Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte dětem menu na mejdan podle jejich gusta

  0:06aktualizováno  0:06
Narozeniny děti často slaví v okruhu svých kamarádů. Pro rodiče, kteří se musí nachystat na příchod několika dětí najednou, je často těžké vymyslet to správné menu. Inspirujte se našimi tipy.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Isifa

Dopředu si raději zjistěte, zda některé z dětí netrpí nějakou alergií nebo se nemusí v jídle omezovat. Pochoutky by měly být připravené tak, aby děti mohly uzobávat, popřípadě si je vzít do ruky. U stolu vám způsobně sedět nevydrží.

Nebojte si s přípravou vyhrát a být originální. Obličeje, barvy, netradiční tvary, to vše děti zaujme.

Sýrový ježek

Sýrový ježek.Příprava: 30 minut

Na 1 ježka

* 50 g bílého hroznového vína
* 50 g červeného hroznového vína
* 30 g borůvek
* 30 g malin
* 1 zelená paprika
* 5 cherry rajčátek
* 1 avokádo
* 100 g eidamu
* 100 g blaťáckého zlata
* 100 g nivy
* 100 g mozzarelly
* 100 g ementálu
* 100 g goudy
* šťáva z 1 citronu
* 1 velké jablko

1. Ovoce a zeleninu omyjeme, necháme oschnout na ubrouscích.
2. Ze sýrů vykrajujeme čtverce, trojúhelníky, kolečka.
3. Papriku rozpůlíme, zbavíme semena nakrájíme na centimetrové čtverečky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a rozkrájíme na kostky, které promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědly. Cherry rajčátka a víno rozpůlíme, pokud by byla sousta velká.
4. Na párátka kombinujeme libovolně ovoce, zeleninu, sýrové kousky a zapichujeme je do jablka.

NÁŠ TIP

Výběru sýrů, ovoce a zeleniny se meze nekladou. Ze zbytků surovin můžete vyrobit dalšího ježka nebo připravit salát. Avokádo můžete použít zase na chutnou pomazánku.

Veselé pizzy

Veselé pizzy.Příprava: 20 minut + pečení 15–20 minut

Na asi 12 malých pizz

* 2 vejce
* 200 g rajčatové passaty
* koření na pizzu
* 1 stroužek česneku
* 100 g čedaru
* 300 g eidamu
* 150 g dětské šunky – plátky
* 1 balení hotového kynutého těsta na pizzu
* 1 červená paprika
* 1 velké rajče
* 2 konzervované žampiony
* 6 oliv
* několik rozmražených nebo konzervovaných zelených fazolek

1. Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Uvaříme vejce na tvrdo.
2. Passatu prohřejeme s kořením a najemno nasekaným česnekem. Sýry nastrouháme, šunku nasekáme na proužky. Z těsta vykrájíme větší sklenicí kolečka asi o průměru 8 cm. Pizzy přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme passatou, posypeme šunkou, eidamem a dáme péct do trouby.
3. Mezitím nakrájíme na proužky papriku a rajčata, žampiony, vejce na plátky, olivy na kolečka. Fazolky podélně rozkrojíme a nakrájíme z nich asi centimetrové nudličky. Nastrouháme čedar.
4. Na horkých pizzách uděláme z oliv nebo vajec oči, úsměv z paprik nebo rajčat, nos z rajčete nebo žampionu a vlasy z fazolek nebo strouhaného čedaru. Pizzy vrátíme na krátkou chvíli do horké trouby, aby nám přidané suroviny tolik neopadávaly.

Jogurtový krém s jablky

Jogurtový krém s jablky.Příprava: 50 minut

Pro 6 osob

* 750 gramů jablek
* 250 ml jablečného džusu
* 3 lžíce hnědého cukru
* 1 vanilkový cukr
* skořice
* 2 hřebíčky
* 4 smetanové jogurty
* 2 lučiny
* 5 lžic medu
* 2 lžíce strouhaného kokosu
* 2 mandarinky
* 6 malin
* 18 ks mučenky
* lístky máty
* kokosová dužina

1. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince.
Nakrájíme na kousky.
2. Jablečný džus smícháme s cukrem, skořicí a hřebíčky, přelijeme do hrnce, přidáme jablka a pod pokličkou dusíme doměkka. Slijeme tekutinu a jablka necháme vychladnout.
3. Jogurty prošleháme s lučinou a medem. Do plastových pohárků rozdělíme jablka, jogurtový krém, posypeme nastrouhaným kokosem. Obličeje vyrobíme z lístků máty a plátků mandarinek, malin, mučenky a kokosu.

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.