Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Příliš horké nápoje mohou způsobovat rakovinu jícnu, tvrdí experti

  17:10aktualizováno  17:10
Na seznam „možných karcinogenů“ se - ne tak dlouho po červeném mase - dostávají také horké nápoje. Podle expertů Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny může totiž příliš teplé pití způsobovat rakovinu jícnu.

Horký čaj | foto: Profimedia.cz

„Z výsledků výzkumu usuzujeme, že pití příliš horkých nápojů může být pravděpodobnou příčinou rakoviny jícnu,“ oznámila na středeční tiskové konferenci Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která zkoumala vliv horkých nápojů pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

Agentura zkoumala konzumaci kávy a maté, který se připravuje z jihoamerického stromu cesmína paraguayská. Oba mají povzbuzující účinky, neboť obsahují alkaloid kofein, respektive matein. V maté je též řada vitaminů a minerálních látek, některé minerální prvky, zejména draslík a hořčík, jsou i v kávě. Oba nápoje obsahují též zdraví prospěšné antioxidanty.

Jak vysvětlil výbor složený z 23 expertů, za „příliš vysokou“ je považována teplota vyšší než 65 stupňů. Studie pití kávy vycházející z šetření v Číně, Íránu a Turecku a pití čaje maté v Argentině, Brazílii, Paraguayi a Uruguayi ukázaly, že riziko roste s vyšší teplotou nápoje. Právě v těchto zemích se tyto dva nápoje pijí obvykle velmi horké (nejméně o teplotě 70 stupňů), uvedli vědci. Ředitel agentury IARC Christopher Wild zdůraznil, že riziková je právě teplota, nikoli samotný nápoj.

Agentura pro výzkum rakoviny pravidelně reviduje vědecké účinky různých prvků na lidský organismus v souvislosti s rakovinou. Loni například zařadila na svůj seznam možných karcinogenů červené maso (tedy hovězí, jehněčí, vepřové či zvěřinu). I v tomto doporučení IARC zdůraznila, že lidé toto maso nemusí přestat jíst, ale měli by se zamyslet nad mírou jeho konzumace.

Mají-li káva a bylinné nápoje při konzumaci „normální teplotu“, rakovinná rizika pro tkáně nepředstavují, cituje deník El Mundo agentura ČTK.

Autoři: ,




Nejčtenější

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

ilustrační snímek
Pět pochval denně zlepší chování malých dětí, tvrdí britští psychologové

Mnoho rodičů si láme hlavu tím, jak zlepšit chování svých dětí. Podle britských psychologů by mohlo pomoci pravidelné chválení. Důležité je ovšem vhodně volit...  celý článek

Máte občas pocit, že se vizážisté zbláznili? Pokud ano, nejste v tom sami....
Hvězdičky na obličeji, mokré vlasy a další podivné kosmetické trendy

V záplavě všemožných kosmetických vychytávek je nadlidské se orientovat. Některé mohou být inspirativní, nad jinými člověk kroutí hlavou. Vybrali jsme pro vás...  celý článek

Ve science parku iQlandia najdou děti stropem probořenou dinosauří nohu, která...
Dinosauři jsou u dětí fenomén. Učí je zvládat hněv, přírodopis i smrt

Snad každé dítě by ve svém pokojíčku nalezlo aspoň jednu postavičku pravěkého tvora. Proč jsou dinosauři pro děti takovým lákadlem? Důvodů je hned několik....  celý článek

Mužský overal
Nový módní hit? Duhové pánské overaly jdou na dračku

Doba, kdy se dělil šatník na dámský a pánský, je dávno pryč. Kalhoty už dávno nejsou jen mužskou výsadou, stejně jako sukně nepatří pouze do dámského šatníku....  celý článek

Další z rubriky

Marek Kotalík
Lidé si myslí, že jedu v drogách, říká mladík s Touretteovým syndromem

Touretteův syndrom nutí nemocného škubat hlavou, dělat grimasy, vykřikovat. Pobuřuje veřejnost. „Ti lidštější se zeptají, jestli jsem v pořádku. Ostatní si...  celý článek

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.