Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Překvapte tou pravou Itálií

aktualizováno 
Italská kuchyně, to nejsou špagety ze závodní jídelny nebo pizza ze stánku. Správná Itálie totiž voní čerstvými bylinkami a pravým parmezánem a má tisíc a jednu báječnou chuť.

Špagety se zelenými fazolkami, slaninou a rajčaty | foto: Profimedia.cz


Focaccia s olivami, sušenými rajčaty a tymiánem

PRO 4 OSOBY (4 PLACKY)

Potřebujete: 

1 kg hladké mouky 
8 lžic panenského olivového oleje 
60 g kvasnic 
400-500 ml vlažné vody nebo mléka
špetka cukru 
sůl 
2 hrsti černých oliv, rozpůlených
pár snítek čerstvého tymiánu 
50 g sušených rajčat, nakrájených na kousky
trochu oleje na potření plechu a zakápnutí placek


1.  Z větší části vlažné vody nebo mléka, špetky cukru a rozdrobených kvasnic uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Do proseté mouky vlijeme vykynuté droždí,
olej a sůl a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Na vále propracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce, a utvoříme z něj bochánek, který uhladíme mokrýma rukama, přendáme do mísy, přikryjeme vlhkou čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu.

2.  Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu ho rychle propracujeme, rozdělíme na 4 stejné díly, vytvarujeme vyšší placky a necháme ještě chvíli nakynout.

3.  Do placek uděláme prstem několik důlků a zatlačíme do nich olivy, kousky sušených rajčat a malé snítky tymiánu. Placky přendáme na olejem potřený plech. Zakapeme je zbytkem oleje a pečeme v dobře předehřáté troubě při 200 stupních asi 20-25 minut dozlatova. Nejlépe chutnají ještě teplé, ihned po upečení. 

3 X ITÁLIE
Extra panenský olivový olej lisovaný z,bio‘ oliv obsahuje přírodní antioxidanty a také látky, které tlumí bolest. Jeho jemnou chuť oceníte zejména ve studené kuchyni, používá se však také při přípravě ryb a bílého masa. Doporučená cena za 500 ml je 249,90 Kč.

Pro výrobu pesta Arisi je použita výhradně čerstvá bazalka, sýr Grana Padano, kešu oříšky, extra panenský olivový olej a 20% rajčat. Hodí se k těstovinám, ke gratinování nebo do marinády. Cena 42,90 Kč.

Kromě klasických olivových olejů můžete při přípravě italských jídel využít i novinku od značky Monini, která nabízí ochucené extra panenské oleje. Kromě pikantní varianty česnek a chilli je k dostání také s příchutí citronu nebo bazalky. Doporučená cena za 250 ml je 149,90 Kč.




Tiramisu

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:


2 žloutky
2 lžíce cukru krupice
50 ml dezertního vína, nejlépe marsala
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
200 g cukrářských piškotů
150 ml silné kávy
50 ml likéru amareto
4 lžičky kakaa holandského typu


1.  Ve vodní lázni (nebo v míse, kterou postavíme nad hrnec s vroucí vodou) ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny, přilijeme dezertní víno a prošleháme. Nádobu s pěnou odstavíme a necháme vystydnout.

2.  Rozmícháme mascarpone a zlehka do něj vmícháme ušlehanou smetanu a vychladlou žloutkovou pěnu, až vznikne hladký krém.

3.  Na dno sklenic rozložíme polovinu piškotů, které jsme předem namočili do silné kávy s likérem. Na piškoty naneseme polovinu krému a položíme na něj zbylé piškoty navlhčené zbylou kávou. Navrch uhladíme zbytek krému a dáme chladit do ledničky nejlépe přes noc, nejméně na 2 hodiny. Před podáváním tiramisu posypeme kakaem.


TIP
Mascarpone můžete nahradit jemným měkkým tučným tvarohem nebo žervé. Použít můžete samozřejmě také libovolný oblíbený likér a cukrářské piškoty nahradit dětskými nebo plátem piškotového korpusu.
Barevných pruhů ve sklenici docílíte namočením piškotů v každé vrstvě do jiného, barevně odlišného nápoje nebo poprášením kakaem.
Tiramisu se často připravuje ve větší formě nebo míse a vychladlé a ztuhlé se pak krájí na jednotlivé porce.



Zeleninová polévka minestrone

PRO 4 - 6 OSOB

Potřebujete:

50 g slaniny (prorostlé)
1 lžíce olivového oleje
1 cibule krájená na drobno
2 stroužky česneku nasekaného
2 brambory oloupané a nakrájené na kostičky               
1 mrkev nakrájená na kostičky 
2-3 řapíky celeru nakrájeného na kousky
2-3 větší rajčata spařená, oloupaná a nakrájená
150 g cuket, tykviček, paprik, pórku, fazolek
či jiné čerstvé sezonní zeleniny
1 l masového vývaru (může být i z kostky)
sůl a mletý pepř
snítky čerstvé šalvěje a rozmarýnu, posekané
150 g konzervovaných slitých fazolí
100-150 g krátkých těstovin
(nalámaných špaget, motýlků apod.)
svazek zelené petrželky
70 g parmezánu


1.  Všechny druhy zeleniny omyjeme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. V hrnci osmahneme na oleji drobně nakrájenou slaninu, necháme na ní zesklovatět cibuli a česnek, přisypeme kostičky brambor a opečeme.

2.  Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu a necháme za občasného promíchání krátce osmahnout. Zalijeme vývarem, osolíme a ochutíme pepřem a bylinkami a vaříme, dokud zelenina není téměř měkká. Potom přidáme slité fazole a zvlášť v osolené vodě uvařené těstoviny al dente.

3.  Polévku necháme přejít varem, stáhneme s ohně, případně dochutíme a podáváme posypanou usekanou čerstvou petrželkou a hoblinkami nebo strouhaným parmezánem.


TIP
Použijte jenom čerstvou zeleninu a uvařte ji pouze na skus - al dente. Fazole můžete použít jak suché, tak předvařené nebo sterilované. Suché nezapomeňte namočit nejméně 12 hodin předem, dobu varu můžete zkrátit vařením v tlakovém hrnci. V Itálii se tato polévka vaří na mnoho způsobů, někde do ní přidávají místo fazolí boby a také uvařenou rýži, ale všude ji připravují pořádně hustou.



Špagety se zelenými fazolkami, slaninou a rajčaty

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

400-500 g špaget                                           
sůl
400 g zelených fazolek
2 lžíce olivového oleje
150 g slaniny nebo parmské šunky                   
2 stroužky drceného česneku
2 velká rajčata nakrájená na plátky
mletý pepř
hrst lístků čerstvé bazalky
50 g strouhaného parmezánu

1. Podle návodu na obalu uvaříme špagety al dente. Fazolky očistíme, zbavíme vláken, rozkrojíme na polovinu a v mírně osolené vodě je uvaříme do měkka, ale křupava. Stačí jen pár minut, samozřejmě podle stáří a kvality fazolek. Hotové fazolky potom slijeme.

2.  Mezitím v hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a opečeme na něm nakrájené plátky slaniny. Když je pěkně křupavá a opečená, přendáme ji stranou a na vypečeném tuku osmahneme česnek, přidáme plátky rajčat a osmahneme je krátce z obou stran, trvá to přibližně 5 minut. Stáhneme s ohně, podle chuti osolíme a přidáme uvařené fazolky.

3. Směs s fazolkami vmícháme do uvařených scezených těstovin, přidáme opečenou slaninu, ochutíme mletým pepřem a bazalkou a podáváme posypané strouhaným parmezánem.

Hořkosladký tip nejen pro řidiče

Osvěžující italský nealkoholický aperitiv Sanbittér obsahuje výtažky z citrusových plodů, koření a bylinky a je skvělý nejen pro naladění žaludku na italské hodování, ale v kombinaci s pomerančovým džusem také jako osvěžující long drink. Balení po 6 kusech koupíte za cca 100 Kč v Makro, Twin nebo u dovozce. www.classfood.cz



Zapečené lasagne se špenátem

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

300 g lasagní (asi 16 plátků)
2 lžíce olivového oleje
3-4 stroužky drceného česneku
1 cibule nakrájená najemno
250 ml smetany na šlehání
800 g špenátu (zmrazeného hrubě sekaného
nebo čerstvého)
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl a mletý pepř
1 lžička sušeného oregana
100 g hrubě strouhaného tvrdého sýra
(gouda, čedar, ementál)
100 g bílého jogurtu
50 g strouhaného parmezánu
30 g rozpuštěného másla
200 g mozzarelly nakrájené na plátky                      


1.  Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Na oleji zpěníme česnek a cibuli, zalijeme smetanou, uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme, až smetana zhoustne.

2. Připravíme si špenát a vmícháme ho do smetany. Použijeme-li čerstvý špenát, nejdříve ho omyjeme a spaříme vařící vodou. Necháme okapat a nahrubo nasekáme. Mražený špenát nerozmrazujeme, ale rozpouštíme ve smetaně na sporáku. Podusíme, osolíme a okořeníme.

3. Nakonec vmícháme strouhaný sýr a jogurt a odstavíme. Zapékací misku vymažeme olejem. Na dno dáme vrstvu uvařených a scezených lasagní, překryjeme třetinou špenátové náplně, posypeme trochou strouhaného parmezánu a střídavě vrstvíme až do vyčerpání všech ingrediencí.

4. Poslední vrstvu budou tvořit lasagne, které pokapeme trochou rozpuštěného másla a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme v předehřáté troubě při 180-200 stupních asi 30-40 minut, až se na povrchu udělá zlatá kůrčička. Po upečení krájíme na porce a podáváme.

TIP
Pečlivě nastudujte návod na obalu již při koupi lasagní, některé jsou již předvařené a vaří se jen pár minut, některé se nevaří vůbec.

Autoři:




Nejčtenější

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.