Doporučujeme

Základem dobré rajské polévky jsou kvalitní rajčata. (Ilustrační snímek)

Základem dobré rajské polévky jsou kvalitní rajčata. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Čtenářský recept: Rajská polévka s jablky

  • 1

  • rajčata (čím červenější, tím lepší, množství: čím více, tím lépe)
  • 1 až 2 rajské protlaky
  • pokud je v lednici na dně nějaký zbytek kečupu, vypláchnu vodou, a mrsknu ho tam, ale ne pálivý
  • 4 – 6 sladších jablek
  • sůl
  • trochu cukru
  • vegeta
  • pepř celý (cca 3 kuličky)
  • 2 – 3 bobkové listy
  • celerová nať (klidně i 5 větviček)
  • libeček (2 -3 větvičky, možno dát i sušený, ale nemám odzkoušeno)

1. Zeleninu a ovoce pečlivě umyjeme. Rajčata nakrájíme. Jablka rozkrojíme na čtvrtky a i s jadřinci je dáme do polévky. Vše dáme do hrnce. Přidáme koření, sůl a cukr. Celerová nať a libeček dají polévce tu specifickou babiččinu chuť. A vše vaříme, až do rozvaření.

2. Poté zahustíme moukou, provaříme a propasírujeme přes sítko nebo cedník.

3. Podáváme s bramborem, který ovšem vaříme zvlášť.

4. Pokud nechceme polévku, ale omáčku, logicky více zahustíme…moukou.

Tip: Do polévky můžete vhodit kostku bujónu (slepičí nebo zeleninový), ovšem ne, když je polévka dost slaná, neřku-li přesolená. Pokud volíte variantu "omáčka", nejlepší přílohou je vařené hovězí a již zmíněné brambory.


  • Vybrali jsme pro Vás