Musí však jít o nápoj z kvalitního kakaa, instantní kakaové nápoje takovou moc nemají. Stejně neúčinná je obyčejná čokoláda, protože obsahuje kakaa málo, zato je v ní mnoho cukru a tuků.
Výjimkou jsou kvalitní hořké druhy, v nichž je kolem 80 procent kakaa. Kakao se tím zařadilo po bok čaje a červeného vína, jejichž kladný vliv na zdraví je už známý. Kakao je podle Američanů ještě předčí.
Nápoje obsahují hodně polyfenolů, které zbavují tělo volných radikálů. Ty jinak poškozují buňky a mohou spustit rakovinné bujení. V šálku kakaa je dvakrát více antioxidantů než ve sklenici červeného vína a ve srovnání s šálkem zeleného čaje je jich dokonce trojnásobek.
Nejhůř ze studie vyšel černý čaj, který prý obsahuje pětkrát méně antioxidantů než kakao.