Ona
Ryby můžete jíst i ty nejtučnější

Ryby můžete jíst i ty nejtučnější | foto: Petr Stupka

Při dietě se držte hesla: netučné maso, tučné ryby

  • 14
Drastické omezení masa při dietě by se vám mohlo vymstít. Scházela by vám energie, nastoupila únava a v krajním případě chudokrevnost. Neznamená to však, že se musí jíst denně či dokonce za den několikrát.

Snažte se druhy masa střídat, aby se třeba vepřové neobjevilo na jídelníčku častěji než jednou za týden. Sázejte spíš na kuřecí a na ryby.

tip

Na dovolené u moře si dopřávejte co nejvíc ryb a mořských plodů. Ústřice, mušle a chobotnice mají vysoký obsah bílkovin, které potřebujete, a naopak málo sacharidů a tuků. Pozitivní je také obsah minerálních látek.

Dbejte na to, abyste nekonzumovali spolu s masem i tuk: kuře si proto zásadně dávejte bez kůže, zkuste také zvěřinu nebo telecí. To je téměř bez tuku.

Výjimkou jsou ryby, ty klidně konzumujte co nejtučnější.

Jako přílohu k masu volte spíše saláty. Zelenina je nejlepší pomocník při hubnutí, denně byste jí měli sníst 400 gramů.

Na co si dát pozor

Když si k rybě dáte hranolky a dresink na způsob tatarské omáčky, smažete většinu dobrého, co by vám jídlo mohlo přinést.

Smažené ryby či kalamáry v těstíčku nacucaném tukem také k štíhlé postavě nepomůžou.

Další díl dietního plánu najdete na zdravi.idnes.cz v sobotu 1. 8. 2009