Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pórkové variace

  0:11aktualizováno  0:11
Zapomeňte na obyčejnou pórkovou polévku a vyzkoušejte naše méně známé způsoby úpravy delikátně jemného sourozence cibule a česneku.

Zapékaný pórek s lososem | foto: Isifa

Zapékaný pórek s lososem

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 15 minut + pečení 15-20 minut

* 4 porce lososa bez kostí a kůže po 100-150 g
* 2 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl a hrubě drcený barevný pepř
* 4 stroužky česneku, na plátky
* 1 cibule, na plátky
* 1 kg uvařených brambor, na plátky
* 1 velký pórek
* 200 ml smetany
* 20 g strouhaného parmazánu
* trochu másla na vymazání zapékací misky

1. Zapékací mísu vytřeme máslem a předehřejeme troubu na 200-250 stupňů. Lososa nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a v míse promícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou, plátky cibule a nakrájeným česnekem.

2. Pórek důkladně omyjeme, očistíme a nakrájíme. Uvařené oloupané brambory nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a promícháme s pórkem. Přendáme do zapékací mísy, zalijeme polovinou smetany a poklademe kousky lososa s cibulí a česnekem. Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme asi 10-15 minut.

3. Nakonec přelijeme zbylou smetanou, posypeme parmazánem a pečeme, dokud povrch nezezlátne.


Co ještě s pórkem?

* Švýcaři mají rádi pórek zapečený s bešamelem.
Pórek osmaží krátce na oleji, okoření česnekem, solí a pepřem. V zapékací míse ho pak zalijí bešamelovou omáčkou, bohatě postrouhají dobrým sýrem a zapečou.

* Jako příloha k pečeným masům se hodí salát z červeného zelí, pórku a hrušek. Zelí a pórek krátce povaříme ve vroucí vodě a rychle zchladíme. Zeleninu promícháme s plátky hrušek a zalijeme citronovou šťávou. Zakapeme olejem, osolíme a opepříme. 

Pórkové taštičky se smetanou a ořechy

PRO 4 OSOBY (ASI NA 30-36 TAŠTIČEK)

Příprava: 40 min. + 30 min. odležení + 5 min. vaření

Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 3 lžíce olivového oleje
* 3 velké žloutky
* 3 lžíce vody
* špetka soli

Na náplň a k podávání:
* 4 lžíce másla
* 1 větší pórek
* špetka muškátového oříšku
* 1 lžička ml. koriandru
* sůl, pepř, koriandr. nať
* 100 g sýra
* 2 hrsti vlašských ořechů
* 100 g rozinek
* hrst datlí, nemusí být
* 240 g kysané smetany

1. Z mouky, oleje, žloutků, vody a soli vypracujeme hladké těsto, podobné jako na nudle, zabalíme do fólie a necháme v chladu minimálně 30 minut odpočinout.
Mezitím pórek překrájíme nadrobno a osmahneme na mírném ohni na polovině másla. Okořeníme muškátovým oříškem, polovinou mletého koriandru a podle chuti osolíme a opepříme. Jakmile pórek zvláční, stáhneme z ohně, necháme zchladnout a vmícháme sýr.

2. V menší pánvi rozpustíme zbylé máslo, vsypeme ořechy, rozinky, datle, mletý koriandr a osmahneme. Těsto vyválíme na placku 1 mm silnou a skleničkou vypichujeme kolečka. Do středu dáme náplň a okraje pevně spojíme k sobě.

3. Naplněné taštičky vaříme v osolené vodě 5 minut, vyjmeme je děrovanou naběračkou a podáváme s kysanou smetanou, ořechovou směsí a posypeme listy koriandru.

TIP
Do náplně zkuste přidat podle své chuti různé druhy sýrů, např. eidam, nivu, ovčí sýr nebo fetu, nebo můžete sýr úplně vynechat.

Hráškovo-pórkový krém

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35-40 minut

* 30 g másla
* 60 g hladké mouky
* 1 l vody nebo zeleninového vývaru
* 150 ml mléka
* 200 ml smetany na šlehání
* 200 g mraženého hrášku
* 1 velký pórek
* sůl
* špetka muškátového oříšku
* hrubě mletý pepř
* 4 snítky máty na ozdobu
* 1 bageta nebo jiné pečivo na krutony
* 1 lžíce másla nebo olivového oleje

1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Zalijeme chladnou vodou nebo vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a prošleháme metličkou. Přivedeme k varu a vaříme za občasného promíchání 20 minut. Přilijeme mléko, a až začne polévka vařit, přidáme hrášek a dobře omytý a nakrájený pórek. Povaříme asi 10 minut podle druhu použitého hrášku a polévku odstavíme z ohně.

2. Přímo v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a přecedíme přes jemný cedník. Hrášek co nejvíce protlačíme vařečkou nebo obrácenou naběračkou přes síto. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem a dochutíme solí a hrubě mletým pepřem.

3. Během vaření polévky nebo i předem si připravíme krutony. Pečivo nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech nebo pekáček, přidáme máslo nebo zakapeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180-200 stupních dozlatova, během pečení promícháme. Polévku podáváme s opečenými krutony a lístky máty.

Pórkový koláč (quiche) se slaninou

NA FORMU O PRŮMĚRU 26 CM

Příprava: 10 minut + 30 minut chlazení + 30 minut pečení

Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 1 vejce
* 100 g másla
* 1 lžička soli

Na náplň:
* 1 lžíce oleje
* 100 g anglické slaniny
* 1 červená paprika
* 1 velký pórek
* sůl a mletý pepř
* špetka muškát. oříšku
* 100 ml smetany na šlehání
* 100 g sýra

1. Na vále nebo v robotu promícháme mouku se solí a pomocí nože nebo hnětače zapracujeme nakrájené máslo. Přidáme vejce a rychle zpracujeme ve vláčné těsto. Je-li těsto příliš drobivé, přidáme lžíci studené vody. Těsto necháme v lednici minimálně půl hodiny odležet.

2. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů a připravíme náplň. Zeleninu nakrájíme. V hlubší pánvi opečeme nakrájenou slaninu, přidáme papriku a nakonec vložíme pórek.

3. Směs zalijeme smetanou, promícháme a okořeníme a dochutíme solí. Na mírném ohni krátce povaříme. Do zchladlé směsi vmícháme nastrouhaný sýr. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o něco větší, než je forma, a vtlačíme ji pomocí prstů do máslem vymazané formy na quiche nebo do dortové formy.
Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

4. Na předpečený podklad naneseme připravenou náplň a rovnoměrně ji rozetřeme. Vrátíme do trouby a pečeme na spodní mřížce asi 15 minut. Hotový koláč necháme chvíli zchladnout ve formě, nejlépe na mřížce, poté krájíme na jednotlivé řezy.

Špenátové knedlíčky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 6 minut vaření

Na knedlíčky:
* 6 housek, den starých
* 100 g listů špenátu
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* 3 vejce
* 150 ml mléka
* 6 lžic hrubé mouky

Na pórek:
* 2 velké pórky
* 1 lžíce másla nebo olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* 250 ml smetany 12%
* menší svazek pažitky

1. Špenát necháme rozmrazit, vymačkáme z něj vodu, listy překrojíme a promícháme v míse s nakrájenou žemlí na kostičky. Osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým květem, přidáme vejce a mléko a zamícháme. Necháme chvíli stát, posypeme hrubou moukou a lehce promícháme.

2. Z těsta utvoříme cca 16 kulatých knedlíčků o průměru 5 cm, obalíme je v hrubé mouce a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme přibližně 5-6 minut, vyjmeme děrovanou naběračkou a rozkrojíme. Pórek očistíme, podélně rozčtvrtíme a důkladně propláchneme pod proudem vody. Okapaný pórek nakrájíme na asi 8 cm dlouhé proužky. V hlubším kastrole rozehřejeme máslo nebo olej, osmahneme na něm pórek, stačí tak 3-5 minut, zalijeme smetanou, osolíme, okořeníme a necháme na mírném ohni krátce povařit, pórek má být měkký, ale ne rozvařený, stačí tak 5 minut.

3. Přidáme uvařené knedlíky, promícháme, prohřejeme a podáváme sypané usekanou pažitkou.

Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ můžete psát na ona@mfdnes.cz

Autoři:




Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby dětská záda nebolela. Pohybová terapeutka poradí v on-line rozhovoru

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech netrápí pouze dospělé, ale čím dál více i školáky. Proč tomu tak je, a jak dětem ulevit při výběru školní aktovky...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám
Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám

Jak se jiné ženy postavily k nevěře a co jim pomohlo.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.