Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pozvěte děti na velkou prázdninovou oslavu

aktualizováno 
Konec školního roku je ten nejlepší důvod ke svolání armády neposedů na zahradu a k oslavě plné barev, chutí a vůní. Ochutnáte taky?

MENU: malinová zmrzlina, čokoládové fondue, lívance s ovocem, čerstvé džusy, chuťovky se sýrem

Zmrzlina s malinami a tvarohem

PRO 4 OSOBY potřebujete:
250 - 300 g čerstvých malin (i mražených)
2 lžíce smetany na šlehání
cukr moučka dle chuti vanilkový cukr
pár kapek citronové šťávy
150 ml bílého jogurtu
1 - 2 lžíce malinového sirupu na dochucení

1. Část malin si necháme stranou a zbylé ovoce rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou a cukrem. V misce umícháme tvaroh s vanilkovým cukrem, přidáme smetanu, dosladíme a zlehka vmícháme maliny, které jsme si ponechali. Plastové formičky nebo kelímky od jogurtu vypláchneme studenou vodou, vlijeme tvarohový krém, uhladíme povrch a zmrazíme.

2. Mezitím propasírujeme asi 3 - 4 lžíce malinové dřeně přes síto, abychom se zbavili peciček, a vmícháme do jogurtu. Promícháme a dochutíme malinovým sirupem nebo cukrem moučkou, přikryjeme a dáme chladit. Na částečně ztuhlou tvarohovou vrstvu uhladíme malinovou dřeň a na půl hodiny zamrazíme.

3. Když hmota trochu ztuhne, doplníme formičky jogurtovou vrstvou, zapíchneme dřevěnou nebo plastovou tyčku a necháme 4 hodiny v mrazáku.

Čokoládové fondue

PRO 4 OSOBY potřebujete:
500 g čerstvého ovoce (jahody, ananas, banán, broskve, pomeranč)
250 - 300 g kvalitní hořké čokolády
100 ml smetany na šlehání
sekané oříšky
strouhaný kokos
nadrobené sušenky
mandlové lupínky k podávání

1. Ovoce omyjeme, očistíme, oloupeme, zbavíme semen, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Ve vodní lázni nebo ve speciálním kotlíku na fondue nejdříve pomalu zahřejeme smetanu na šlehání, potom přidáme na kousky nalámanou hořkou čokoládu a necháme ji ve smetaně rozpustit do hladka.

TIP
Využijte sezonní ovoce - třešně, meruňky, nektarinky, ale lze použít jakékoliv ovoce, které je zralé, ale pevnější.
2. Nakrájené ovoce servírujeme na talířku nebo mističce, aby si je děti mohly napíchnout na špejle jako špízky nebo je mohou pomocí dlouhých vidliček na fondue namáčet do teplé čokoládové omáčky. Jednotlivá sousta se dají ještě pro docílení zajímavější chuti obalovat nebo sypat oříšky, strouhaným kokosem, nadrobenými sušenkami či mandlemi.

3. Místo hořké čokolády můžeme na ovocné fondue použít podle chuti také smetanovou nebo bílou čokoládu.

4. Čerstvé ovoce také chutná zajímavě, když ho namáčíme v teplém vanilkovém krému, čokoládovém pudinku či v omáčce z pěnových bonbónů marshmallows nebo z nugátové pomazánky.

Lívance s čerstvým ovocem

PRO 4 OSOBY potřebujete:
Lívance s čerstvým ovocem500 g polohrubé mouky
1/2 až 1 kypřící prášek
1 - 2 vejce
600 ml acidofilního mléka
špetka soli a lžíce cukru
špetka citronové kůry
olej na smažení
150 g meruňkového džemu
600 g čerstvého ovoce (kiwi, borůvky, jahody, broskve)
hrst jemně posekaných pistáciových oříšků
trocha cukru moučka na poprášení

1. V míse smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme vejce, sůl a za stálého míchání přiléváme mléko, až vytvoříme hustší hladké těstíčko.

TIP
Část mouky nahraďte ovesnými vločkami nebo použijte sladké mléko a pro kypřejší těsto ušlehejte z bílků sníh.
2. Rozpálíme si lívanečník nebo menší nepřilnavou pánev, vytřeme ji olejem a pomocí lžíce nebo malé naběračky tvoříme kulaté lívanečky, které pečeme z obou stran do zlatova. Lívance potřeme meruňkovým džemem, ozdobíme kousky čerstvého ovoce, poprášíme moučkovým cukrem a posypeme nasekanými pistáciovými oříšky.

3.
Můžeme je ozdobit čerstvými lístky máty nebo meduňky.

Šťávy rozmanitých barev

NA 300ml ŠŤÁVY potřebujete: PRO 4 - 6 OSOB potřebujete:

Mrkvovo-meruňková:
Štávy rozmanitých barev500 g očištěné mrkve 500 g tvrdších meruněk ledová tříšť na doplnění sklenice

Kiwi s mátou:
750 g kiwi, oloupaných 2 hrsti lístků čerstvé máty (rozmixované v litru vody a přecezené) šťáva z 1 citronu ledová tříšť trocha cukru

Černý rybíz:
1 kg černého rybízu nebo mix rybízu černého a červeného nebo

TIP
Na čerstvé šťávy se nejlépe hodí rybíz, maliny, jahody, jablka, pomeranče, grepy, ananas, ale i mrkev, celer, petržel či řepa
malin ledová tříšť na doplnění sklenice

1. Ovoce omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme. Mátu pomačkáme a vložíme do odšťavňovače. Meruňky a kiwi použijeme pevnější, přezrálé jdou špatně odšťavňovat.

2. Čerstvou šťávu doplníme ledovou tříští, popřípadě dolijeme vodou a ihned podáváme. Zdobíme ovocem a lístky máty.

Chuťovky se sýrem

PRO 4 OSOBY potřebujete:
Chuťovky se sýrem1 salátová okurka
1 svazek ředkviček
250 g tvrdého oblíbeného sýra plátkového
trochu zelené natě na ozdobu

1. Zeleninu omyjeme, případně oloupeme a nakrájíme na kousky velikosti jednoho sousta,

TIP
Zeleninu nahraďte čerstvým ovocem a kombinujte je, se šunkou, grilovaným či pečeným drůbežím masem.
menší ředkvičky necháme vcelku, větší rozkrojíme na půlku. Zeleninu můžeme také podle fantazie vypichovat různými vykrajovátky (třeba na vánoční sušenky) do libovolných tvarů, které se budou dětem líbit.

2. Z plátků sýra také vypichujeme nejrůznější tvary, které klademe na připravenou zeleninu a přichytíme ozdobným párátkem.

STAROSTI NECHTE JINÝM

PÁRTY NA MÍRU s nafukovacím hradem, živým šaškem, patrovým dortem nebo balonkovou výzdobou si můžete objednat u agentury Wishproduction Petra Nárožného ml.
a Moniky Konopáskové (www. wishproduction.com)

NEJEN KARNEVALY ale také hry, soutěže, divadýlko nebo tanečky pro domácí oslavu narozenin vašeho dítěte nebo jinou příležitost vám naplánuje a připraví agentura Bonbon z Frenštátu pod Radhoštěm (http://bonbon.xf.cz)

Zmrzlina s malinami a tvarohem

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

DUMREALIT
Nový obor podnikání - majitel nové pobočky

DUMREALIT
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.