Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Syntetické vitaminy v porovnání s přírodními prohrávají, ukázala studie

aktualizováno 
Polykáte je v naději, že si tak zajistíte železné zdraví. Ale mají syntetické vitaminy vůbec takovou schopnost, nebo jen zbytečně utrácíte peníze? A jak si stojí v porovnání s přírodními vitaminy?

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Podzim a zima jsou už tradičně obdobími, kdy lidé ve velkém skupují velká balení multivitaminů a dalších potravinových doplňků v naději, že povzbudí svůj imunitní systém a uchrání je před nejrůznějšími chorobami.

Odpůrci syntetických vitaminů ale tvrdí, že nic na světě se nemůže vyrovnat čerstvému ovoci a zelenině.

Je obchod s multivitaminy jen velkou nafouknutou bublinou, nebo mohou vašemu zdraví skutečně prospět a nahradit přírodní zdroje vitaminů?

Domácí lékař

Nejdražší moč na světě

Jsou to dva nesmiřitelné tábory. Jedni tvrdí, že vyvážený a pestrý jídelníček dokáže pokrýt veškeré vitaminy a minerály, které naše tělo potřebuje. A není tedy nutné doplňovat ho žádnými uměle vyrobenými přípravky.

Druzí oponují tím, že masově pěstované a přešlechtěné ovoce a zelenina už dávno nemají tolik vitaminů jako v minulosti a náš organismus ocení, pokud ho podpoříte multivitaminovými doplňky.

Jako hlavní problém uvádí odpůrci syntetických vitaminů a minerálů skutečnost, že se v přírodě vitaminy nikdy nevyskytují izolovaně. To znamená, že v čerstvé zelenině a ovoci je konzumujeme spolu s dalšími látkami, které přispívají k jejich správnému vstřebávání a fungování v našem organismu.

Potravinové doplňky ale takto komplexní většinou nejsou a jejich metabolismus se od přírodních vitaminů liší. Podle jejich odpůrců nejsme na zpracování syntetických vitaminů evolučně vybaveni a u některých lidí může jejich dlouhodobá konzumace dokonce vést k poškození zdraví.

„V laboratoři dokáží chemici vyrobit mořskou vodu, která má úplně stejné chemické složení jako opravdová voda v moři. Jenže když se v této laboratorní vodě pokusíte chovat mořské ryby, všechny uhynou. A podobné je to i se syntetickými a přírodními vitaminy,“ říká Zoltan P. Rona, lékař a autor bestselleru Joy of Health. To je údajně také důvod, proč mají Američané nejdražší moč na světě. Naprostou většinu vitaminů totiž konzumují v potravinových doplňcích a devadesát procent z nich projde tělem zcela nevyužito.

Méně účinné vitaminy

Výzkumy a experimenty dávají tomuto tvrzení většinou za pravdu. Například studie z roku 2013 dokládá, že syntetický vitamin C zabíjí ve střevech prospěšné bakterie. Kyselina askorbová, tedy syntetický vitamin C, se v přírodě nikde nevyskytuje a lze ji vyrobit pouze v laboratoři.

Navzdory přesvědčení mnoha lidí není kyselina askorbová to samé jako vitamin C. Ten je složen hned z několika složek, které v kyselině askorbové chybí. Navíc kyselina askorbová zabíjí ve střevech prospěšné bakterie a narušuje tak přirozenou střevní mikroflóru.

Dalším příkladem je potom vitamin E. Jeho přírodní varianta (najdete ho například v paprikách, játrech, rajčatech, vejcích, nebo listové zelenině) je dvakrát silnější a zdraví prospěšnější než syntetický vitamin E. Problém u chemicky vyrobeného vitaminu E je totiž opět v tom, že obsahuje pouze fragmenty svého přírodního příbuzného.

Ovoce bez vitaminů

Odborníci z Johns Hopkins Welch Center for Prevention, Epidemiology and Clinical Research zase shrnuli výsledky většiny doposud provedených výzkumů a dospěli k poznání, že konzumace multivitaminových doplňků nijak nesnižuje riziko kardiovaskulárního onemocnění nebo rakoviny.

Rajčata vařte, jahody nekrájejte. Jak zachovat vitaminy?

Rajče

Studie, která trvala dvanáct let a zúčastnilo se jí téměř šest tisíc respondentů, zase zjišťovala, zda může mít dlouhodobá konzumace multivitaminových doplňků nějaký vliv na mentální funkce a zbrzdit například zhoršování paměti nebo kognitivních funkcí, které jsou spojeny se stárnutím. Výsledek byl bohužel také negativní.

V podstatě jedinou výjimkou, ke které odborníci dospěli, je kyselina listová, coby prevence neurologických defektů nenarozených dětí. V tomto případě lékaři skutečně doporučují, aby těhotné ženy doplňky s jejím obsahem užívaly.

Výzkum z letošního roku

Výzkum, provedený na University of Colorado, dokonce zjistil, že nadměrné dávky beta karotenu mohou zvýšit riziko rakoviny plic a kardiovaskulárního onemocnění o dvacet procent.

Příznivcům syntetických vitaminů zase nahrává skutečnost, že ovoce a zelenina opravdu obsahují výrazně méně vitaminů než v minulosti. Podle vědců se sice postupem času daří vyšlechtit druhy, které jsou větší a fotogeničtější, ale bohužel na úkor živin, které obsahují.

Za posledních čtyřicet let kleslo průměrné množství vápníku obsaženého v ovoci a zelenině o 19 - 27 % (údaje se různí podle konkrétních výzkumů). Množství železa se snížilo o 22 - 37 % a obsah vitaminu C poklesl o 30 procent.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Lékař, příroda, Jahody




Nejčtenější

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Srdeční selhání zabíjí víc lidí než rakovina. Jak ho poznat?

Lidé si ho většinou pletou s infarktem a o jeho příznacích mají zoufale malé povědomí. Srdeční selhání přitom lékaři v Česku každoročně zjistí u 40 tisíc lidí....  celý článek

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

(Ilustrační foto)
Rok 2017 je pro alergiky zatím nejhorší. Může za to stres i oteplování

Kdo trpí pylovými alergiemi, mohl v posledních letech nabýt pocitu, že se jeho stav s každou letní sezonou zhoršuje. Rýma, svědění, pálení očí a další příznaky...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.