Ona

Pot obsahuje účinné antibiotikum

  • 1
Čpavý pach potu spolehlivě udrží od těla nejen přátele či spolupracovníky. Dokáže udržet na uzdě i potenciálně nebezpečné mikroorganismy na pokožce. Na čtverečním centimetru lidské kůže se takových bakterií a kvasinek hemží desítky až stovky tisíc. Tým Brigit Schittekové z univerzity v německém Tübingenu objevil v lidském potu malou bílkovinu s vlastnostmi účinných antibiotik. Bílkovina je průběžně produkována v potních žlázách a odtud dopravována s potem na povrch kůže. "Funguje jako určitá antimikrobiální bariéra," říká vedoucí týmu.
Němečtí vědci testovali účinek této bílkoviny nazvané dermcidin na třech odlišných druzích bakterií a jednom druhu kvasinek vyskytujících se na kůži. "Dermcidin je neobyčejně účinný - velmi nízké koncentrace hubí všechny testované mikroorganismy," komentovala výsledky testů doktorka Schitteková. Lidský pot - nečistý a společensky nepřijatelný nepřítel "přehygienizované" společnosti - je přitom nemilosrdně likvidován vodou, mýdlem a deodoranty.

Společnost si tak svými konvencemi možná podřezává jednu z větví složitého systému imunitní obrany. Některé kmeny severoamerických Indiánů se nemyli vodou, ale ve speciálních vyhřátých chýších - potírnách. Zdánlivě primitivní očista poskytuje po objevu antimikrobiálních vlastností potu nový námět k zamyšlení.

Dermcidin, jehož mechanismus působení zůstává tajemstvím, je jediný známý protein s antimikrobiálními účinky, který je produkován kůží neustále. Dosud známé bílkoviny s podobnými vlastnostmi jsou vytvářeny kůží pouze při zánětu. Podle teorie odborníků je dermcidin součástí přirozené imunity a vytváří stálý ochranný film na pokožce. Nadměrné pocení, a tedy zvýšené vylučování dermcidinu nastává například při fyzické námaze a v horku.

Únava, horko a vlhko přitom představují optimální podmínky pro rozvoj infekce. Dermcidin má i komerční potenciál. Tým doktorky Schittekové izoloval gen, který je za tvorbu dermcidinu odpovědný. Je tedy teoreticky možné vyrábět tuto antimikrobiální bílkovinu pomocí biotechnologií. Proti běžným antibiotikům mají antimikrobiální bílkoviny jednu výraznou přednost: škodlivým mikroorganismům trvá zpravidla déle, než se stanou vůči bílkovinám odolnými.