Pozor! Dnes pro vás vaří Lucie Bílá

"Jsme tu jen na skok, nebojte," chlácholí nás Lucie Bílá a v pase si uvazuje zástěru. Dneska nevaří doma, ale mezi rozpálenými plotnami v kuchyni pražské restaurace Perfect.

Lucie Bílá - Jako příloha se k chobotnicím podává jasmínová rýže. | foto: Nguyen Phuong ThaoMF DNES

Venku příjemných pětadvacet, tady nejmíň pětatřicet, a to nestojím přímo nad pánví. „Připravím vám chobotnici a ta je fakt rychle. Naučil mě ji tady Milánek.“

Kuchař právě na rozpálenou pánev hází pokrájenou chobotnici: „Tohle je důležité,“ skočí jí do řeči, „musíte ji osmahnout zprudka, až se z ní zakouří. Jinak vám totiž  zgumovatí!“

Na vaření dohlíží jeho nadřízený a spolumajitel restaurace Miroslav Kotaška. Zpěvačka se s ním seznámila před čtyřmi lety, dneska už patří skoro do rodiny. Jídlo podle Lucie připravuje a servíruje s takovou noblesou, že od té doby vaří na všech jejích rodinných posezeních a oslavách. „Občas bych to přála každé, aby ji takhle šikovný kuchař chvíli rozmazloval,“ usměje se na něj.

 Občas zajde zpěvačka s přáteli nebo rodinou sem do restaurace, a když jí večeře obzvláště chutná, zaběhne do kuchyně pro recept. Jejího syna naučil Miroslav suši, Lucii zase pikantní přílohy a mořské plody: „Ty já nikdy moc neuměla, naše rodina je spíš na polévky a na klasiku.“

Sépie s chilli máslem na bílém víně

Pro čtyři osoby, hotovo za 20 minut

Ingredience:
640 g sépií
1 dcl olivového oleje
1 dcl sladké chilli omáčky
1,5 dcl kvalitního bílého vína
400 g rýže (množství před uvařením)
60 g česneku
150 g cibule
4 chilli papričky
50 g másla
pepř
sůl
mix bylinek: petržel, bazalka, koriandr 

Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, zalijeme bílým vínem, přidáme nakrájené chilli papričky, sladkou chilli omáčku, směs bylinek a zlehka podusíme. Sépie rozkrojíme napůl a hodně zprudka orestujeme na olivovém oleji, až se z pánve zakouří. Orestované sépie nasypeme do pánve s připravenou omáčkou, osolíme, opepříme a zlehka prohřejeme pět až šest minut. Pak ještě směs zjemníme rozpuštěným máslem.

Jako příloha se k chobotnicím podává jasmínová rýže.

Chcete vědět více?

Jak vaří zlatá slavice, podnikatelka roku, herečka, muzikant a bývalý politik? Čtěte zítra v magazínu MF DNES.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...