Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

  0:02aktualizováno  0:02
Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli. Přidejte ho do slavnostních dezertů pro romantické chvíle nebo rodinné oslavy a sklidíte mohutný potlesk.

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou | foto: Profimedia.cz

Listové rohlíčky s pudinkovou náplní

Ingredience na 12 – 16 kousků:

Listové rohlíčky s pudinkovou náplní
  • 350 ml mléka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • nasekané mandle na posypání

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme pudinkovou náplň. Ve 150 ml studeného mléka rozmícháme vanilkový pudinkový prášek. Zbytek mléka s cukrem dáme vařit. Ještě než dosáhne bodu varu, vmícháme mléko s pudinkovým práškem a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Necháme vychladnout. Občas promícháme, aby se neudělal škraloup.
  2. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na šest až osm trojúhelníků. Na širší část naneseme lžičkou pudinkovou náplň, zavineme jako rohlíček a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. V hrnku rozšleháme vejce a potřeme jím všechny rohlíčky. Posypeme je nasekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

Pudinkový dort s ovocem

Ingredience na 1 dortovou formu:

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
  • 1 l mléka
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 – 3 balení kulatých dětských piškotů
  • 300 g kompotovaných broskví
  • čerstvé jahody, maliny, borůvky aj.
  • 250 ml smetany ke šlehání

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme pudink. Do hrnce se zesíleným dnem dáme vařit 750 ml mléka a cukr. V hrnečku ve 250 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek. Pak směs vlijeme do teplého mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Zmírníme plamen a dvě minuty vaříme, stále mícháme, aby se pudink nepřichytával ke dnu.
  2. Dno dortové formy vyložíme piškoty, plochou stranou dolů. Na ně nalijeme část pudinku tak, aby byly zakryté. Poklademe další vrstvou piškotů, pak vrstvou ovoce (kompotované broskve slijeme a nakrájíme, jahody omyjeme a nakrájíme na plátky, ostatní ovoce jen omyjeme). Střídáme s vrstvou piškotů a pudinku, končíme vrstvou piškotů. Ty také můžeme zastrkat po stranách, plochou stranou k formě – dort tak získá lepší tvar.
  3. Nakonec zakryjeme potravinovou fólií, položíme na ni plochý talíř a zatížíme (třeba několika krabicemi trvanlivého mléka, konzervami apod.) Dáme odležet do chladu, ideálně do druhého dne.
  4. Pak opatrně sejmeme formu, dort přendáme na dortový talíř a ozdobíme čerstvě ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem. Ihned podáváme.

Pudinkový krém s tvarohem a jahodami

Ingredience na 6 porcí:

Pudinkový krém s tvarohem a ovocem
  • 400 ml mléka
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 50 ml tuzemáku
  • 250 ml měkkého tvarohu
  • čerstvé jahody a bezpeckové hroznové víno na ozdobu
  • lístky čerstvé máty
  • kandovaná pomerančová kůra
  • moučkový cukr

Pracovní postup:

  1. Dáme vařit 200 ml mléka s cukrem. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkový prášek a do horkého mléka jej za stálého míchání nalijeme. Vaříme dvě minuty, pak odstavíme a za občasného promíchání necháme zchladnout. Po chvíli vmícháme tuzemák.
  2. Do zchladlého pudinku přidáme měkký tvaroh a robotem s metlami na šlehání ušleháme hladký krém.
  3. Ten přendáme do skleniček nebo pohárů a ozdobíme omytým a pokrájeným ovocem, lístky máty a kandovanou pomerančovou kůrou. Můžeme těsně před podáváním ještě poprášit moučkovým cukrem.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

Chuando Tan
Cvičit a nesprchovat se moc pozdě ani brzy ráno, radí sexy padesátník

Chuando Tan ze Singapuru se stal na internetu senzací. Modelovi, který se stal fotografem, by jen málokdo správně uhodl jeho věk. Svalovec s klučičím obličejem...  celý článek

Modelky se oblékly do ručně vyrobených svatebních šatů z toaletního papíru.
Toaletní papír v hlavní roli. Modelky předváděly křehké svatební šaty

Drobné květiny, třásně i dlouhé vlečky nechyběly svatebním róbám, které se minulý týden objevily na přehlídce v New Yorku. Ač vypadaly honosně, k jejich výrobě...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Jak z nevýrazných rtů udělat plné a smyslné
Jak z nevýrazných rtů udělat plné a smyslné

Ač se to možná nezdá, nanést rtěnku tak, aby vypadala opravdu dokonale a vydržela na rtech v perfektním stavu po celý den, je menší věda. Nepodceňujte kvalitu p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.