Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Při dietě vařte oblíbená jídla „chytřeji“

  5:03aktualizováno  5:03
Hubnutí neznamená živit se jen okurkou a nízkotučným jogurtem. Naopak velkou část svých oblíbených potravin si můžete v jídelníčku nechat. Jen musíte mít na paměti tři věci.

Telecí plátky s glazovanou petrželí. | foto: Isifa

Zaprvé: Musíte jíst menší porce, ale častěji.

Zadruhé: Všechno je třeba započítat do denního energetického přísunu.

Zatřetí: Vyplatí se udělat ve svých receptech takové úpravy, aby výsledek byl stejně chutný, ale zdravější.

Proto radíme, abyste první lednový týden věnovali spíše dietnímu rozkoukávání a experimentování.

Obědové experimenty

Češi a Češky se za poslední roky sice naučili snídat, ale na talíři si nechali stále příliš velké obědy. Tudíž si zmenšete porce. Také se naučte ke každému obědu jíst nějakou zeleninu. Nejenže díky ní sníte méně samotného menu, ale budete se déle cítit sytě. Pokud zůstanete u klasické nabídky jídelen a restaurací, pak rozhodně nedojídejte všechnu přílohu.

Klidně guláš, ale ne se šesti, nýbrž dvěma knedlíky. Zrádné jsou těstoviny, neboť patří mezi energeticky vydatné potraviny. Volte takové, které jsou doplněny zeleninou, masem, nikoliv smetanovou omáčkou a sýrem.

Večerní experimenty

"Mazaná večeře" (čili pečivo s něčím) je sice šetřičem času utahaných matek, ale linii neprospívá. Večer by se tělo mělo dopovat spíše bílkovinami a zeleninou. Proto zvlášť v zimě jsou skvělou večeří různé zeleninové polévky s masem, sýrem, trochou mléka. A samozřejmě zeleninové saláty rovněž obohacené o šunku, vejce, tvaroh či tofu.

Dobrým tipem jsou i různé zeleninové nákypy či omelety, do nichž můžete zapracovat různé přebytky z lednice. Jen si hlídejte, aby hlavní část pekáče tvořila právě zelenina. Honí-li vás mlsná, udělejte si tvarohové dipy a jezte je s pokrájenou zeleninou.

Telecí plátky s glazovanou petrželí

Telecí plátky s glazovanou petrželí.Příprava: 20 minut + vaření 35 minut

Pro 4 osoby

* 600 g petržele
* sůl
* 1 neošetřovaný citron
* 40 g pekanových nebo vlašských ořechů
* 8 větviček tymiánu
* 1/2 svazku petrželové nati
* 80 g másla
* 3 cibule
* 6 lžic hořčice
* 10 lžic javorového sirupu
* 2 jablka
* 600 g telecího masa
* pár kuliček jalovce

1. Petržel oloupeme a ve vroucí osolené vodě povaříme asi 6 minut. Zchladíme a necháme okapat. Z citronu oloupeme kůru a nakrájíme ji na malé kousky. Vymačkáme si tři lžíce šťávy. Kůru, ořechy, listy asi z 5 větviček tymiánu, nať a polovinu másla rozmixujeme.
2. Horkovzdušnou troubu rozehřejeme na 180 °C. Cibule oloupeme, nahrubo nakrájíme a v malém kastrůlku spolu s hořčicí, 6 lžícemi sirupu, trochou soli a pepře asi 5 minut povaříme. Jablka rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Citronovou šťávu a jablka přidáme do kastrůlku k cibuli. Vaříme dalších 5 minut za občasného míchání, ne zcela doměkka.
3. Telecí vcelku orestujeme dozlatova a pak v rozpálené troubě 20 minut pečeme. Po 10-12 minutách na maso rozetřeme ořechovou směs, necháme krátce v troubě, vyjmeme a necháme odpočívat.
4. Na pánvi rozehřejeme zbytek másla, vložíme do něj petržel, necháme odpařit tekutiny, přelijeme sirupem, přidáme jalovec a pepř a asi 5 minut do zlatohněda glazujeme. Přitom petržel občas otáčíme, aby se glazurou pokryla všude. Přidáme i zbylou nať a ještě krátce prohřejeme.
5. Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme k němu glazovanou petržel a cibulovo-jablečnou směs. Podáváme s bramborovou kaší.

Celozrnné špagety s uzeným lososem

Celozrnné špagety s uzeným lososem.Příprava: 25 minut

Pro 4 osoby

* 500 g celozrnných špaget
* 2 stroužky česneku
* 1 svazek rukoly
* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* 250 g uzeného lososa, nakrájeného na proužky
* 4 lžíce piniových jader
* muškátový oříšek
* sůl
* pepř

1. Rukolu omyjeme a necháme okapat. Piniová jádra nasucho orestujeme na pánvi. Špagety ve vroucí osolené vodě uvaříme "na skus". Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. V troše rozpáleného oleje jej orestujeme, přilijeme citronovou šťávu a asi 4 minuty dusíme. Přidáme zbytek oleje, prohřejeme. K citronovo-olejové směsi do pánve vložíme kousky lososa, krátce prohřejeme a ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Vmícháme rukolu a celou směsí přelijeme hotové špagety. Zdobíme piniovými jádry.

Nákyp s růžičkovou kapustou

Nákyp s růžičkovou kapustou.Příprava: 25 minut + vaření 35 minut

Pro 4 osoby

* 1,5 kg růžičkové kapusty
* sůl
* 1 stroužek česneku
* 200 ml smetany (10%)
* 2 lžíce zakysané smetany
* 3 vejce
* 100 g strouhaného sýra
* pepř
* muškátový oříšek
* 60 g plátků pršutu
* 40 g vlašských ořechů
* máslo na vymazání formy

1. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem. Kapustu omyjeme, očistíme, případně rozpůlíme. V osolené vroucí vodě 8-10 minut vaříme skoro doměkka. Slijeme.
2. Česnek oloupeme, najemno nasekáme a smícháme se smetanou, zakysanou smetanou, vajíčky a polovinou sýra. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pršut nakrájíme na proužky, ořechy nasekáme nahrubo.
3. Kapustu naskládáme do formy, zalijeme smetanovou směsí a ozdobíme pršutem a ořechy. Zbytkem sýra zasypeme a pečeme asi 25 minut.

NÁŠ TIP

Kapustu vyměňte za brokolici nebo květák. Vejce lze smíchat s mlékem místo smetany.

Čočkovo-kokosová polévka

Čočkovo-kokosová polévka.Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 250 g červené čočky
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce kari koření
* 700 ml zeleninového vývaru
* 200 ml kokosového mléka
* 1 cuketa
* sůl
* špetka chilli
* citronová šťáva
* trocha kari a chilli na posypání

1. Čočku propláchneme a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na 2 lžících oleje necháme zesklovatět, vmícháme kari a chvilku prohřejeme. Přimícháme čočku a zalijeme vývarem a kokosovým mlékem, z nějž si stranou necháme 4 lžíce. Za občasného promíchání vaříme asi 25 minut.
2. Mezitím omyjeme, očistíme a na kostičky nakrájíme cuketu, kterou na zbytku oleje 2-3 minuty restujeme. Polévku ochutíme solí, chilli a citronovou šťávou a rozdělíme do talířů. Posypeme orestovanou cuketou a ozdobíme trochou chilli a kari, zastříkneme zbytkem kokosového mléka.

Autor:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.