Venku příjemných pětadvacet, tady nejmíň pětatřicet, a to nestojím přímo nad pánví. „Připravím vám chobotnici a ta je fakt rychle. Naučil mě ji tady Milánek.“
Kuchař právě na rozpálenou pánev hází pokrájenou chobotnici: „Tohle je důležité,“ skočí jí do řeči, „musíte ji osmahnout zprudka, až se z ní zakouří. Jinak vám totiž zgumovatí!“
Na vaření dohlíží jeho nadřízený a spolumajitel restaurace Miroslav Kotaška. Zpěvačka se s ním seznámila před čtyřmi lety, dneska už patří skoro do rodiny. Jídlo podle Lucie připravuje a servíruje s takovou noblesou, že od té doby vaří na všech jejích rodinných posezeních a oslavách. „Občas bych to přála každé, aby ji takhle šikovný kuchař chvíli rozmazloval,“ usměje se na něj.
Občas zajde zpěvačka s přáteli nebo rodinou sem do restaurace, a když jí večeře obzvláště chutná, zaběhne do kuchyně pro recept. Jejího syna naučil Miroslav suši, Lucii zase pikantní přílohy a mořské plody: „Ty já nikdy moc neuměla, naše rodina je spíš na polévky a na klasiku.“
Sépie s chilli máslem na bílém víně
Pro čtyři osoby, hotovo za 20 minutIngredience:
640 g sépií
1 dcl olivového oleje
1 dcl sladké chilli omáčky
1,5 dcl kvalitního bílého vína
400 g rýže (množství před uvařením)
60 g česneku
150 g cibule
4 chilli papričky
50 g másla
pepř
sůl
mix bylinek: petržel, bazalka, koriandr
Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, zalijeme bílým vínem, přidáme nakrájené chilli papričky, sladkou chilli omáčku, směs bylinek a zlehka podusíme. Sépie rozkrojíme napůl a hodně zprudka orestujeme na olivovém oleji, až se z pánve zakouří. Orestované sépie nasypeme do pánve s připravenou omáčkou, osolíme, opepříme a zlehka prohřejeme pět až šest minut. Pak ještě směs zjemníme rozpuštěným máslem.
Jako příloha se k chobotnicím podává jasmínová rýže.
Chcete vědět více?
Jak vaří zlatá slavice, podnikatelka roku, herečka, muzikant a bývalý politik? Čtěte zítra v magazínu MF DNES.