Doporučujeme

Rajcatová omácka k testovinám

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Rajčatová omáčka k těstovinám

  • 4

Doba přípravy: 30 - 45 minut
Množství: 4 porce

  • 1 stroužek cesneku
  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • 5 velkých a zralých rajčat
    nebo 1 malá plechovka rajčatového pyré nebo 1 plechovka loupaných rajčat
  • bazalka
  • sůl
  • strouhaný sýr (nejlépe parmezán)

1. Do hrnce či na pánvičku nalijeme olivový olej a vhodíme do něj stroužek česneku, který na slabém plameni necháme zesklovatět.
2. Vyjmeme česnek a přidáme na malé kousky nakrájená a předem oloupaná rajčata, ze kterých jsme odstranili všechnu vlastní šťávu a semínka (můžeme nahradit rajačty v konzervě nebo rajčatovým pyré). Osolíme.
3. Vaříme na slabém plameni, dokud omáčka nenabude požadované hustoty.
4. Ke konci varu přidáme pár lístku čerstvé bazalky, popřípadě dosolíme.
5. Omáčku nalijeme do uvařených těstovin, promícháme a servírujeme posypané troškou strouhaného sýra a pokapané olivovým olejem.

TIP: Česnek nesmí zhnědnout, jinak změní chutť. Jestli nemáte čerstvou bazalku, doporučuji bazalkový olej. I sušená bazalka je dobrá, má ale úplně jinou chuť, než ta čerstvá.


  • Vybrali jsme pro Vás