Doporučujeme

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Isifa

Připravte dětem menu na mejdan podle jejich gusta

  • 16
Narozeniny děti často slaví v okruhu svých kamarádů. Pro rodiče, kteří se musí nachystat na příchod několika dětí najednou, je často těžké vymyslet to správné menu. Inspirujte se našimi tipy.

Dopředu si raději zjistěte, zda některé z dětí netrpí nějakou alergií nebo se nemusí v jídle omezovat. Pochoutky by měly být připravené tak, aby děti mohly uzobávat, popřípadě si je vzít do ruky. U stolu vám způsobně sedět nevydrží.

Nebojte si s přípravou vyhrát a být originální. Obličeje, barvy, netradiční tvary, to vše děti zaujme.

Sýrový ježek

Sýrový ježek.Příprava: 30 minut

Na 1 ježka

* 50 g bílého hroznového vína
* 50 g červeného hroznového vína
* 30 g borůvek
* 30 g malin
* 1 zelená paprika
* 5 cherry rajčátek
* 1 avokádo
* 100 g eidamu
* 100 g blaťáckého zlata
* 100 g nivy
* 100 g mozzarelly
* 100 g ementálu
* 100 g goudy
* šťáva z 1 citronu
* 1 velké jablko

1. Ovoce a zeleninu omyjeme, necháme oschnout na ubrouscích.
2. Ze sýrů vykrajujeme čtverce, trojúhelníky, kolečka.
3. Papriku rozpůlíme, zbavíme semena nakrájíme na centimetrové čtverečky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a rozkrájíme na kostky, které promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědly. Cherry rajčátka a víno rozpůlíme, pokud by byla sousta velká.
4. Na párátka kombinujeme libovolně ovoce, zeleninu, sýrové kousky a zapichujeme je do jablka.

NÁŠ TIP

Výběru sýrů, ovoce a zeleniny se meze nekladou. Ze zbytků surovin můžete vyrobit dalšího ježka nebo připravit salát. Avokádo můžete použít zase na chutnou pomazánku.

Veselé pizzy

Veselé pizzy.Příprava: 20 minut + pečení 15–20 minut

Na asi 12 malých pizz

* 2 vejce
* 200 g rajčatové passaty
* koření na pizzu
* 1 stroužek česneku
* 100 g čedaru
* 300 g eidamu
* 150 g dětské šunky – plátky
* 1 balení hotového kynutého těsta na pizzu
* 1 červená paprika
* 1 velké rajče
* 2 konzervované žampiony
* 6 oliv
* několik rozmražených nebo konzervovaných zelených fazolek

1. Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Uvaříme vejce na tvrdo.
2. Passatu prohřejeme s kořením a najemno nasekaným česnekem. Sýry nastrouháme, šunku nasekáme na proužky. Z těsta vykrájíme větší sklenicí kolečka asi o průměru 8 cm. Pizzy přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme passatou, posypeme šunkou, eidamem a dáme péct do trouby.
3. Mezitím nakrájíme na proužky papriku a rajčata, žampiony, vejce na plátky, olivy na kolečka. Fazolky podélně rozkrojíme a nakrájíme z nich asi centimetrové nudličky. Nastrouháme čedar.
4. Na horkých pizzách uděláme z oliv nebo vajec oči, úsměv z paprik nebo rajčat, nos z rajčete nebo žampionu a vlasy z fazolek nebo strouhaného čedaru. Pizzy vrátíme na krátkou chvíli do horké trouby, aby nám přidané suroviny tolik neopadávaly.

Jogurtový krém s jablky

Jogurtový krém s jablky.Příprava: 50 minut

Pro 6 osob

* 750 gramů jablek
* 250 ml jablečného džusu
* 3 lžíce hnědého cukru
* 1 vanilkový cukr
* skořice
* 2 hřebíčky
* 4 smetanové jogurty
* 2 lučiny
* 5 lžic medu
* 2 lžíce strouhaného kokosu
* 2 mandarinky
* 6 malin
* 18 ks mučenky
* lístky máty
* kokosová dužina

1. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince.
Nakrájíme na kousky.
2. Jablečný džus smícháme s cukrem, skořicí a hřebíčky, přelijeme do hrnce, přidáme jablka a pod pokličkou dusíme doměkka. Slijeme tekutinu a jablka necháme vychladnout.
3. Jogurty prošleháme s lučinou a medem. Do plastových pohárků rozdělíme jablka, jogurtový krém, posypeme nastrouhaným kokosem. Obličeje vyrobíme z lístků máty a plátků mandarinek, malin, mučenky a kokosu.


  • Vybrali jsme pro Vás