Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Proč nám chutná nezdravé jídlo: mohou za to lovci mamutů

aktualizováno 
Většina lidí si dá raději kus čokolády, dortík nebo smažený sýr než vařenou zeleninu. Proč nám chutná nezdravé jídlo a co nám chce tělo svými chutěmi sdělit? To zjišťovala redaktorka pro páteční magazín MF DNES Rodina DNES.

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Stokrát jsme slyšeli a sami intuitivně tušíme, jakými potravinami bychom měli šetřit nebo je úplně vynechat, přesto jim podléháme. Proč chuťové pohárky netáhnou za jeden provaz s naším zdravím? Proč to příroda nezařídila tak, aby nás lákalo jen to zdravé?

„Sladká chuť signalizovala našim předkům, že je daná potravina zdrojem rychle využitelné energie – to znamená energie potřebné pro pochody, na práci nebo při útěku před nebezpečím. A potraviny obsahující větší množství tuků jsou zase energeticky bohaté,“ vysvětluje odbornice na výživu Eliška Vreštiaková. Tuky si organismus dokáže uložit do svých zásob na pozdější náročné období, třeba na zimu. „A pak pomáhají udržet naše tělo v teple a pozitivně ovlivňují náladu. Proto se u člověka vyvinula silná chuťová preference na sladké a tučné,“ dodává.

Máme to tedy v genech. Pud přežití. Příroda všechno zařídila správně, jenže civilizace to změnila. V pravěku Čtěte v magazínu Rodina DNES byste cukry našli jedině v ovoci a zelenině a tuky hlavně v oříšcích a mase. Dnes nabídka cukrů a tuků a vůbec všeho dalece převyšuje potřeby našich těl. Těch pár generací, které žijí v blahobytu, ještě nestačilo k tomu, aby se změnila genetická výbava. Chutě na sladké a tučné zůstávají, my tloustneme a živoříme.

Napijte se vody, vyčistěte si zuby

Jak se tedy nenechat vláčet svými chutěmi? Tady je pár rad odborníků: Při neodolatelné chuti na cosi podezřelého zkuste vypít sklenici vody nebo si vyčistit zuby (oblafnete chuťové pohárky v puse) a počkat patnáct minut.

Nejde o žádné sprosté triky, jak oblafnout svoje instinkty. Je totiž otázka, kdo koho se snaží oblafnout, chuťové pohárky nemusí vždycky kopat za náš tým.Na někoho taky zabírá udělat pár jednoduchých cviků – zakroutit hlavou, zamávat rukama, zasmát se. Buďte si jistí, že hormony svou práci neodbudou – endorfiny navodí pocit pohody i bez sladkého.

Odborně to vysvětluje koučka psychologie výživy Michaela Pavlíková: „Fyziologický stav relaxace nám umožňuje lépe vnímat jemné tělesné signály, které k nám neustále vysílá tzv. enterický nervový systém, takový náš druhý mozek, který pokrývá celý vnitřek našeho trávicího traktu. Je jako databáze, která si ukládá během našeho života veškeré informace o tom, co jsme snědli, a vyhodnocuje si je. Ví také přesně, jaké zrovna potřebujeme živiny, kolik energie musíme z jídla získat, abychom hladce fungovali. Jsme-li ve stresu, své tělo zkrátka nedokážeme poslouchat a jíme často to, co nám neprospívá.“

Obecně proto lidem doporučuje, aby alespoň v čase kolem jídla vypnuli hlavu a obrátili pozornost ke svému tělu. Tak se líp sladí se svými instinkty.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

Máte občas pocit, že se vizážisté zbláznili? Pokud ano, nejste v tom sami....
Hvězdičky na obličeji, mokré vlasy a další podivné kosmetické trendy

V záplavě všemožných kosmetických vychytávek je nadlidské se orientovat. Některé mohou být inspirativní, nad jinými člověk kroutí hlavou. Vybrali jsme pro vás...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Proč diety nefungují? Problém je ve vaší hlavě

Už přemýšlíte o tom, kterou z diet vyberete, abyste svou figuru upravili do oděvů teplých měsíců? Hned toho nechte, všechny publikace s návody, které zaručeně...  celý článek

Silvie Sher, trenérka z Online Fitness
Štíhlá do plavek: cviky a rady, díky kterým vám zmizí pneumatika v pase

Pneumatika kolem pasu trápí většinu lidí. A podle odborníků na cvičení bývá shazování tuku v oblasti břicha o trochu složitější, než u jiných partií. Jak si...  celý článek

Za čtyři měsíce zhubly dobrovolné hasičky dohromady téměř 40 kilo.
Pavla chtěla zhubnout. Pomohla jí sestra i kamarádka a shodily 40 kilo

Dietářka Pavla hubne více než polovinu svého života, ale zatím bezúspěšně. Vyzkoušela už snad všechny diety, ale nikdy jí to dlouho nevydrželo a neustále...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.