Smažená jídla obsahují transmastné kyseliny, takže způsobují nejen choroby srdce, ale i zvyšují agresivitu. (Ilustrační snímek)

Smažená jídla obsahují transmastné kyseliny, takže způsobují nejen choroby srdce, ale i zvyšují agresivitu. (Ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

Chipsy a hranolky kazí mezilidské vztahy. Vyvolávají totiž agresivitu

  • 31
O neblahém vlivu transmastných kyselin na lidské zdraví už dávno není pochyb. Ví se, že výrazně zvyšují riziko onemocnění srdce a oběhové soustavy. Nový výzkumu teď navíc prokázal, že látky, které vznikají mimo jiné při smažení, způsobují u lidí zvýšenou agresivitu.

Zdravotníci z celého světa před transmastnými kyselinami varují už léta. Dříve se mělo za to, že číhají zejména v margarínech, výrobci ovšem na základě těchto zjištění snížili jejich obsah na minimum. Transmastné kyseliny ale vznikají také při smažení a zvláště pokrmy z fast foodů na ně bývají bohaté. Kalifornští vědci však nyní přišli s novým překvapivým objevem. Nejenže škodí srdci, ale způsobují také zvýšenou agresivitu.

"Při zvýšené konzumaci transmastných kyselin dochází ke zvýšení podrážděnosti a agresivity u mužů i žen všech věkových skupin," tvrdí tým vědců z University of California v San Diegu.

Malé množství transmastných kyselin se přirozeně vyskytuje například v hovězím či skopovém mase a mléčných výrobcích, nejvíce těchto škodlivých tuků se ovšem do lidského jídelníčku dostává ze ztužených rostlinných tuků nebo chemicky upravených olejů. Pozor bychom si tak měli dát zejména na smažená (případně pečená) jídla jako bramborák či hranolky, ale také třeba chipsy či některé sladkosti.

"Vyhýbat by se jim tak měli především lidé, u nichž je agresivní chování nežádoucí," tvrdí docentka Beatrice Golombová z University of California v San Diegu.