Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty z první republiky: karbanátky z hub, hovězí na madeiře a omeleta

  0:32aktualizováno  0:32
Pozapomenuté chutě z českých kuchyní z dob našich prababiček a pradědečků se rozhodly vzkřísit Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková ve své Kuchařce první republiky. Podle nich tehdejší recepty rozhodně stojí za oprášení.

Karbanátky z hub z Kuchařky první republiky | foto: Alena Hrbková, z Kuchařky první republiky

První republiku si většina z nás představuje v nostalgickém oparu elegance, i když realita každodenního života byla mnohem šedivější než ve filmech. Ovšem české kulinářství zažívalo v té době přímo boom, vycházely slavné kuchařky Marie Janků Sandtnerové, Anuše Kejřové nebo Marie Haškovcové a nepřeberné množství kvalitních příruček.

Kromě tradičních regionálních pochutin a receptů donesených do měst kuchařkami a hospodyněmi se v měšťanských rodinách vařila i kuchyně rakouská, německá, maďarská a samozřejmě i proslavená francouzská kuchyně. Ovšem před zdomácněním se většina dočkala změn. Třeba z hašé (z francouzského hachée - nasekaný) se stala haše. A často se maso také namísto nasekání namlelo, čímž přišlo o šťavnatost, připomínají ve své kuchařce Rákosníková se Všetíčkovou.

Mlsný Burian i dělnická lepenice

Jitka Rákosníková je spoluautorkou Kuchařky první republiky. „Gastronomie,...

Jitka Rákosníková je spoluautorkou Kuchařky první republiky. „Gastronomie, kuchyně, recepty, jídlo, to všechno pro nás představuje živé organismy, které se mohou a také by se měly proměňovat, obměňovat a přizpůsobovat našemu životu tak, aby nám přinášely potěšení a radost,“ říká.

Tehdejší filmové hvězdy jako Vlasta Burian a Adina Mandlová byly proslulé svými mlsnými jazýčky. Na večírky si zvaly nejproslulejší kuchaře a objednávaly pochoutky z nejlepších lahůdkářství. Měšťané si pochutnávali běžně na mase a drahých dochucovadlech a bavili se třeba i kuchařskými kurzy. Dělnické domácnosti se obešly s jednodušším jídelníčkem.

Šunkofleky, lepenici, knedlík s vajíčkem, bramborové placky, nudle s mákem nebo guláš ostatně mnoho z nás kvůli jejich nízkým nákladům a skvělé chuti vaří dodnes. Zajímavé byly i recepty židovských obyvatel tehdejšího Československa jako husa v šouletu, skořicoví šneci nebo bramborové pirohy.

K prvorepublikovému kulinářství neodmyslitelně patřilo i pečení a cukrářství se všemi bábovkami, záviny, bublaninou, zdobenými řezy a koláči. Podle Jitky Rákosníkové byla již v prvorepublikových kuchařkách více než polovina obsahu věnovaná zákuskům, což v jiných zemích nebývá zvykem. Stejně tak jsme výjimeční tím, že sladká jídla jako buchty, nákypy a ovocné knedlíky jíme po polévce jako hlavní jídlo, což v zahraničí není zvykem.

Pokud máte chuť na trochu nostalgie v kuchyni, nechte se inspirovat následujícími recepty z Kuchařky první republiky.

Karbanátky z hub

Na 4 porce:

Karbanátky z hub z Kuchařky první republiky
  • 800 g hub
  • 40 g másla
  • 60 g cibule
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • strouhanka na zahuštění a obalení
  • pepř a sůl
  • 4 žloutky
  • sádlo, nebo přepuštěné máslo na smažení

Očištěné houby na cedníku prolijeme horkou vodou, necháme je okapat a nadrobno je nakrájíme. V kastrolu na másle lehce osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a na ní podusíme houby. Když jsou měkké, přidáme smetanu, strouhanku, ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem a nakonec vmícháme žloutky. Odstavíme z ohně a necháme asi půl hodiny odpočinout. Ze směsi tvarujeme malé karbanátky, obalujeme je ve strouhance a smažíme je stejně jako karbanátky z masa.

A malá perlička: v původním receptu je navrhováno dochucení oblíbenými rozetřenými sardelkami.

Hovězí na madeiře

Na 4 porce:

Hovězí na madeiře z Kuchařky první republiky
  • 3/4 kg svíčkové
  • sůl a pepř
  • 50 g slaniny
  • 250 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 1 cibule
  • 80 g másla
  • 2 zrnka nového koření
  • 6 zrnek pepře
  • tymián
  • bobkový list
  • kousek citronové kůry
  • vývar
  • 1/2 lžíce mouky
  • 4 lžíce madeirského vína

1. Očištěné maso osolíme, opepříme a prošpikujeme ho na nudličky pokrájenou slaninou. Zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a v kastrolu na másle osmažíme dozlatova. Nahoru položíme maso, přidáme koření a citronovou kůru. Podlijeme vývarem a zakryté upečeme v troubě předehřáté na 160 °C doměkka.

2. Upečené maso vyjmeme a zakryté necháme chvíli odpočinout. Šťávu zahustíme moukou a krátce povaříme. Dochutíme madeirou a případně prolisujeme. K této jednoduché, ale působivé pečeni, kde skvěle vynikne kvalita masa, můžeme podávat noky, karlovarské knedlíky nebo těstoviny, ale také bramborové pyré.

Pražská omeleta

Na 2 porce:

Pražská omeleta z Kuchařky první republiky
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru + na poprášení
  • 1 lžička nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • tuk na smažení
  • meruňková zavařenina

Z bílků ušleháme hodně tuhý sníh, zlehka k němu zašleháme cukr, vanilkový cukr, citrusovou kůru, žloutky a mouku. Na pánvi, která se dá vložit do trouby, rozehřejeme trochu tuku, vlijeme sněhovou hmotu a v nepříliš rozehřáté troubě (asi 150 °C) pečeme 10 až 15 minut, až povrch omelety zpevní. Teplou omeletu potřeme zavařeninou, přehneme v půli, posypeme vanilkovým cukrem a ihned podáváme.

V sezoně můžeme tuto kyprou a elegantní „amoletu“, jak říkaly naše maminky, plnit čerstvým ovocem. Skvělé budou jahody, třešně, meruňky či broskve.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Další z rubriky

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Barevné líčení
Barevné líčení

Barevné líčení krásně rozjasní celý obličej a zvýrazní vaše oči. Nemusíte použít zrovna ty nejdivočejší barvy, vyzkoušejte si prvně světlejší odstíny a postupně... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Mnoho podobných jich je na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.