Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čas raných brambor. Jsou zdravé a skvěle chutnají s máslem a bylinkami

  0:27aktualizováno  0:27
Přemýšleli jste někdy o rozdílu mezi pozdními a ranými bramborami? Možná budete příjemně překvapeni, že kromě lepší chuti jsou také zdravější. Poradíme vám, jak je upravit.

Chuť raných brambor nejlépe vynikne s máslem, solí a bylinkami. | foto: Profimedia.cz

Protože rané brambory jsou technicky vzato vlastně nedozrálé, mají velice tenkou slupku, která se nemusí loupat – během mytí či následného vaření praská a odlupuje se sama. Rozhodně však není na škodu, když slupka na bramborách zůstane, neboť právě těsně pod ní se ukrývá největší množství vitaminů a minerálů.

Na jaře a v létě rané, na podzim a v zimě pozdní

  • Velmi rané brambory se sklízejí 90–100 dní po výsadbě, rané brambory se pak mohou sklidit ještě o 10 dní později.
  • Oba typy raných brambor se sklízejí většinou v období od 16. května do 30. června. Poslední zásoby raných brambor je vhodné zkonzumovat do Vánoc.
  • V České republice se každoročně vypěstuje asi 60 000 tun raných brambor.
  • Průměrná spotřeba raných brambor v Čechách je 7 kilogramů na osobu.
Rané brambory se sklízí před začátkem léta, dobře uskladněné vydrží do Vánoc.

Rané brambory poznáte na první pohled. Jelikož se jedná o ještě nedozrálé hlízy, bývají mnohem menší a jejich slupka je světlejší a velmi tenká. Obsahují více vody a bílkovin a naopak mnohem méně škrobu než odrůdy pozdní, díky čemuž jsou lehčí, křehčí a především lépe stravitelné.

Jedinou nevýhodou raných brambor je, že se nedají skladovat dlouhou dobu a jedná se tak o sezonní surovinu, kterou si můžeme vychutnat jen pár týdnů v roce. Doma si je nenechávejte déle než dva týdny, pak postupně přicházejí o svou typickou plnou chuť a vodnatí. Dozrávat začínají zrovna v době, kdy loňské pozdní brambory ztrácejí nejen chuť, ale také výživové hodnoty, o jejich konzistenci nemluvě. 

Méně škrobu i vaření

Díky nižšímu obsahu škrobu nemusíte také brambory před vařením namáčet ve studené vodě jako brambory pozdní, namáčení slouží totiž právě k vypláchnutí přebytečného škrobu. Raději ale ani rané brambory (stejně jako ty pozdní) neskladujte dlouho v lednici nebo v teplotě nižší než 8 stupňů Celsia, protože při tom v hlíze roste obsah nezdravého akrylamidu. Ten se vyskytuje v potravinách bohatých na škrob a nejvíc ho je v bramborách po úpravě jako fritování, pečení nebo grilování, kdy teplota překračuje 120 stupňů Celsia.

Rané brambory by se stejně jako ty pozdní měly uchovávat v temnu. Když začnou klíčit a zelenat, narůstá v nich totiž množství alkaloidu solaninu a je lepší je s ohledem na zdraví raději vyhodit. 

Fotogalerie

Rané brambory nejlépe vložte až přímo do vroucí vody a vyndejte je hned po uvaření, jen tak si uchovají lahodnou chuť a většinu prospěšných látek. Vývar z nich také nemusíte vylévat, můžete ho použít třeba jako základ zeleninové polévky. 

Vařené rané brambory se hodí jako příloha k masu i zelenině, nebo základ letního bramborového salátu s octem, cibulí a žampiony.

Rané brambory se kvůli nízkému obsahu škrobu nehodí na přípravu kaše, placek ani těsta. Naopak by byla škoda ničit je podobnými zdlouhavými způsoby zpracování. Zde platí známé pořekadlo, že méně je více, s minimem surovin lze totiž z raných brambor vykouzlit nadpozemsky lahodné pokrmy. Rané brambory jsou tak nejlepší jen polité máslem, jogurtem nebo zakysanou smetanou, skvěle si s nimi rozumí i výrazné bylinky jako rozmarýn, tymián nebo kopr.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Další z rubriky

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Staňte se čichovými nomády
Staňte se čichovými nomády

Francouzská značka Une Nuit Nomade v těchto dnech představuje novou řadu Une Nuit a Montauk. První dva zástupci řady jsou vůně Rose America a Memory Motel. Ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.