Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

  0:02aktualizováno  0:02
Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli. Přidejte ho do slavnostních dezertů pro romantické chvíle nebo rodinné oslavy a sklidíte mohutný potlesk.

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou | foto: Profimedia.cz

Listové rohlíčky s pudinkovou náplní

Ingredience na 12 – 16 kousků:

Listové rohlíčky s pudinkovou náplní
  • 350 ml mléka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • nasekané mandle na posypání

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme pudinkovou náplň. Ve 150 ml studeného mléka rozmícháme vanilkový pudinkový prášek. Zbytek mléka s cukrem dáme vařit. Ještě než dosáhne bodu varu, vmícháme mléko s pudinkovým práškem a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Necháme vychladnout. Občas promícháme, aby se neudělal škraloup.
  2. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na šest až osm trojúhelníků. Na širší část naneseme lžičkou pudinkovou náplň, zavineme jako rohlíček a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. V hrnku rozšleháme vejce a potřeme jím všechny rohlíčky. Posypeme je nasekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

Pudinkový dort s ovocem

Ingredience na 1 dortovou formu:

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
  • 1 l mléka
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 – 3 balení kulatých dětských piškotů
  • 300 g kompotovaných broskví
  • čerstvé jahody, maliny, borůvky aj.
  • 250 ml smetany ke šlehání

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme pudink. Do hrnce se zesíleným dnem dáme vařit 750 ml mléka a cukr. V hrnečku ve 250 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek. Pak směs vlijeme do teplého mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Zmírníme plamen a dvě minuty vaříme, stále mícháme, aby se pudink nepřichytával ke dnu.
  2. Dno dortové formy vyložíme piškoty, plochou stranou dolů. Na ně nalijeme část pudinku tak, aby byly zakryté. Poklademe další vrstvou piškotů, pak vrstvou ovoce (kompotované broskve slijeme a nakrájíme, jahody omyjeme a nakrájíme na plátky, ostatní ovoce jen omyjeme). Střídáme s vrstvou piškotů a pudinku, končíme vrstvou piškotů. Ty také můžeme zastrkat po stranách, plochou stranou k formě – dort tak získá lepší tvar.
  3. Nakonec zakryjeme potravinovou fólií, položíme na ni plochý talíř a zatížíme (třeba několika krabicemi trvanlivého mléka, konzervami apod.) Dáme odležet do chladu, ideálně do druhého dne.
  4. Pak opatrně sejmeme formu, dort přendáme na dortový talíř a ozdobíme čerstvě ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem. Ihned podáváme.

Pudinkový krém s tvarohem a jahodami

Ingredience na 6 porcí:

Pudinkový krém s tvarohem a ovocem
  • 400 ml mléka
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 50 ml tuzemáku
  • 250 ml měkkého tvarohu
  • čerstvé jahody a bezpeckové hroznové víno na ozdobu
  • lístky čerstvé máty
  • kandovaná pomerančová kůra
  • moučkový cukr

Pracovní postup:

  1. Dáme vařit 200 ml mléka s cukrem. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkový prášek a do horkého mléka jej za stálého míchání nalijeme. Vaříme dvě minuty, pak odstavíme a za občasného promíchání necháme zchladnout. Po chvíli vmícháme tuzemák.
  2. Do zchladlého pudinku přidáme měkký tvaroh a robotem s metlami na šlehání ušleháme hladký krém.
  3. Ten přendáme do skleniček nebo pohárů a ozdobíme omytým a pokrájeným ovocem, lístky máty a kandovanou pomerančovou kůrou. Můžeme těsně před podáváním ještě poprášit moučkovým cukrem.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek




SNADNO & RYCHLE - Roman VaněkSNADNO & RYCHLE - Roman Vaněk

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.