Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pravé italské bramborové gnocchi

  8:07aktualizováno  8:07
Výsledkem mají být lehké, nadýchané a malé nočky. Pozor: příliš mnoho mouky a hnětení – a budou gumovité!

Pravé italské bramborové gnocchi | foto: Apetit


NA 6 PORCÍ

Příprava: 120 minut

* 1 kg moučných brambor
* 3 velká vejce, ušlehaná
* 300 g hladké mouky nebo méně – přesné množství závisí na druhu brambor

1. Uvařte brambory. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte celé, neloupané, ale pečlivě očištěné brambory. Stáhněte plamen a vařte je deset až patnáct minut. Pak je otestujte špičkou nože – měl by se setkat s jistým odporem. (Pokud do brambory snadno zajede, jsou už převařené.) Berte je do utěrky a rychle loupejte, protože jak chladnou, stávají se hutnějšími a noky z nich by byly těžké.

2. Provětrejte je. Pomocí ručního mlýnku brambory umelte přímo na pracovní plochu, a to dvakrát. Druhé mletí zajistí, že bude výsledkem stejnorodá směs (žádné větší kousky), která se také výborně provzdušní. Jestli nemáte mlýnek, použijte pákový lis na brambory; aby však měly správnou konzistenci, je v něm brambory nutné prolisovat třikrát.

3. Smíchejte suroviny na těsto. V hromádce prolisovaných brambor vytvořte důlek a vlijte do něj vejce. Poprašte trochou mouky a začněte zpracovávat; občas přidejte mouku, ale šetřete jí – prim mají hrát brambory! Pracujte pečlivě, ale rychle – výsledek by měl připomínat křehké těsto na koláč, nikoli gumovitou hmotu.

4. Správná konzistence. Měli byste získat měkké, tvárné těsto, které nelepí, a přesto dobře drží pohromadě. Rozhodně se vyvarujte výrazného propracovávání, jako kdybyste zadělávali třeba domácí chléb nebo pružné těsto na nudle. Gnocchi by přílišným hnětením a zapracováváním mouky ztratily lehkost. Až budete mít dojem, že jste se přiblížili k ideálu, proveďte naši zkoušku (viz Tipy).

5. Vyválejte těsto. Nejprve ho rozdělte na tři části. Každou z nich vyválejte na mírně pomoučené ploše na dlouhý, úzký váleček tloušťky palce. I tady platí: pracujte co nejrychleji. Během vyvalování budete váleček také trochu natahovat.

6. Rozdělte a panujte. Váleček těsta teď rozkrájejte na kousky velké jako palec. V tuto chvíli je prakticky hotovo a leckdo také už hází nočky do vody. Ale další tvarování a vzorování utvoří v nočku jednak prohlubeň, jednak strukturovanou stranu, takže omáčka na něm lépe drží. A také vytvoří z bezejmenného kousku těsta pravý "gnocco", tedy noček.

7. Vytvarujte gnocchi. Každý kousek s citem vyválejte v mouce, uchopte palcem a ukazováčkem, lehce zmáčkněte, aby se mírně prohnul, a z jedné strany vytvořte efektní vzorek – jednoduše na nok obtiskněte obrácenou vidličku. Hotovými gnocchi poklaďte lehce pomoučenou pracovní plochu.

8. Uvařte je. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Postupně do ní vkládejte nočky (jenom tolik, kolik naberete). Když se dotknou vody, vydají zvuk jako při líbání... není to nádhera? Vařte je dvě minuty; nabobtnají a vyplavou na povrch, odkud je seberte děrovanou naběračkou. Ochutnejte; pokud jsou "soffici e leggeri" (měkké a lehké), máte svou "italskou maturitu" úspěšně za sebou!

S čím si je dát? 300 g pěkných zralých rajčat rozřízněte, odstraňte semínka a zbytek nasekejte najemno. V pánvi na troše olivového oleje osmahněte hrst promnutých šalvějových lístků. Vyjměte děrovanou naběračkou. Na jednu porci počítejte asi dvacet nočků, posypte je rajčaty, šalvějí a přelijte trochou rozpuštěného másla. Osolte a opepřete, poprašte parmazánem, nejlépe čerstvě nastrouhaným, a můžete podávat.

Otestujte správnou konzistenci Abyste se přesvědčili, že má těsto opravdu správnou konzistenci, zastavte se v bodě 4 a vytvarujte a uvařte pár zkušebních kousků. Když vyplavou na povrch, aniž se rozvaří nebo rozlomí, je těsto v pořádku. Pokud jsou moc měkké, přidejte do něj trochu mouky; jestliže testovaný "dobrovolník" naopak nedrží pohromadě a ve vodě se rozpadá, přidejte do těsta vajíčko.

Nenechte je vychladnout Abyste už hotové gnocchi udrželi teplé, zatímco vaříte další, dejte je do větší misky nebo talíře. Nádobu umístěte nad hrnec s horkou vodou a noky ještě přelijte trochou omáčky nebo rozpuštěného másla.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Nočky se dvěma druhy sýra a slaninouNočky se dvěma druhy sýra a slaninou
            Noky s omáčkou arrabbiataNoky s omáčkou arrabbiata
            Gnocchi s modrým sýremGnocchi s modrým sýrem

           

Autoři:




Nejčtenější

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.