Čas raných brambor. Jsou zdravé a skvěle chutnají s máslem a bylinkami

  0:27
Přemýšleli jste někdy o rozdílu mezi pozdními a ranými bramborami? Možná budete příjemně překvapeni, že kromě lepší chuti jsou také zdravější. Poradíme vám, jak je upravit.
Chuť raných brambor nejlépe vynikne s máslem, solí a bylinkami.

Chuť raných brambor nejlépe vynikne s máslem, solí a bylinkami. | foto: Profimedia.cz

Protože rané brambory jsou technicky vzato vlastně nedozrálé, mají velice tenkou slupku, která se nemusí loupat – během mytí či následného vaření praská a odlupuje se sama. Rozhodně však není na škodu, když slupka na bramborách zůstane, neboť právě těsně pod ní se ukrývá největší množství vitaminů a minerálů.

Na jaře a v létě rané, na podzim a v zimě pozdní

  • Velmi rané brambory se sklízejí 90–100 dní po výsadbě, rané brambory se pak mohou sklidit ještě o 10 dní později.
  • Oba typy raných brambor se sklízejí většinou v období od 16. května do 30. června. Poslední zásoby raných brambor je vhodné zkonzumovat do Vánoc.
  • V České republice se každoročně vypěstuje asi 60 000 tun raných brambor.
  • Průměrná spotřeba raných brambor v Čechách je 7 kilogramů na osobu.
Rané brambory se sklízí před začátkem léta, dobře uskladněné vydrží do Vánoc.

Rané brambory poznáte na první pohled. Jelikož se jedná o ještě nedozrálé hlízy, bývají mnohem menší a jejich slupka je světlejší a velmi tenká. Obsahují více vody a bílkovin a naopak mnohem méně škrobu než odrůdy pozdní, díky čemuž jsou lehčí, křehčí a především lépe stravitelné.

Jedinou nevýhodou raných brambor je, že se nedají skladovat dlouhou dobu a jedná se tak o sezonní surovinu, kterou si můžeme vychutnat jen pár týdnů v roce. Doma si je nenechávejte déle než dva týdny, pak postupně přicházejí o svou typickou plnou chuť a vodnatí. Dozrávat začínají zrovna v době, kdy loňské pozdní brambory ztrácejí nejen chuť, ale také výživové hodnoty, o jejich konzistenci nemluvě. 

Méně škrobu i vaření

Díky nižšímu obsahu škrobu nemusíte také brambory před vařením namáčet ve studené vodě jako brambory pozdní, namáčení slouží totiž právě k vypláchnutí přebytečného škrobu. Raději ale ani rané brambory (stejně jako ty pozdní) neskladujte dlouho v lednici nebo v teplotě nižší než 8 stupňů Celsia, protože při tom v hlíze roste obsah nezdravého akrylamidu. Ten se vyskytuje v potravinách bohatých na škrob a nejvíc ho je v bramborách po úpravě jako fritování, pečení nebo grilování, kdy teplota překračuje 120 stupňů Celsia.

Rané brambory by se stejně jako ty pozdní měly uchovávat v temnu. Když začnou klíčit a zelenat, narůstá v nich totiž množství alkaloidu solaninu a je lepší je s ohledem na zdraví raději vyhodit. 

Rané brambory nejlépe vložte až přímo do vroucí vody a vyndejte je hned po uvaření, jen tak si uchovají lahodnou chuť a většinu prospěšných látek. Vývar z nich také nemusíte vylévat, můžete ho použít třeba jako základ zeleninové polévky. 

Vařené rané brambory se hodí jako příloha k masu i zelenině, nebo základ letního bramborového salátu s octem, cibulí a žampiony.

Rané brambory se kvůli nízkému obsahu škrobu nehodí na přípravu kaše, placek ani těsta. Naopak by byla škoda ničit je podobnými zdlouhavými způsoby zpracování. Zde platí známé pořekadlo, že méně je více, s minimem surovin lze totiž z raných brambor vykouzlit nadpozemsky lahodné pokrmy. Rané brambory jsou tak nejlepší jen polité máslem, jogurtem nebo zakysanou smetanou, skvěle si s nimi rozumí i výrazné bylinky jako rozmarýn, tymián nebo kopr.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...