Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nepečené dorty dobývají Česko. Jsou zdravější i snadnější

  4:13aktualizováno  4:13
Syrová strava postupně získává příznivce i u nás. Velmi jí k tomu pomáhají vitariánské dortíky, které jsou zdravější variantou mlsání a zachutnají i těm, co se všemu označenému jako „racionální strava“ s obavou o chuťový prožitek vyhýbají. Připravit si je můžete i doma podle tří snadných receptů.

Vitariánská neboli raw kuchyně se řídí pravidlem, že žádné jídlo neprochází tepelnou úpravou na více než 42 stupňů Celsia. „Díky tomu se v jídle zachovají důležité enzymy a další látky, které pak naše tělo nemusí složitě vyrábět a unavovat se tím,“ vysvětluje Miroslava Malaníková, která nedávno na pražském Starém Městě otevřela vitariánskou kavárnu.

Příznivci živé stravy se totiž neomezují jen na syrové ovoce a zeleninu, jídelníček jim doplňují i ořechy a semínka, naklíčené luštěniny nebo obilí. A zatímco někteří z nich v kuchyni sáhnou i po čerstvém nepasterizovaném mléku, syrových vejcích a někteří i po syrovém mase, další vitariáni se jim z etických, či jiných důvodů vyhýbají. 

Vyzkoušejte banánovou zmrzlinu, kterou vykouzlíte za pár minut:

Restaurace, kde nevaří

A přestože si možná příznivce podobné stravy představujete jako askety, opak je pravdou. I vitariáni chtějí jíst pizzu a burgery, ale zároveň nechtějí ani na chvilku zapomínat na své zdraví. A díky tomu jsou velmi kreativní a pomocí sušení, mražení, namáčení, klíčení a mixování dokážou na talíři vykouzlit i variaci na svíčkovou nebo plněné papriky.

Fotogalerie

Nevyvařování klasických jídel ovšem zabere poměrně dost času a plánování, asi i proto se postupně po Česku začínají objevovat vitariánské restaurace, cukrárny i cateringové společnosti. Kromě několika podniků v Praze je najdete i v Brně a Ostravě. „Já mám na raw stravě ráda její jednoduchost, že hodím do mixéru zeleninu a bylinky a mám hotovou polévku k obědu dřív, než kdybych cokoliv vařila. Ale na ta složitější jídla si ráda zajdu někam, kde se jim mohou náležitě a dlouho věnovat,“ vysvětluje svůj pohled na raw kuchyni Malaníková.

Cukrárny bez cukru a šlehačky

Její kavárna MyRaw Café se přitom na první ani na druhý pohled neliší od běžné kavárny. Dortíky si tu koupíte také, ale není v nich žádná mouka, těsto většinou tvoří rozmixované namočené ořechy, omezené je i množství bílého cukru, který se nahrazuje sušeným ovocem nebo agávovým sirupem.

Ke kávě se v raw a veganské kavárně neservíruje kravské, ani sojové mléko, ale „mléko“ z mandlí nebo kešu oříšků. „Náš barista o tom zpočátku pochyboval, byl přesvědčený že kravské mléko se k dobré kávě hodí nejlépe. Ale po ochutnání změnil názor,“ směje se Miroslava Malaníková, pro kterou se stala vitariánská kuchyně doslova životním stylem.

Vitariánství a konzumaci velkého množství tepelně neupravovaného ovoce a zeleniny přisuzují jeho zastánci spoustu pozitivních dopadů na zdraví, od většího množství energie až po zpomalování stárnutí. Mnoho lidí s ním začne právě ve chvíli, kdy se u nich projeví nějaké zdravotní obtíže, jako s doplňkem léčby.

Vyzkoušejte dort z kakaa a kešu, díky kterému zapomenete na mouku:

Najezte se a zhubněte

Jeho zastánkyně Cecílie Jílková zase tvrdí, že díky této stravě se můžete každý den pořádně najíst, ale přitom si udržet rozumnou hmotnost. To potvrzuje i Malaníková: „Dřív jsem byla pouze veganka, takže jsem jedla poměrně dost chleba. Po přechodu na raw veganskou stravu jsem zhubla asi šest kilo, aniž bych o to jakkoliv usilovala. Právě naopak, otevřela jsem si přece cukrárnu,“  směje se energická blondýnka. 

Ale pokud vás živá strava láká, nesnažte se okamžitě z jídelníčku vyloučit vše vařené a přejít na syrovou stravu. Odborníci doporučují navyšovat množství nevařeného jídla postupně, aby se tělo mohlo změně přizpůsobit a nezačalo se překotně čistit. Nalákat by vás mohly i již zmiňované dorty, Miroslava Malaníková nabízí hned tři recepty na zdravější mlsání, které zvládnete i doma.

Mámin jablečný koláč

Mámin jablečný koláč
  • 5 velkých jablek
  • trocha citronové šťávy
  • 2 hrnky kešu ořechů (namočených nejlépe přes noc)
  • 1 hrnek agáve sirupu
  • 1 hrnek vlašských ořechů (namočených přes noc)
  • ½ hrnku rozinek
  • lžíce skořice
  • ½ hrnku phsylia (vláknina)

Korpus:

  1. Kešu ořechy s polovinou vlašských ořechů rozmixujeme v mixéru a přidáme půl hrnku sirupu z agáve. Koláčovou formu (zoubkatou) vyložíme potravinářskou fólií a rozetřeme do ní vzniklé těsto, které lžící vtlačíme i do okrajů. Připravenou krustu dáme ztuhnout do lednice nebo mrazáku.
  2. Připravíme si jablečnou vrstvu z pěti jablek nastrouhaných na hrubém struhadle, k nim přidáme rozinky, skořici, citronovou šťávu a zbytek agáve sirupu. jako poslední zamícháme phsylium (lze koupit např. v obchodech se zdravou stravou) a část na drobno nakrájených ořechů.
  3. Vychladlou krustu navršíme jablečnou směsí a posypeme nakrájenými ořechy.

Čokoládovo švestkový dort s rybízem

Korpus:

Čokoládovo-švestkový dort zdobený rybízem
  • pět a půl švestky
  • ½ hrnku rybízu
  • ½ hrnku kokosu

Čokoládovo-švestkový krém:

  • 5 vypeckovaných švestek
  • 1 hrnek namočených kešu oříšků
  • 120 g agáve
  • 120 g datlí
  • 3 lžíce kakaa
  • ¾ hrnku kakaového másla (150 g)

rybíz na ozdobu

Postup:

A ještě trochu čokolády...

Čokoládový dort z datlí a mandlí zkrátka nadchne - více (i nesyrových) receptů najdete na Labužník.cz. 

  1. Dejte roztát kakaové máslo. Nejdřív ho nastrouhejte nebo nasekejte v robotu, pak umístěte do vodní lázně (v misce s vodou by měla být teplota okolo 50 °C, několik stupňů se ztratí při přenosu z jedné misky do druhé). Případně přidávejte máslo, dokud nebudete mít 250 ml rozpuštěného másla. Kakaové máslo taje při 35 až 38 °C, proto tání trvá docela dlouho a je dobré si ho připravit dopředu.
  2. Dno formy si vyložte potravinářskou fólií nebo papírem na pečení. Do připravené formy na dort vysypte část kokosu a na něj dejte rozkrojené švestky, rybíz a zbytek kokosu.  Dejte raději pod formu talíř, čerstvé ovoce pouští šťávu a asi jí trochu vyteče ven.
  3. Do mixéru přidejte namočené kešu oříšky, 120 g agáve sirupu, 120 g datlí, 5 vypeckovaných čerstvých švestek a směs v mixéru pořádně rozmixujte. 
  4. Přilijte do mixéru kakaové máslo a rozmixujte ho společně se zbytkem krému. Pak přidejte kakao a rozmixujte vše do hladka. 
  5. Polovinu čokoládového krému vylijte do připravené formy s korpusem, nasypte rybíz, vylijte zbytek čokoládového krému a vršek dortu ozdobte zbytkem rybízu.
  6. Dort nechte na 4 až 5 hodin ztuhnout v lednici, nebo si pomozte mrazákem.
  7. Dort ozdobte rybízem a posypte kakaem.

Jahodovo-citronový dort

Jahodový dort


Korpus:

  • 2 hrnky namočených mandlí
  • 1/2 hrnku mouky z naklíčené pohanky (nebo strouhaného kokosu)
  • 12 datlí
  • špetka soli

Jahodový krém:

  • 1 a ½ hrnku jahod
  • ½ hrnku agáve sirupu
  • 2/3 hrnku kakaového másla


Citrónový krém:

  • 2 hrnky namočených kešu oříšků
  • ½ hrnku agáve sirupu
  • ½ hrnku kakaového másla
  •  šťáva z 1 citronu


Postup:  

  1. Dejte roztát kakaové máslo. Nejdřív ho nastrouhejte nebo nasekejte v robotu, pak umístěte do vodní lázně (v misce s vodou by měla být teplota okolo 50 °C, několik stupňů se ztratí při přenosu z jedné misky do druhé). Případně přidávejte máslo, dokud nebudete mít 250 ml rozpuštěného másla. Kakaové máslo taje při 35 až 38°C, proto tání trvá docela dlouho a je dobré si ho připravit dopředu. 
  2. Z mandlí si udělejte v robotu, případně v „sekači“ od tyčového robotu mandlovou mouku.
  3. K rozsekaným mandlím přidejte mouku z naklíčené pohanky, datle a špetku soli.Mixujte, dokud se směs nezačne lepit.
  4. Dno formy na dort vyložte potravinářskou fólií nebo papírem na pečení, pak do připravené formy vymačkejte připravenou lepkavou směs.
  5. Připravte si citronový krém: 2 hrnky namočených kešu oříšků, ½ hrnku agáve sirupu a šťávu z jednoho citronu pořádně rozmixujte v mixéru. 
  6. Přilijte kakaové máslo a rozmixujte ho společně se zbytkem krému.
  7. Krém nalijte na připravený korpus, s formou trochu zahýbejte, aby se rovnoměrně rozlila. Dejte ji na chvíli ztuhnout do mrazáku (alespoň 15 až 30 minut).
  8. Příprava jahodového krému: 1 a ½ hrnku jahod a  ½ hrnku agáve sirupu pořádně rozmixujte na směs. Přilijte kokosový olej a znovu důkladně rozmixujte.
  9. Jahodový krém nalijte na ztuhlou vanilkovou vrstvu, znovu dortovou formou zahýbejte pro rovnoměrnost krému. 
  10. Dejte na 4 až 5 hodin ztuhnout do lednice, nebo si pomozte mrazákem. Na závěr dort ozdobte jahodami.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.