Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pozor! Dnes pro vás vaří Lucie Bílá

aktualizováno 
"Jsme tu jen na skok, nebojte," chlácholí nás Lucie Bílá a v pase si uvazuje zástěru. Dneska nevaří doma, ale mezi rozpálenými plotnami v kuchyni pražské restaurace Perfect.

Lucie Bílá - Jako příloha se k chobotnicím podává jasmínová rýže. | foto: Nguyen Phuong ThaoMF DNES

Venku příjemných pětadvacet, tady nejmíň pětatřicet, a to nestojím přímo nad pánví. „Připravím vám chobotnici a ta je fakt rychle. Naučil mě ji tady Milánek.“

Kuchař právě na rozpálenou pánev hází pokrájenou chobotnici: „Tohle je důležité,“ skočí jí do řeči, „musíte ji osmahnout zprudka, až se z ní zakouří. Jinak vám totiž  zgumovatí!“

Na vaření dohlíží jeho nadřízený a spolumajitel restaurace Miroslav Kotaška. Zpěvačka se s ním seznámila před čtyřmi lety, dneska už patří skoro do rodiny. Jídlo podle Lucie připravuje a servíruje s takovou noblesou, že od té doby vaří na všech jejích rodinných posezeních a oslavách. „Občas bych to přála každé, aby ji takhle šikovný kuchař chvíli rozmazloval,“ usměje se na něj.

 Občas zajde zpěvačka s přáteli nebo rodinou sem do restaurace, a když jí večeře obzvláště chutná, zaběhne do kuchyně pro recept. Jejího syna naučil Miroslav suši, Lucii zase pikantní přílohy a mořské plody: „Ty já nikdy moc neuměla, naše rodina je spíš na polévky a na klasiku.“

Sépie s chilli máslem na bílém víně

Pro čtyři osoby, hotovo za 20 minut

Ingredience:
640 g sépií
1 dcl olivového oleje
1 dcl sladké chilli omáčky
1,5 dcl kvalitního bílého vína
400 g rýže (množství před uvařením)
60 g česneku
150 g cibule
4 chilli papričky
50 g másla
pepř
sůl
mix bylinek: petržel, bazalka, koriandr 

Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, zalijeme bílým vínem, přidáme nakrájené chilli papričky, sladkou chilli omáčku, směs bylinek a zlehka podusíme. Sépie rozkrojíme napůl a hodně zprudka orestujeme na olivovém oleji, až se z pánve zakouří. Orestované sépie nasypeme do pánve s připravenou omáčkou, osolíme, opepříme a zlehka prohřejeme pět až šest minut. Pak ještě směs zjemníme rozpuštěným máslem.

Jako příloha se k chobotnicím podává jasmínová rýže.

Chcete vědět více?

Jak vaří zlatá slavice, podnikatelka roku, herečka, muzikant a bývalý politik? Čtěte zítra v magazínu MF DNES.

Autoři: ,




Nejčtenější

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.