Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


První část receptů na kuřecí jídla, která máte nejraději

  0:59aktualizováno  0:59
Kuřecí maso není tak kalorické jako červené a přitom je plné proteinů. Proto je dobře, že je na českých talířích čím dál častěji. Základem je používání čerstvého masa, můžete ho péct, smažit, grilovat i vařit, inspirujte se první várkou nejoblíbenějších receptů.

Kuře na smetaně. | foto: Isifa

Kuře s nádivkou

Kuře s nádivkou.

Příprava: 30 minut + pečení 1,5 až 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 kuře
* 2 housky
* 200 ml mléka
* 3 lžíce másla
* 2 vejce
* sůl, pepř
* čerstvá petržel
* 1 malá plechovka kukuřice
* strouhanka
* sušený tymián nebo oblíbené koření

Nádivka podle Marie Janků-Sandtnerové

Na dvě kuřata: sůl, 80 g másla
Nádivka: 50 g másla, zelená petržel, játra a žaludky, sůl, tlučený květ, 2 žloutky, 80 g housky, 2 lžíce smetany, ze dvou bílků sníh a 20g suché housky.

Na malém kousku rozehřátého másla si udusíme s petrželkou usekaná játra a očištěné žaludky z kuřat. V míse utřeme zbytek másla se solí a žloutky, přidáme trochu květu, vychladlá, udušená játra, smetanou navlhčené housky, z bílků sníh a podle potřeby suchou strouhanou housku. Lehce vše promícháme a naplníme kuřata.

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Kuře omyjeme, osušíme.
2. Pokrájené housky pokropíme mlékem a necháme chvíli nasáknout. Jednu lžíci másla utřeme se žloutky, solí a pepřem. Housky vymačkáme, promícháme s vaječnou směsí, přimícháme nasekanou petrželku, slitou kukuřici, případně směs zahustíme strouhankou.
3. Kuře naplníme nádivkou, část nádivky můžeme vložit i do kůže u krku nad prsíčka. Spíchneme nebo sešijeme, pomažeme zbylým rozpuštěným máslem, ochutíme solí a kořením.
4. Naplněné kuře podlijeme trochou vody a pečeme přikryté asi hodinu, po hodině odkryjeme a za občasného přelévání výpekem dopečeme dozlatova.

Kuřecí řízky

Kuřecí řízky.

Příprava: 20 minut + smažení 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 větší kuřecí prsa
* sůl
* 3 vejce
* 3 lžíce mléka
* hladká mouka
* strouhanka
* olej nebo přepuštěné máslo

1. Omytá a osušená kuřecí prsa rozklepeme, nejlépe přes mikrotenový sáček, nebo překrojíme na dva tenčí řízky.
2. Vejce rozšleháme metličkou s mlékem a špetkou soli.
3. Řízky osolíme a obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance.
4. V hlubší pánvi rozpálíme olej nebo přepuštěné máslo a řízky po obou stranách dozlatova osmažíme.
5. Řízky necháme okapat na papírovém ubrousku a podáváme s plátky limetky a vychlazeným lehkým bramborovým salátem.

Kuře a la husa

Kuře a la husa.

Příprava: 15 minut + pečení 90–100 minut

Pro 4 osoby

* 1 velké kuře
* sůl
* kmín
* 2 kyselá jablka
* 2 lžíce sádla
* 500 ml černého piva

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Kuře omyjeme, osolíme a okmínujeme (i zevnitř). Jablka nakrájíme na čtvrtiny, oloupeme a vykrájíme jádřince.
2. Vnitřek kuřete naplníme jablky, kuře vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a půl hodiny pečeme.
3. Po půlhodině pečení pomažeme kuře sádlem, podlijeme pivem a pečeme další hodinu za občasného přelévání výpekem dozlatova.
4. Hotové kuře necháme asi pět minut odpočívat, pak ho naporcujeme a podáváme s červeným zelím a knedlíkem.

Kuřecí rizoto

Kuřecí rizoto.

Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 cibule
* 300 g rýže
* 300–400 g masa z pečeného nebo grilovaného kuřete
* olej
* sůl, pepř
* sušený tymián
* 500 ml kuřecího vývaru
* 100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
* 60 g parmazánu
* 1 lžíce másla
* rukola

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rýži odměříme, propláchneme a necháme okapat. Maso pokrájíme na menší kousky.
2. Na rozehřátém oleji orestujeme cibuli, přidáme pokrájené maso, ochutíme solí, pepřem a kořením, přisypeme rýži a dolijeme vývarem v poměru 1 : 1,5 a dusíme doměkka.
3. Hrášek spaříme horkou vodou. Z části parmazánu odkrájíme několik hoblin na ozdobu, zbytek nastrouháme.
4. Uvařené rizoto promícháme s máslem, hráškem, nastrouhaným sýrem a ozdobíme hoblinami parmazánu a rukolou

Kuře na smetaně

Kuře na smetaně.

Příprava: 20 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

* 1 kuře
* 50 g slaniny
* 1 cibule
* 2 mrkve
* 1 petržel
* kousek celeru
* 1 lžíce másla
* celý pepř
* nové koření
* bobkový list
* 200 ml smetany na vaření
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl
* citronová šťáva
* cukr

Kuře dušené se smetanou

1 kuře, 1 lžíce másla, 1 středně velká cibule, 250 ml sladké smetany nebo šlehačky, 1 lžíce polohrubé mouky

Kuře omyjeme, rozdělíme na čtvrtky a po obou stranách osolíme. Drůbky dáme vařit. Cibuli jemně nakrájíme, zpěníme ji na másle a pak na ni opečeme po obou stranách připravené porce kuřete. Přilijeme vývar z drůbků a kuře dusíme téměř doměkka. Nakonec přilijeme do šťávy smetanu se zakvedlanou moukou a povaříme. Hotovou omáčku přecedíme.

1. Kuře naporcujeme, omyjeme a osušíme. Slaninu nakrájíme na drobno.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kousky.
3. V hrnci rozškvaříme kostičky slaniny a rozehřejeme rostlinný tuk, orestujeme na něm cibuli, přisypeme koření a pokrájenou zeleninu, společně opečeme. Do hrnce přidáme kousky kuřete, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka.
4. Kuře vyjmeme z hrnce. Smetanu prošleháme s moukou, přelijeme do šťávy se zeleninou a společně asi 20 minut povaříme. Z omáčky vyndáme koření a propasírujeme ji nebo rozmixujeme, dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem a společně s kuřetem prohřejeme.

Kuřecí perkelt

Kuřecí perkelt.

Příprava: 30 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí stehna
* 3 střední cibule
* 1 červená paprika
* 1 zelená paprika
* 4 velká rajčata
* sádlo
* mletá paprika
* sůl, pepř

Jak na noky

Společně prosijeme 400 g hrubé mouky, 100 g hladké a lžičku soli. Padesát gramů změklého másla utřeme s vejcem a společně s 1/4 l mléka zpracujeme s moukou na tužší těsto, které rozdělíme na několik podlouhlých válečků. Válečky pokrájíme na noky, které povaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 až 15 minut, podle velikosti noků.

1. Každé kuřecí stehno rozsekneme v kloubu na dvě části, omyjeme a osušíme.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriky rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a pokrájíme na menší kousky. Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme, nasekáme.
3. V hlubším hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm dozlatova cibuli, zaprášíme paprikou, přidáme kuře, zeleninu, sůl, pepř, stáhneme teplotu a maso pomalu dusíme se zeleninou ve vlastní šťávě.
4. Během dušení můžeme maso trochu podlít vodou.
5. Hotové měkké kuře podáváme s noky, knedlíkem nebo těstovinami.

Autoři:




Nejčtenější

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.