Prosinec mě nebaví, ale na Vánoce se těším, říká Filip Sajler

  14:45
Jeden ze dvou "kluků v akci" Filip Sajler se přiznává k tomu, že předvánoční shon ho zrovna nebaví. Štědrý den si ale vychutnává ve společnosti přátel i rodiny a letos poprvé jej bude slavit i se svou dcerou. "Od chvíle, kdy ji máme, se na Vánoce těším ještě víc," říká.

Filip Sajler si nedávno zatančil i v soutěži StarDance. | foto: Lenka Hatašová

Houbový kuba

Počet porcí: pro 4 osoby

* 600 g krup velkých nebo krupek
* lesní houby čerstvé (400 g) nebo sušené (100 g)
* 300 g cibule
* 6 stroužků česneku
* 50 g vepřového sádla
* sušená majoránka
* sůl
* pepř

Filip Sajler: Houbový kuba

1. Kroupy propláchneme ve studené vodě a uvaříme do měkka.
2. Cibulku nakrájíme a orestujeme dozlatova na sádle, přidáme houby a podusíme, smícháme s uvařenými kroupami, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a majoránku.
3. Směs přendáme do misky a zapečeme v troubě dozlatova.

Pečený candát s teplým čočkovým salátem a máslovou omáčkou

Počet porcí: pro 4 osoby

* 800 g candát filet
* 25 g másla
* 100 g červené čočky
* 100 g obyčejné čočky
* 50 g šalotky
* 100 g rajčat
* 10 g listové petržele
* 2 polévkové lžíce vinného octu bílého
* 1 polévková lžíce olivového oleje extra virgine
* 1 citron
* sůl
* pepř

Filip Sajler: Pečený candát s teplým čočkovým salátem a máslovou omáčkou

1. Oba druhy čočky uvaříme každou zvlášť do měkka a přendáme do misky.
2. Na ohni ohřejeme olivový olej s vinným octem a nasekanou šalotkou a přidáme k čočce.
3. Rajčata spaříme v horké vodě a ihned ochladíme nejlépe v ledu se studenou vodou a potom je oloupeme, vyndáme jádřince a nakrájíme na klínky.
4. Čočku promícháme s rajčaty a nasekanou petrželkou, dochutíme solí a pepřem.
5, Candáta osolíme a opepříme, opečeme na rozehřátém másle a zvolna dopečeme v troubě.
6. Na pánev s výpekem nalijeme citronovou šťávu, přidáme nasekanou petrželku a lehce zredukujeme.

Dýňový cheesecake

Forma o průměru 24 cm, zhruba 8 porcí

* 250 g světlých bebe sušenek
* půl kávové lžičky mleté skořice
* 120 g másla
* 4 vejce
* 1 citron
* 400 g krému philadelphia nebo lučiny
* 200 g dýně
* 1 vanilkový lusk
* 250 g zakysané smetany
* 250 g cukru

Filip Sajler: Dýňový cheesecake

1. Oloupanou a semínek zbavenou dýni nastrouháme na jemném struhadle.
2. Bebe sušenky si v mixéru rozmixujeme na jemno, přidáme mletou skořici, jedno vejce a máslo a vypracujeme v sypké těsto.
3. Vzniklé těsto vpěchujeme do hladké kulaté formy na koláče. Tloušťka těsta by neměla přesáhnout 1,5 cm.
4. Krémový sýr rozmícháme s cukrem, vejci, citronovou šťávou a nastrouhanou dýní, přidáme semínka vanilkového lusku.
5. Takto vzniklou hmotu vlijeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních zhruba 40 minut, poté otevřeme dvířka trouby a dort necháme dojít, než zchladne a bude vlažný.
6. Dort necháme v lednici minimálně do druhého dne. Před podáváním jej potřeme zakysanou smetanou.

filip sajler

Vánoce mám rád a na Ježíška stále věřím, říká Filip Sajler. Klidný a spokojený je ovšem až 24. prosince, měsíc před Vánocemi mají totiž kuchaři zpravidla hodně práce. „Prosinec mě nebaví. Nemám rád všechen ten shon, návaly v obchoďácích, zkrátka to, co přináší moderní rychlá doba. Těším se vždy až na Štědrý den. Na tu chvíli, když už jsem doma a nemusím na nic myslet.“

V posledních letech zavedl tradici: s kamarády chodí o Štědrém dnu na oběd do restaurace na šneky. Odpoledne je však už doma a připravuje štědrovečerní večeři pro velkou rodinu. Schází se v jeho domě, bývá jich okolo dvaceti. Vaří polévku, obaluje kapra. Vše doplní domácí vinná klobása. Maminky a babičky, stejně jako u Slaninů, přivážejí bramborové saláty.

„Je to velká rodinná sešlost. Když všichni odejdou, bolí mě hlava a jsem rád, že si můžu lehnout. Přesto se na ně vždycky znovu těším. Je moc krásné, když má člověk velkou rodinu, která se dokáže takhle pohromadě scházet,“ říká.

Letos poprvé s nimi bude trávit Vánoce i jeho dcera. Je jí osm měsíců. „Od chvíle, kdy dceru máme, se těším na Vánoce ještě víc. Hlavně na všechny další, které si už vychutná.“

Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...