Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pusťte děti do kuchyně, najdou si k vaření vztah

  0:05aktualizováno  0:05
Už odmala mívají děti snahu v kuchyni pomáhat. Ty opravdu malé ve věku kolem čtyř pěti let bedlivě hlídejte, spíš je nechte jen krájet měkké ovoce, sýry, na které jim stačí jídelní nůž. Větší děti se už mohou pustit do vaření naplno.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Třináctileté holky i kluci by měli zvládnout uvařit některá jídla sami. Pomáhejte jim však při takových činnostech, jako je slévání horké vody, smažení na prskajícím oleji, vyndavání plechu z trouby...

Nepečený dort z piškotů

Nepečený dort z piškotů.Příprava: 50 minut

Na 1 dort

* 2 zakysané smetany
* 1 smetanový jogurt
* 1 vanilkový cukr
* 6 lžic cukru moučka
* 1 lžíce kakaa
* 2 balíčky dětských piškotů
* 50 g hořké čokolády
* 50 g másla

1. Smetanu a jogurt promícháme s oběma cukry, jednu třetinu oddělíme a přimícháme do ní kakao.
2. Na dno formy položíme vrstvu piškotů a ty pokryjeme 1/2 světlé směsi. Vrstvu uhladíme a naskládáme další piškoty. Ty pokryjeme kakaovou směsí a zakryjeme piškoty. Navrch dáme druhou polovinu světlé směsi.
3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, rozmícháme, necháme trochu zchladnout a ozdobíme dort čokoládovou polevou. Dort nechte nejlépe přes noc odležet v chladu.

Párky v listovém těstě

Párky v listovém těstě.Příprava: 10 minut + vaření 10–15 minut

Pro 4 osoby

* 1 balení hotového rozváleného listového těsta
* 16 malých párečků
* 1 vejce

1. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Plech si vyložíme pečicím papírem.
2. Z těsta odkrojíme několik pruhů o 1/2 užších, než jsou párky. Ty pak zabalíme do proužků těsta a spojem je přitlačíme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme zapéct,dokud listové těsto nezhnědne. Kromě vytažení plechu z trouby zvládnou děti všechno.

Zeleninový talíř s dipem

Zeleninový talíř s dipem.Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 salátová okurka
* 4 mrkve
* 1 kedlubna
* 1 červená paprika
* 1 žlutá paprika
* 1 balení cherry rajčat
* 1 svazek ředkviček
* několik kuliček pepře
* 2 zakysané smetany
* 2 lžíce kečupu
* 1 lžíce hořčice
* 1 svazek pažitky
* 2 lžíce majonézy
* 1 lžička koření na tzaziky
* petrželka na ozdobu

1. Okurku, mrkev a kedlubnu omyjeme, oloupáme a nakrájíme na hranolky. Papriku rozkrojíme a vybereme jádra a vypláchneme, osušíme a nakrájíme na proužky. Rajčata propláchneme a necháme okapat.
2. Ředkvičky očistíme, ponecháme kořínek jako ocásek a část natě jako nos. Z několika ředkviček okrájíme kolečka slupky. Ostatní ředkvičky po stranách nařízneme a do zářezu vložíme kolečka slupky jako ouška. Z malých kuliček pepře uděláme oči.
3. Ze zakysané smetany připravíme 3 jednoduché dipy.
Do jedné části zamícháme kečup,do druhé hořčici a pažitku a do třetí majonézu, koření tzaziky a petrželku.

Pečené brambory

Pečené brambory.Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* sůl
* pepř
* 100 ml olivového oleje
* lžička sladké papriky

1. Brambory pečlivě očistíme kartáčkem. Rozkrájíme na měsíčky.
2. Měsíčky dáme vařit na 5–8 minut. Rozehřejeme troubu na 200–220 stupňů.

Pečené brambory.

3. Brambory scedíme, necháme vychladnout a oschnout. To dělejte vy místo dětí, ty ať promíchají sůl, pepř, olivový olej a papriku.
4. Na plech dejte brambory a potřete ochuceným olejem.
5. Během pečení brambory obrátíme a potřeme zbytkem oleje.

NÁŠ TIP

Dětem plech vyndejte z trouby, aby mohly snadno natírat brambory v polovině pečení.

Masové kuličky

Masové kuličky.Příprava: 20 minut + vaření 30–40 minut

Na 1 porci

* 3 lžíce olivového oleje
* 1 menší cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 svazek čerstvé pažitky
* 1 svazek čerstvé majoránky
* 1 svazek čerstvé bazalky
* 1 svazek čerstvého oregana
* 500 g hovězího mletého masa
* 1 vejce
* sůl
* pepř
* hrst strouhanky
* 1 plechovka loupaných rajčat
* lžička cukru

1. Na pánvi zahřejeme lžíci oleje, orestujeme nakrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku dozlatova a necháme zchladnout.
2. Děti necháme nasekat bylinky, stejně jako promíchat maso s vejcem, osmaženou cibulí s česnekem, solí, pepřem a strouhankou. Z hmoty pak vytvarují kuličky.
3. Kuličky upečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů na plechu s pečicím papírem. Oproti smažení nebudou jen mít tak úhledný tvar.
4. Do misky slijeme tekutinu z loupaných rajčat. Děti necháme nakrájet rajčata na menší kousky. Zatím orestujeme v menším hrnci na oleji stroužek česneku, přidáme nakrájená rajčata a štávu z nich, dochutíme cukrem, solí a bylinkami a necháme provařit. Větší děti mohou míchat omáčku, pod dozorem můžou tyčovým mixérem omáčku rozmixovat.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Mercedes Třída E 2,0 220d...
Mercedes Třída E 2,0 220d...

r.v. 2016, naj. 15 500 km, diesel
1 064 219 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.