Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Při hubnutí nezapomínejte na sóju

  1:00aktualizováno  1:00
Klasickým znakem našeho myšlení je černobílý pohled: někdo je vegetariánem, jiný je zase hlavně na maso. Proč si ovšem nevzít z obojího vždy to lepší, proč nevybočit ze zajetých stereotypů? Potraviny na bázi sóji k tomu přímo vyzývají.
Hubnutí - (c) profimedia.cz/corbis

Hubnutí - (c) profimedia.cz/corbis - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Sója má ze všech luštěnin nejlepší složení. Obsahuje kvalitní bílkoviny, které mohou směle konkurovat masu a dalším živočišným zdrojům.

Sójová bílkovina navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi - již v množství 25 gramů za den. 

Při hubnutí jsou sójové produkty vhodné pro vysoký obsah bílkovin a nízký glykemický index. Sójové maso navíc obsahuje značné množství vlákniny a látky, které posilují kostní hmotu a chrání před nádorovými. 

Ze sóji je sýr, mléko i maso
Sójové mléko existuje buď v sušené podobě, nebo je lze koupit v tetrapakových krabicích. Při hubnutí je dobré si vybrat sójové mléko s vyšším obsahem bílkovin a sníženou energetickou hodnotou. 

Sójové maso se vyrábí z odtučněné sójové mouky, má proto více vlákniny a téměř žádný tuk.

Znechutili vám sójové potraviny ti, kteří tvrdili, že vše ostatní je špatné, nebo jste se nechali odradit kulinářským nezdarem? Určitě to zkuste ještě jednou. Maso zavrhovat nemusíte a díky pár trikům nebude pro vás vaření ze sóji problém. 

Tipy pro vaření sójových jídel: 
Tofu (natural) nemá v podstatě samo o sobě chuť. Nakrájejte je na centimetrové kostičky a dejte minimálně na hodinu do marinády z kvalitní sójové omáčky, do níž můžete přidat česnek, provensálské koření nebo jakékoli vaše oblíbené.

Poté s ním můžete kouzlit podle své fantazie. Tofu uzené nebo marinované můžete jíst tak, jak je koupíte. 

Sójové maso stačí přelít vroucí vodou a několik minut - podle velikosti kousků - povařit. Voda již může být kořeněná. Poté vodu slijte a můžete s masem pracovat. Nejvděčnějšími tvary jsou nudličky nebo jemná drť či šunkový granulát. Do hotového pokrmu se nebojte přidat olivový olej.

Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB

Jídelníček pro dnešní den  

SNÍDANĚ: chléb se sýrem a zeleninou
2 krajíce opečeného tmavého toustového chleba
2 plátky sýra
paprika
600 kJ 

SVAČINA: ovoce a mléko 
200 ml sójového mléka
jablko nebo broskev
480 kJ 

OBĚD: sójová čína, zelenina v páře
100 g sójových nudliček
lžíce oleje
pórek, paprika
sůl, pepř
sójová omáčka
brokolice
Podle základního receptu připravte maso. Na pánvi rozpalte polovinu lžíce oleje, osmahněte pórek a papriku, přidejte maso, koření a sójovou omáčku. Jako přílohu si dejte brokolici uvařenou v páře. 
1450 kJ 

SVAČINA: chléb s vejcem
kus celozrnného pečiva
vařené vejce
strouhaná mrkev
1 100 kJ

VEČEŘE: velký tofu salát
tofu
zelenina
2 křehké chleby
ocet balsamico
lžička olivového oleje
Na talíř rozložte nakrájenou zeleninu, osolte, přidejte ocet a promíchejte. Na oleji osmahněte dozlatova kostičky tofu. 
1460 kJ 

CELKEM: 5090 kJ

Autoři: ,




Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Rady, jak účinně a rychle zmírnit spálení od slunce

Letní pohoda u moře, bazénu nebo na zahradě přináší i riziko spálení kůže, které není radno podceňovat. Co dělat, když pokožka dostane od sluníčka pořádně...  celý článek

Ilustrační fotografie
EQ může za to, že se i ze čtyřkařů stávají šéfové

Ne, nepřehlédli jste se. Nejde o IQ, jde skutečně o EQ - neboli o emoční inteligenci. Skrývá se za ní schopnost sebeovládání, empatie a spolupráce s okolím....  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.