Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Prase na kole

  15:19aktualizováno  15:19

Doba přípravy: 2 dny i s přípravou, čistého času pak cca 2,5 hodiny
Množství: 6 porcí

  • 1,5 kg plece nebo kýty z divočáka (vcelku)
  • směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nebo koupené "Halali" bez nálevu (2 balení)
  • 3 střední cibule
  • 3 dl červeného vína (ideálně plné, těžké, například Merlot z Chile)
  • 3 dl Coca cola (nedietní)
  • rybízová (nebo jiná výrazně kyselá) zavařenina
  • naložené brusinky
  • divoké koření (mleté nové koření, mletý nebo drcený jalovec, mletý černý pepř, mletý kmín, trocha mletého hřebíčku)
  • sůl
  • jíška

1. Maso osolíme, okořeníme divokým kořením a naložíme do pekáče do směsi nastrouhané kořenové zeleniny, hrubě pokrájené cibule a červeného vína. Necháme odležet v chladu do druhého dne. Maso během té doby alespoň 2 - 3x otočíme, aby do něj nálev pronikl ze všech stran.
2. Druhý den pekáč vložíme do trouby a maso dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, základ do hladka rozmixujeme a do něj přidáme kyselou rybízovou marmeládu, trochu naložených brusinek a přilijeme asi polovinu coly. Vždy to trochu svaříme a pak zase dolijeme colu, a tak to opakujeme, dokud nemá sos požadovanou sílu. V případě použití sladší zavařeniny by coly bylo potřeba méně - dávkování se nedá popsat přesně, musíme zkrátka ochutnávat.
3. Nakonec sos lehounce zahustíme jíškou (v případě kupované granulované jíšky je lepší tmavá jíška), maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podávávame s houskovými knedlíky.

Poznámka: Nejlepší jsou domácí houskové knedlíky, karlovarské, případně hrníčkové knedlíky. Talíř můžeme doplnit plátkem citronu, na který dáme lžíci naložených brusinek. Šlehačku, na kterou jsme zvyklí u svíčkové, v tomto případě nedoporučuji. K pití se nejvíce hodí plné červené víno (můžeme dopít to, které jsme použili na vaření), výborný je Merlot, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké, Frankovka i Rulandské modré.

Alternativy: Ačkoli s divočákem je tento pokrm nejchutnější, zkoušeli jsme i jiné varianty. Klasická vepřová pečeně nás zklamala, vynikající ale bylo srnčí maso. Protože šlo o tenčí řízky, tak jsme je zabalili do jednoho balíku, omotali režnou nití a dále zpracovali tak, jak je popisováno v receptu. Niť jsme odstranili až těsně před podáváním a rozkrájením. Chuťově to bylo vynikající.

Autor:




Nejčtenější

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.