Sója má ze všech luštěnin nejlepší složení. Obsahuje kvalitní bílkoviny, které mohou směle konkurovat masu a dalším živočišným zdrojům.
Sójová bílkovina navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi - již v množství 25 gramů za den.
Při hubnutí jsou sójové produkty vhodné pro vysoký obsah bílkovin a nízký glykemický index. Sójové maso navíc obsahuje značné množství vlákniny a látky, které posilují kostní hmotu a chrání před nádorovými.
Ze sóji je sýr, mléko i maso
Sójové mléko existuje buď v sušené podobě, nebo je lze koupit v tetrapakových krabicích. Při hubnutí je dobré si vybrat sójové mléko s vyšším obsahem bílkovin a sníženou energetickou hodnotou.
Sójové maso se vyrábí z odtučněné sójové mouky, má proto více vlákniny a téměř žádný tuk.
Znechutili vám sójové potraviny ti, kteří tvrdili, že vše ostatní je špatné, nebo jste se nechali odradit kulinářským nezdarem? Určitě to zkuste ještě jednou. Maso zavrhovat nemusíte a díky pár trikům nebude pro vás vaření ze sóji problém.
Tipy pro vaření sójových jídel:
Tofu (natural) nemá v podstatě samo o sobě chuť. Nakrájejte je na centimetrové kostičky a dejte minimálně na hodinu do marinády z kvalitní sójové omáčky, do níž můžete přidat česnek, provensálské koření nebo jakékoli vaše oblíbené.
Poté s ním můžete kouzlit podle své fantazie. Tofu uzené nebo marinované můžete jíst tak, jak je koupíte.
Sójové maso stačí přelít vroucí vodou a několik minut - podle velikosti kousků - povařit. Voda již může být kořeněná. Poté vodu slijte a můžete s masem pracovat. Nejvděčnějšími tvary jsou nudličky nebo jemná drť či šunkový granulát. Do hotového pokrmu se nebojte přidat olivový olej.
Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: chléb se sýrem a zeleninou SVAČINA: ovoce a mléko OBĚD: sójová čína, zelenina v páře SVAČINA: chléb s vejcem VEČEŘE: velký tofu salát CELKEM: 5090 kJ |