Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si lahůdky z tvarohu a žervé

  0:12aktualizováno  0:12
Z tvarohu se dají vykouzlit takové lahůdky, že by snesly podávání i ve vybraných restauracích. Vyzkoušet je můžete klidně doma a hned.

Tvarohové suflé s čokoládou omáčkou | foto: Isifa

Tvarohové suflé s čokoládovou omáčkou

SNÍDANĚ, PRO 4 OSOBY

Příprava: 55 minut

* 500 g měkkého tvarohu
* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 1 vanilkový cukr
* 100 g cukru krupice
* 1 lžíce rumu
* 60g másla
* 1/2 lžíce pomerančové kůry
* 1/2 lžíce citronové kůry
* špetka soli
* 2 lžíce hrubé krupice
* trochu strouhanky
* čokoládová poleva
* 1 meruňkový kompot

1. Předehřejeme si troubu na 160 stupňů. Formičky na suflé nebo muffiny vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Tvaroh vyšleháme se žloutky a oběma cukry, rumem a rozpuštěným zchladlým máslem a vmícháme jemně nastrouhanou kůru (bez bílé části, ta je hořká) z dobře omytých nejlépe biocitrusů.

2. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Tvarohovou směs zlehka promícháme se sněhem a hrubou krupicí.
Těstem pak naplníme formičky do dvou třetin a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, podle velikosti formiček. Po vyjmutí z trouby necháme bábovičky 10 minut odpočinout a ihned podáváme přelité čokoládovou polevou, ovocnou šťávou a s meruňkami.

3. Jednotlivé porce zdobíme lístky máty či meduňky a můžeme poprášit moučkovým cukrem. Jako další variantu můžeme suflé přelít tekutým karamelem.
Suflé můžete upéct i v jedné větší, nejlépe keramické formě, doba pečení je pak asi o deset minut delší.

Tvarohové rychlovky

Pomazánka z tvarohu má v naší kuchyni tradici. Rozmíchejte osolený tvaroh s lístky řeřichy, nasekanou pažitkou, petrželkou nebo lístky bazalky a máte jarní pomazánku, která chutná jedna báseň.

Palačinky s tvarohovou náplní jsou mnohem zdravější, než když si je namažete jen džemem, také více zasytí. Rozmíchejte tvaroh s medem podle chuti a přidejte rozinky.

Nejrychlejší dezert je našlehaný sladký tvarohový krém s nastrouhanými jablky.

Špenátová roláda s lososem

OBĚD, PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut + chlazení 

* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 150 g hladké mouky
* 150 g špenátových listů
* 400 g jemného tvarohu
* 100 g másla
* svazek kopru
* hrst usekané petrželky
* šťáva z 1/2 citronu
* 200 g uzeného lososa

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Listy špenátu spaříme vroucí vodou a ihned zchladíme pod studenou. Z listů vymačkáme vodu a nasekáme je. V míse ušleháme žloutky se špetkou soli do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme prosátou mouku a opatrně přimícháme do žloutkové hmoty. Nakonec do těsta jemně zamícháme nasekaný špenát.

2. Těsto rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a pečeme 8-10 minut. Plát těsta i s papírem stáhneme z plechu a poprášíme hladkou moukou, otočíme na čistou utěrku, stáhneme pečicí papír. Máslo vyšleháme s tvarohem, osolíme, opepříme a přidáme kopr a petrželku. Chuť doladíme trochou citronové šťávy.

3. Vychladlý plát těsta rovnoměrně potřeme tvarohovým krémem, kraj poklademe proužky lososa a roládu po delší straně zavineme. Zabalíme do fólie a necháme v chladu ztuhnout.

Tip
Použijete-li mražený listový špenát, nechte ho rozmrazit a důkladně z něj vymačkejte vodu.
 

Kuřecí balíček se sýrem cottage

SVAČINA, PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 10-15 minut pečení 

* 4 větší placky pita chleba
* 500 g kuřecích prsou
* grilovací koření
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 avokádo
* šťáva z 1 limetky
* listy salátu k podávání
* 200 g sýra cottage
* 2 hrsti slunečnicových výhonků

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme grilovacím kořením. Avokádo nařízneme kolem pecky, zakroutíme polovinami proti sobě a vyjmeme pecku. Oloupeme slupku a dužinu rozmačkáme v misce vidličkou se solí, pepřem a limetkovou šťávou.

2. Salátové listy omyjeme a osušíme. V pánvi rozpálíme olej a prsa zprudka opečeme po obou stranách. Zmírníme oheň a ještě chvíli opékáme, aby bylo maso propečené, a necháme ho stranou několik minut odležet. Nakrájíme maso na proužky. Placky krátce nasucho prohřejeme pod grilem nebo v pánvi, stačí minutu po každé straně, potřeme je pastou z avokáda a poklademe proužky masa.

3. Na každou placku rozdělíme sýr, posypeme výhonky slunečnice, obložíme salátovými listy, srolujeme a ihned podáváme.

Tip
Slunečnicové výhonky můžete nahradit výhonky řeřichy, munga apod.

Rajčata plněná jemným sýrem

SVAČINA, PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut 

* 4 pevná velká rajčata
* 200 g lučiny
* 50 g másla
* 2 lžíce smetany na šlehání
* menší svazek pažitky
* kousek pórku, asi 10 cm světlé části
* sůl a mletý bílý pepř
* 4 listy salátu k podávání

1. Rajčata omyjeme, osušíme a napříč rovnoměrně nakrájíme na 4-5 plátků. Jednotlivé řezy osušíme papírovým ubrouskem. Pažitku a pórek omyjeme,osušíme a nakrájíme najemno.

2. V misce vyšleháme lučinu, změklé máslo a smetanu na hladký krém. Osolíme, opepříme a přidáme nakrájený pórek a pažitku. Směs promícháme. Spodní díl rajčete natřeme částí krému, přiklopíme plátkem rajčete, povrch opět potřeme stejnoměrnou vrstvou krému a takto pokračujeme, dokud nesestavíme celé rajče zpět do původního tvaru, končíme seříznutou rajčatovou čepičkou.

3. Podáváme na listech libovolného hlávkového salátu.

Tip
Rajčata můžete plnit i jinou pomazánkou. Před podáváním je nechte trochu ztuhnout a vychladit.

Tvarohová terina s nivou

VEČEŘE, NA LITROVOU FORMU

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí

* 400g lučiny nebo jemného tvarohu
* 150 g nivy
* 150-200 ml smetany na šlehání
* 40 g práškové želatiny
* svazek bazalky
* sůl a mletý bílý pepř
* hrst piniových jader, pražených

1. Formu na terinku nebo biskupský chlebíček vypláchneme studenou vodou a vyložíme potravinovou fólií. Lučinu vyšleháme se smetanou a směs rozdělíme na dvě třetiny a jednu třetinu. Želatinu namočíme na 10 minut ve 200 ml vody a necháme nabobtnat, pak ji zahřejeme mírně pod bod varu, dokud se nerozpustí.

2. Do třetiny lučiny přidáme najemno nastrouhanou nivu a vyšleháme dohladka. Nakonec vmícháme posekané lístky bazalky a podle potřeby dochutíme pepřem a solí. Druhou, větší část lučiny osolíme a opepříme podle chuti a vmícháme do ní polovinu vlažné tekuté želatiny a opražené piniové oříšky. Polovinu směsi s oříšky nalijeme na dno formy, uhladíme povrch a necháme ztuhnout.

3. Do směsi s nivou rovněž vmícháme vlažnou želatinu a vlijeme do formy na první vrstvu. Opět necháme ztuhnout a nakonec doplníme zbylou vrstvou lučiny. Překryjeme fólií a necháme v chladničce ztuhnout.

Tip
Vychlazenou sýrovou roládu podáváme s nasucho opečenými toasty.

Autoři:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.