Ona
Smažený řízek

Smažený řízek | foto: Profimedia.cz

Rakovina prostaty: strašák pro muže, kteří milují řízky a steaky

  • 111
Dopřává si váš muž často dotmava na pánvi opečený nebo usmažený řízek či steak? Pak by vás mohlo zajímat, že tato pochoutka zvyšuje riziko rakoviny prostaty, a to dokonce až o 40 procent.

Většina mužů si bez masa svůj život neumí ani představit a pořádný steak, zvláště pokud je pořádně dohněda opečený, je velmi oblíbenou pochoutkou silnějšího pohlaví. Vědci však nyní přišli s varováním, že na pánvi smažené či pečené maso výrazně zvyšuje riziko rakoviny prostaty až o zmiňovaných 40 procent.

Vysoká teplota při úpravě masa totiž spouští proces, při němž se vytvářejí rakovinotvorné látky, které přispívají ke zvýšení rizika rakoviny prostaty.

Riziko zvyšuje už 1,5 porce týdně

Studie vědců z univerzity v jižní Kalifornii důkladně prověřila data posbíraná od téměř 2 000 mužů, přičemž více než polovina z nich byla diagnostikována s pokročilou formou rakoviny prostaty.

Všichni účastníci studie vyplnili detailní dotazník o tom, jaké druhy masa a v jakém množství jedli. Dále byly zkoumány metody úpravy masa, a zda bylo konzumováno smažené nebo grilované.

"Zjistili jsme, že muži, kteří jedli více než 1,5 porce smaženého červeného masa týdně, zvýšili své riziko pokročilé rakoviny prostaty o 30 procent," uvedla vedoucí studie Mariana Sternová, profesorka preventivní medicíny z Keck School of Medicine.

"Muži, kteří jedli více než 2,5 porce červeného masa pečeného na vysokou teplotu, měli dokonce pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty zvýšenou o 40 procent," dodala Sternová.

Nejhorší jsou hamburgery

Odborníci mimo jiné při svém zkoumání také zjistili, že se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty byly spojeny hlavně hamburgery a že riziko bylo vyšší mezi muži hispánského původu. Sternová hamburgerovou záhadu vysvětlila tím, že mleté maso může získat vyšší vnitřní i vnější teplotu rychleji, a proto je o něco nebezpečnější než třeba steak.

I když přestanete jíst smažené červené maso a přesedláte na drůbeží, nemáte vyhráno. Riziko rakoviny prostaty podle studie totiž zvyšuje i drůbeží maso pečené či smažené na vysokou teplotu.

, pro iDNES.cz