakrájených ořechů.
- Vychladlou krustu navršíme jablečnou směsí a posypeme nakrájenými ořechy.
Čokoládovo švestkový dort s rybízem
Korpus:
- pět a půl švestky
- ½ hrnku rybízu
- ½ hrnku kokosu
Čokoládovo-švestkový krém:
- 5 vypeckovaných švestek
- 1 hrnek namočených kešu oříšků
- 120 g agáve
- 120 g datlí
- 3 lžíce kakaa
- ¾ hrnku kakaového másla (150 g)
rybíz na ozdobu
Postup:
A ještě trochu čokolády...Čokoládový dort z datlí a mandlí zkrátka nadchne - více (i nesyrových) receptů najdete na Labužník.cz. |
- Dejte roztát kakaové máslo. Nejdřív ho nastrouhejte nebo nasekejte v robotu, pak umístěte do vodní lázně (v misce s vodou by měla být teplota okolo 50 °C, několik stupňů se ztratí při přenosu z jedné misky do druhé). Případně přidávejte máslo, dokud nebudete mít 250 ml rozpuštěného másla. Kakaové máslo taje při 35 až 38 °C, proto tání trvá docela dlouho a je dobré si ho připravit dopředu.
- Dno formy si vyložte potravinářskou fólií nebo papírem na pečení. Do připravené formy na dort vysypte část kokosu a na něj dejte rozkrojené švestky, rybíz a zbytek kokosu. Dejte raději pod formu talíř, čerstvé ovoce pouští šťávu a asi jí trochu vyteče ven.
- Do mixéru přidejte namočené kešu oříšky, 120 g agáve sirupu, 120 g datlí, 5 vypeckovaných čerstvých švestek a směs v mixéru pořádně rozmixujte.
- Přilijte do mixéru kakaové máslo a rozmixujte ho společně se zbytkem krému. Pak přidejte kakao a rozmixujte vše do hladka.
- Polovinu čokoládového krému vylijte do připravené formy s korpusem, nasypte rybíz, vylijte zbytek čokoládového krému a vršek dortu ozdobte zbytkem rybízu.
- Dort nechte na 4 až 5 hodin ztuhnout v lednici, nebo si pomozte mrazákem.
- Dort ozdobte rybízem a posypte kakaem.
Jahodovo-citronový dort
Korpus:
- 2 hrnky namočených mandlí
- 1/2 hrnku mouky z naklíčené pohanky (nebo strouhaného kokosu)
- 12 datlí
- špetka soli
Jahodový krém:
- 1 a ½ hrnku jahod
- ½ hrnku agáve sirupu
- 2/3 hrnku kakaového másla
Citrónový krém:
- 2 hrnky namočených kešu oříšků
- ½ hrnku agáve sirupu
- ½ hrnku kakaového másla
- šťáva z 1 citronu
Postup:
- Dejte roztát kakaové máslo. Nejdřív ho nastrouhejte nebo nasekejte v robotu, pak umístěte do vodní lázně (v misce s vodou by měla být teplota okolo 50 °C, několik stupňů se ztratí při přenosu z jedné misky do druhé). Případně přidávejte máslo, dokud nebudete mít 250 ml rozpuštěného másla. Kakaové máslo taje při 35 až 38°C, proto tání trvá docela dlouho a je dobré si ho připravit dopředu.
- Z mandlí si udělejte v robotu, případně v „sekači“ od tyčového robotu mandlovou mouku.
- K rozsekaným mandlím přidejte mouku z naklíčené pohanky, datle a špetku soli.Mixujte, dokud se směs nezačne lepit.
- Dno formy na dort vyložte potravinářskou fólií nebo papírem na pečení, pak do připravené formy vymačkejte připravenou lepkavou směs.
- Připravte si citronový krém: 2 hrnky namočených kešu oříšků, ½ hrnku agáve sirupu a šťávu z jednoho citronu pořádně rozmixujte v mixéru.
- Přilijte kakaové máslo a rozmixujte ho společně se zbytkem krému.
- Krém nalijte na připravený korpus, s formou trochu zahýbejte, aby se rovnoměrně rozlila. Dejte ji na chvíli ztuhnout do mrazáku (alespoň 15 až 30 minut).
- Příprava jahodového krému: 1 a ½ hrnku jahod a ½ hrnku agáve sirupu pořádně rozmixujte na směs. Přilijte kokosový olej a znovu důkladně rozmixujte.
- Jahodový krém nalijte na ztuhlou vanilkovou vrstvu, znovu dortovou formou zahýbejte pro rovnoměrnost krému.
- Dejte na 4 až 5 hodin ztuhnout do lednice, nebo si pomozte mrazákem. Na závěr dort ozdobte jahodami.