Kuře s nádivkou
Příprava: 30 minut + pečení 1,5 až 2 hodiny
Pro 4 osoby
* 1 kuře
* 2 housky
* 200 ml mléka
* 3 lžíce másla
* 2 vejce
* sůl, pepř
* čerstvá petržel
* 1 malá plechovka kukuřice
* strouhanka
* sušený tymián nebo oblíbené koření
Nádivka podle Marie Janků-SandtnerovéNa dvě kuřata: sůl, 80 g másla Na malém kousku rozehřátého másla si udusíme s petrželkou usekaná játra a očištěné žaludky z kuřat. V míse utřeme zbytek másla se solí a žloutky, přidáme trochu květu, vychladlá, udušená játra, smetanou navlhčené housky, z bílků sníh a podle potřeby suchou strouhanou housku. Lehce vše promícháme a naplníme kuřata. |
1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Kuře omyjeme, osušíme.
2. Pokrájené housky pokropíme mlékem a necháme chvíli nasáknout. Jednu lžíci másla utřeme se žloutky, solí a pepřem. Housky vymačkáme, promícháme s vaječnou směsí, přimícháme nasekanou petrželku, slitou kukuřici, případně směs zahustíme strouhankou.
3. Kuře naplníme nádivkou, část nádivky můžeme vložit i do kůže u krku nad prsíčka. Spíchneme nebo sešijeme, pomažeme zbylým rozpuštěným máslem, ochutíme solí a kořením.
4. Naplněné kuře podlijeme trochou vody a pečeme přikryté asi hodinu, po hodině odkryjeme a za občasného přelévání výpekem dopečeme dozlatova.
Kuřecí řízky
Příprava: 20 minut + smažení 20 minut
Pro 4 osoby
* 4 větší kuřecí prsa
* sůl
* 3 vejce
* 3 lžíce mléka
* hladká mouka
* strouhanka
* olej nebo přepuštěné máslo
1. Omytá a osušená kuřecí prsa rozklepeme, nejlépe přes mikrotenový sáček, nebo překrojíme na dva tenčí řízky.
2. Vejce rozšleháme metličkou s mlékem a špetkou soli.
3. Řízky osolíme a obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance.
4. V hlubší pánvi rozpálíme olej nebo přepuštěné máslo a řízky po obou stranách dozlatova osmažíme.
5. Řízky necháme okapat na papírovém ubrousku a podáváme s plátky limetky a vychlazeným lehkým bramborovým salátem.
Kuře a la husa
Příprava: 15 minut + pečení 90–100 minut
Pro 4 osoby
* 1 velké kuře
* sůl
* kmín
* 2 kyselá jablka
* 2 lžíce sádla
* 500 ml černého piva
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Kuře omyjeme, osolíme a okmínujeme (i zevnitř). Jablka nakrájíme na čtvrtiny, oloupeme a vykrájíme jádřince.
2. Vnitřek kuřete naplníme jablky, kuře vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a půl hodiny pečeme.
3. Po půlhodině pečení pomažeme kuře sádlem, podlijeme pivem a pečeme další hodinu za občasného přelévání výpekem dozlatova.
4. Hotové kuře necháme asi pět minut odpočívat, pak ho naporcujeme a podáváme s červeným zelím a knedlíkem.
Kuřecí rizoto
Příprava: 20 minut + vaření 30 minut
Pro 4 osoby
* 1 cibule
* 300 g rýže
* 300–400 g masa z pečeného nebo grilovaného kuřete
* olej
* sůl, pepř
* sušený tymián
* 500 ml kuřecího vývaru
* 100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
* 60 g parmazánu
* 1 lžíce másla
* rukola
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rýži odměříme, propláchneme a necháme okapat. Maso pokrájíme na menší kousky.
2. Na rozehřátém oleji orestujeme cibuli, přidáme pokrájené maso, ochutíme solí, pepřem a kořením, přisypeme rýži a dolijeme vývarem v poměru 1 : 1,5 a dusíme doměkka.
3. Hrášek spaříme horkou vodou. Z části parmazánu odkrájíme několik hoblin na ozdobu, zbytek nastrouháme.
4. Uvařené rizoto promícháme s máslem, hráškem, nastrouhaným sýrem a ozdobíme hoblinami parmazánu a rukolou
Kuře na smetaně
Příprava: 20 minut + vaření 60 minut
Pro 4 osoby
* 1 kuře
* 50 g slaniny
* 1 cibule
* 2 mrkve
* 1 petržel
* kousek celeru
* 1 lžíce másla
* celý pepř
* nové koření
* bobkový list
* 200 ml smetany na vaření
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl
* citronová šťáva
* cukr
Kuře dušené se smetanou1 kuře, 1 lžíce másla, 1 středně velká cibule, 250 ml sladké smetany nebo šlehačky, 1 lžíce polohrubé mouky Kuře omyjeme, rozdělíme na čtvrtky a po obou stranách osolíme. Drůbky dáme vařit. Cibuli jemně nakrájíme, zpěníme ji na másle a pak na ni opečeme po obou stranách připravené porce kuřete. Přilijeme vývar z drůbků a kuře dusíme téměř doměkka. Nakonec přilijeme do šťávy smetanu se zakvedlanou moukou a povaříme. Hotovou omáčku přecedíme. |
1. Kuře naporcujeme, omyjeme a osušíme. Slaninu nakrájíme na drobno.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kousky.
3. V hrnci rozškvaříme kostičky slaniny a rozehřejeme rostlinný tuk, orestujeme na něm cibuli, přisypeme koření a pokrájenou zeleninu, společně opečeme. Do hrnce přidáme kousky kuřete, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka.
4. Kuře vyjmeme z hrnce. Smetanu prošleháme s moukou, přelijeme do šťávy se zeleninou a společně asi 20 minut povaříme. Z omáčky vyndáme koření a propasírujeme ji nebo rozmixujeme, dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem a společně s kuřetem prohřejeme.
Kuřecí perkelt
Příprava: 30 minut + vaření 60 minut
Pro 4 osoby
* 4 kuřecí stehna
* 3 střední cibule
* 1 červená paprika
* 1 zelená paprika
* 4 velká rajčata
* sádlo
* mletá paprika
* sůl, pepř
Jak na nokySpolečně prosijeme 400 g hrubé mouky, 100 g hladké a lžičku soli. Padesát gramů změklého másla utřeme s vejcem a společně s 1/4 l mléka zpracujeme s moukou na tužší těsto, které rozdělíme na několik podlouhlých válečků. Válečky pokrájíme na noky, které povaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 až 15 minut, podle velikosti noků. |
1. Každé kuřecí stehno rozsekneme v kloubu na dvě části, omyjeme a osušíme.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriky rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a pokrájíme na menší kousky. Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme, nasekáme.
3. V hlubším hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm dozlatova cibuli, zaprášíme paprikou, přidáme kuře, zeleninu, sůl, pepř, stáhneme teplotu a maso pomalu dusíme se zeleninou ve vlastní šťávě.
4. Během dušení můžeme maso trochu podlít vodou.
5. Hotové měkké kuře podáváme s noky, knedlíkem nebo těstovinami.