Listové rohlíčky s pudinkovou náplní
Ingredience na 12 – 16 kousků:
- 350 ml mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 balení listového těsta
- 1 vejce na potření
- nasekané mandle na posypání
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme pudinkovou náplň. Ve 150 ml studeného mléka rozmícháme vanilkový pudinkový prášek. Zbytek mléka s cukrem dáme vařit. Ještě než dosáhne bodu varu, vmícháme mléko s pudinkovým práškem a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Necháme vychladnout. Občas promícháme, aby se neudělal škraloup.
- Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na šest až osm trojúhelníků. Na širší část naneseme lžičkou pudinkovou náplň, zavineme jako rohlíček a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
- V hrnku rozšleháme vejce a potřeme jím všechny rohlíčky. Posypeme je nasekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Pudinkový dort s ovocem
Ingredience na 1 dortovou formu:
- 1 l mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 4 lžíce krupicového cukru
- 2 – 3 balení kulatých dětských piškotů
- 300 g kompotovaných broskví
- čerstvé jahody, maliny, borůvky aj.
- 250 ml smetany ke šlehání
Pracovní postup:
- Nejprve si připravíme pudink. Do hrnce se zesíleným dnem dáme vařit 750 ml mléka a cukr. V hrnečku ve 250 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek. Pak směs vlijeme do teplého mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Zmírníme plamen a dvě minuty vaříme, stále mícháme, aby se pudink nepřichytával ke dnu.
- Dno dortové formy vyložíme piškoty, plochou stranou dolů. Na ně nalijeme část pudinku tak, aby byly zakryté. Poklademe další vrstvou piškotů, pak vrstvou ovoce (kompotované broskve slijeme a nakrájíme, jahody omyjeme a nakrájíme na plátky, ostatní ovoce jen omyjeme). Střídáme s vrstvou piškotů a pudinku, končíme vrstvou piškotů. Ty také můžeme zastrkat po stranách, plochou stranou k formě – dort tak získá lepší tvar.
- Nakonec zakryjeme potravinovou fólií, položíme na ni plochý talíř a zatížíme (třeba několika krabicemi trvanlivého mléka, konzervami apod.) Dáme odležet do chladu, ideálně do druhého dne.
- Pak opatrně sejmeme formu, dort přendáme na dortový talíř a ozdobíme čerstvě ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem. Ihned podáváme.
Pudinkový krém s tvarohem a jahodami
Ingredience na 6 porcí:
- 400 ml mléka
- 1 balení vanilkového pudinku
- 3 lžíce krupicového cukru
- 50 ml tuzemáku
- 250 ml měkkého tvarohu
- čerstvé jahody a bezpeckové hroznové víno na ozdobu
- lístky čerstvé máty
- kandovaná pomerančová kůra
- moučkový cukr
Pracovní postup:
- Dáme vařit 200 ml mléka s cukrem. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkový prášek a do horkého mléka jej za stálého míchání nalijeme. Vaříme dvě minuty, pak odstavíme a za občasného promíchání necháme zchladnout. Po chvíli vmícháme tuzemák.
- Do zchladlého pudinku přidáme měkký tvaroh a robotem s metlami na šlehání ušleháme hladký krém.
- Ten přendáme do skleniček nebo pohárů a ozdobíme omytým a pokrájeným ovocem, lístky máty a kandovanou pomerančovou kůrou. Můžeme těsně před podáváním ještě poprášit moučkovým cukrem.