Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Alergologická poradna dr. Nouzy

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

MUDr. Nouza

Trpíte alergiemi? Máte problémy s imunitou? Na vaše dotazy odpovídá renomovaný imunolog MUDr. Martin Nouza. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Různé
Dobrý den, pane doktore. Je i 45 let a asi půl roku mě pobolívá velký kloub u palce na noze a je trochu oteklý. Napadlo mě, že by to mohla být dna a zpytovala jsem svůj jídelníček. Jediné, co se v něm výrazně za poslední rok změnilo je, že piju hodně zázvorového čaje s medem (denně 1-3 hrnky). Maso moc nejím, řekla bych, že ani ne každý den. Kloub někdy skoro necítím, jindy při chůzi, ale nikdy ne tak, že bych nemohla chodit. Může to být dna a mohla by se objevit, i když maso moc nejím a jídelníček jsme (až na ten zázvor s medem) nezměnila? díky za odpověď, Daniela
Daniela Hloušková
MUDr. Nouza
Milá paní Danielo, puriny, látky, které se v těle mění na kyselinu močovou, mohou pocházet nejen z masa, ale i z luštěnin, čokolády či kávy. K rozhodnutí o tom, zda se jedná o dnu, bude vhodné provést krevní test na kyselinu močovou, funkci ledvin a případně rtg bolavého kloubu. Léčba potom vedle diety není složitá. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Různé
Dobrý den,byl jsem na alergologii,kde mi kožními testy zjistitli alergii na roztoče a pyly.Dělali mi také krevní testy,bohužel na minimum potravinových alergenů(byly+).Přitom hodně mých alergií souvisí s jídlem.Bylo mi řečeno,že testování je zbytečné a že je nesmysl vyřazovat potraviny z jídelníčku,ačkoli v lékařské zprávě je formálně uvedena zcela opačná věta (vynechat alergizující potraviny).Když jsem se zeptal,za jak dlouho lze testy opakovat,bylo mi řečeno že za rok,zbytek mé návštěvy (20minut) mi to pak bylo neustále (až agresivně) vyvraceno,když jsem s tímto názorem nesouhlasil.O existenci zkřížených alergíí vím a nezpochybňuji je,přesto si myslím,že mám právo na tento test a ne abych sám neustále musel zkoušet (dle doporučení z alergologie), zda jsem či nejsem na základní potraviny alergický,navíc vliv roztočů a pylů nemůžu nikdy zcela odstranit a tedy ani vyloučit.Mám smutný dojem,že jde spíše o provize od pojišťovny za šetření než o pacienta.Děkuji Vám za odpověď.Na shledanou.
Pavel
MUDr. Nouza
Dobrý den, situace je bohuzel v soucasném systému pojišťoven opačná, než se domníváte. My lékaři nedostáváme provize, když hlídáme náklady na léky a vyšetření. My možná! dostaneme to málo, co nám podle sazebníku náleží. Pokud však máme náklady vyšší než je průměr, pojišťovny na nás uplatňují významné regulace. To v praxi znamená, že nám měsíčně neproplatí naši fakturu, třeba na 10 000,- ale sami od sebe ji sníží o tuto regulaci, takže nakonec dostaneme třeba jenom polovinu toho, co jsme účtovali. Zeptejte se jiných profesí, jak by se oni na to koukali... Jinak testy na IgE potravin jsou opravdu drahé, a pojišťovny proplácí pouze 5 potravin za rok. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Dobrý den, dcerka má 3 roky a dost nafouklé tvrdé bříško (bříško ji stoupá od konce řeber). Máme tento problém od malička. Byla vyšetřována ultrazvukem, ale všechno bylo v pořádku, akorát jsme museli jít 2x v průběhu týdne, protože byla zaplynovaná. Stolice byla mastná a páchnoucí, tak jsme začali dávat jogurt s Lactobacillus acidophilus. Stolice se zlepšila, ale bříško zůstává velké. Krevni testy zjistili alergii na mléčnou bílkovinu. Půl roku jsme nedávali žádné mléčné produkty, nic se nezměnilo. Pak jsme přestali dávat i sóji, bříško zůstávalo obrovské. vyzkoušeli jsme všechny možné diety:, bez lepku, bez banánu, bez citrusů, … samozřejmě ne najednou. Někdy to na pár dní polevilo, ale pak z ničeho nic, se ji bříško zase nafouklo. Zuzanka žádné známky nemoci neprojevuje. I když je to jedlík, kontroluji množství jídla, které papá, sladké jí málo. Trošičku mi začíná i vadit, že se ji začínají posmívat (dospělí). Prosím o radu a předem děkuji za odpověď. Barbara
Barbara
MUDr. Nouza
Milá Barbaro, příčinou nafouklého bříška je tedy plynatost. Ta má různé příčiny, většinou problém leží ve stravě, jestli je dobrý jedlík, netrpí nyní průjmy, může být problém v tom, že polyká při jídle hodně vzduchu. Každopádně, pokud by neprospívala dobře, stěžovala si na bolesti nebo měla opět průjmy, je na místě odborné, gastroenterologické vyšetření. Přeji vám i dcerce pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Pane doktore mám pocit, že tu moc neradíte, jen každému řeknete to co ví. Někdo napíše, že má nejspíš alergii na čokoládu, vaše odpověď je čokoládu nejíst a takto radíte všem. Ale to není rada tuto, bohužel. Lidi by chtělli vědět jak se to dá zjistit atd. a ne to či ono nejíst. bohužel.
Veronika
MUDr. Nouza
Veroniko, myslím, že stačí zdravý rozum k tomu, aby když někdo zvrací po čokoládě, čokoládu nejedl. Na to není potřeba poradna. Jinak, když si kdokoliv neví rady se svým zdravotním stavem, tak by měl zajít za praktickým lékařem. Když se vám porouchá auto, tak pojede do servisu nebo napíšete na idnes.cz? S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když moje kamarádka má nějakou zátěž, tak z ničeho nic lape po dechu a píchá ji u srdce a jak jí bouchnu do zad, tak se to trochu zpraví. Tak bych chtěl vědět co to je a čím by se to dalo zpravit, děkuji Muj mail, panochajan@seznam.cz
Honza
MUDr. Nouza
Milý Honzo, vaše kamarádka by měla být vyšetřena, nechť se obrátí na svého praktického lékaře, ten jistě vše zařídí. Přeji Vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Můj syn se v dětství (od 3 let) léčil na alergologii., byl léčen autovakcínami (narodil se stafylokokem v krvi). Měl 11x zápal plic. V 16 letech mně a jemu alergoložka při kontrole sdělila, že má sníženou buděčnou imunitu. Rovněž řekla, že lidé s takovým problémem končí buď v blázinci nebo sebevraždou. Žádné léky mu ale tehdy nebyly předepsány. Syn na tuto diagnózu obdržel i "modrou vojenskou knížku". Bohužel nyní - synovi je již 36 let - se u něj projevila nadměrná únava (bolí ho ruce), ospalost, ale i poruchy spánku, a někdy mluví i o tom, že už ho nic nebaví - má 2 malé děti -a že by bylo nejlepší skončit se životem. Samozřejmě to celé rodině dělá starosti. Prosím o radu, jak máme dále postupovat., případně kam se máme obrátit. Děkuji za odpověď. Jarka
Jarka
MUDr. Nouza
Milá Jarko, nemyslím si, že by jeho současné psychické rozpoložení souviselo nezbytně s jeho imunitním stavem. Každopádně je nutné kontaktovat psychiatra, který zvolí postup, který vašemu synovi jistě pomůže. Přeji Vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Dobrý den pane doktore. Je mi 23 let, od malička trpím v menší míře atopickým exémem a všemožnými alergiemi. V 16 letech se mi postupně zhoršil exém natolik, že mě museli dvakrát hospitalizovat, na druhou stranu ale ustoupily alergie. Od té doby mě exém trápí v jednom kuse (i po hormonální přeměně v pubertě), zkoušel jsem i homeopatii, různé ,,šarlatány'', ale nic nepomohlo. Nyní jsem s tím psychicky srovnaný, až na to, že nemohu sportovat - což mě velmi naplňuje. Stačí, že se zapotím rychlou chůzí a svědí mě tělo tak, že bych si kůži nejraději ostrouhal. Je možné nějak snížit agresivitu svého potu? Neposílejte mě prosím ke kožařům, ti mi s tím po 23 let dlouhodobě nepomohli. S úctou děkuji za odpověď.
Michal
MUDr. Nouza
Milý Michale, nevím si rady. Uvažoval bych možná v extrému o lécích, které snižují tvorbu potu nebo nějakou formu protistresové léčby - tedy psycholog, psychiatr? Chápu, že je to těžké, příliš dlouhý problém bez zlepšování... držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Různé
Dobrý den, je mi 47 let a letos cca v březnu se mi objevily následující potíže. Několikrát denně mám pocit poměrně intenzivního zápachu, který mi připomíná něco jako aviváž, silně aromatický šampón, někdy až ředidlo. Více se to objevuje při pobytu v bytě, ale občas se to přihlásí i v autě, nebo venku při chůzi. Trvá to tak 15min a zase to zmizí, v bytě to trvá déle. Nedokážu identifikovat konkrétní věc, která by to mohla způsobovat. Někdy mám pocit, že se tímto pachem i potím, ale objeví se to často i při pobytu v kuchyni, kde se vaří-pak mi takto "voní" třeba i pečivo atd. Občas se mi z toho dělá až nevolno. Nejdříve jsem si myslel, že je to způsobeno od potících se nohou-občas trpím plísněmi, ale objevuje se to i po očistě nohou. Léčím se na sníženou funkci štítné žlázy-asi 3měs, ale ty návaly pachu jsou staršího data. Nemohl by jste mi prosím poradit jak tuto věc řešit, na koho se obrátit? Může jít o alergii na něco? Může tento pocit souviset s psychikou, depresemi?
Martin
MUDr. Nouza
Dobrý den, takto na dálku je těžko posoudit vaše velmi neobvyklé obtíže. Být v situaci vašeho praktického lékaře, tak bych asi navrhl následující postup: Nejprve ORL, k vyšetření nosu a čichu, bude-li vše v normě, pak bych doporučil neurologické vyšetření, následně pak bych opravdu zvažoval psychiku, může působit leccos. Moc pozdravů, držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Různé
Dobrý deň pán doktor. Mojím problémom je závislosť na spreji Muconasal Plus, ktorý používam už vyše roka. Musím si ho aplikovať aspoň každé 3 hodiny a to mi dosť znižuje kvalitu života a v noci kvalitu spánku. Zvyknem aj chrápať a sem-tam sa budím na nedostatok kyslíku - možno spánkové apnoe. Poraďte mi ako sa týchto ťažkostí zbavyť? Ďakujem.
Alex
MUDr. Nouza
Dobrý den, Alexi. Váš problém je docela častý. Máte možnost tento problém řešit buď s ORL nebo alergologem. Každopádně sám to nejspíše nezvládnete, protože vaše nosní sliznice se stala závislou na daném léku - podobně byste však dopadl s Nasivinem, Olynthem, Otrivinem, apod. Pokud to k nám nemáte až tak daleko, požádejte naší asistentku o vhodný termín (objednani@centrum.cz)a pokusíme se dát vše do pořádku. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Různé
Dobrý den pane doktore,prosím o radu ohledně červenání a bolení očí v prostředí kde se vyskytují zářivky.Je možné že je to způsobeno alergií,když nemám jiné potíže a alergický na nic nejsem.Děkuji
Martin
MUDr. Nouza
Milý Martine, myslím, že se nejedná o alergii, spíše dlouhý pobyt v interiérech se zářivkami působí únavu očí s jejich červenáním. Pokud by to šlo, zkuste zářivky přes den vypínat a pracovat při denním světle. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Různé
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se jen zeptat, co pro mne znamenají takové výsledky testů. Z nemocnice mi je poslali jen poštou a já tomu vůbec nerozumím. Mám se něčeho obávat nebo nemusím? A ty položky, kde je /+/ znamená, že jsem alergická na ta antibiotika? Vyšetření protilátek chlamydií metodou ELISA - IGA 0.000 negativní IgG 0.000 negativní Vyšetření protilátek komplement fixační reakcí (KFR)(SOP 318-SOP321) Mycoplasam pneumoniae negativní chlamydiím (ornitóza) negativní Stěr z krku: A Streptococcus - hemolytický skup. non A non B Citlivost /A/ clindamycin /+/, cefalotin /+/, chloramfenikol /+/, cotrimoxazo (septrin) /+/, doxycyklin /+/, erythormycin /+/, penicilin /+/, vynkomycin /+/ Biochemie: Krev - bílkoviny: IGE 73,8 IU/ml, c-reaktivní protein (CRP) 0,9mg/I Děkuji moc za odpověď.
Lenka
MUDr. Nouza
Lenko, toto nepatří do mé poradny - musíte se obrátit na lékaře, který indikoval toto vyšetření. Pro tentokrát: není se čeho aktuálně obávat. Hodně štěstí, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Dobrý den, je mi 25 let a už asi pět let se mi nepravidelně objevuje reakce na alkohol-jde pouze o zčervenání celého obličeje a jeho pálení. Zhruba za 15 minut to zmizí. Stává se mi to po různém alkoholu (víno, tvrdý alkohol), ale jednou se to po požití objeví a jindy ne. Tak bych se chtěla zeptat, zda nevíte co by to mohlo být a jak proti tomu bojovat (tedy krom úplné abstinence). Předem děkuji za odpověď.
Janina
MUDr. Nouza
Milá Janino, je to ne tak vzácná oběhová reakce, kterou způsobuje alkohol. MOc rada a pomoc není, zkuste ředěné nápoje - vinný střik, míchané long drinky, apod. Hodně štěstí a zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně mého 15ti letého syna, kterému byl diagnostikován reflux jícnu.Užívá Helicid a Singulair. Na alergologii mu byly dělány alergol.testy,které byly negativní(kápnutí na ruku). Z krve měl celkové IgE 28,20.Test aktivace bazofilů pšenice 52%,jablko 28%,mrkev 59% atd pozitivní. Dodržuje bezlepkovou dietu, alergenní potraviny vyloučil. Takže by teoreticky měl být bez problémů. Syn si ale neustále stěžuje na bolest žaludku a má ráno a večer průjem (stolici má i 3x za sebou). Můj dotaz zní: mohou být tyto problémy způsobeny jeho alergií nebo refluxem? Když to řeknu u p.doktora,tak odpoví, že je to k refluxu, ale mě to připadá, že to není normální. Můžete mi říci Váš názor? Děkuji.
Eva,Turnov
MUDr. Nouza
Milá paní Evo, nedomnívám se, že by obtíže vašeho syna souvisely s refluxem ani s alergií. Je potřeba pátrat po jiných souvislostech, vyloučena není v tomto věku ani zvýšená psychická reaktivita s projevem v zažívacím traktu. Proberte vše s dětským lékařem, zvažte i vyšetření psychologem. Pokud byste měla zájem, psychosomatické vyšetření je možné i u nás; objednání termínu nejlépe cestou mailu: objednani@centrum.cz. Držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Dobrý den,byla jsem přeléčená antibiotiky Duomox,měla jsem chřipku a teď se mi na zádech objevila vyrážka ve tvaru ohraničeného kolečka v průměru dvou cm,na jazyku se mi objevil bílý nepříjemný povlak,můžete mi prosím poradit,moc děkuji
Jana Drlíková
MUDr. Nouza
Vážená paní, s tím vám já neporadím, musíte vyrážku ukázat praktickému lékaři nebo na kožním. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Různé
Dobry den,chcel by som sa opytat,ci sa pouziava,a k akym ucelom sluzi pri spirometrickych vysetreniach helium?
Jozef
MUDr. Nouza
Milý Jozef, spirometrie měří údaje - objem, rychlost při výdechu. Další specializované testy, které se provádějí na plicním odd. používají jiné postupy. S pozdravy, dr. M. Nouza
Různé
DOBRÝ VEČER PANE DOKTORE. JE MI 30 LET A OBČAS MÁM POCIT BOLAVÉ KŮŽE NA NOZE OD KOTNÍKU DOLŮ A PÁLÍ A NA DOTEK JE ZVLÁŠTNE CITLIVÁ. TU NOHU MÁM OD NAROZENÍ NEMOCNOU. V DĚTSTVÍ NELEČENÝ PERTHES. NYNÍ KYČEL PO 3 OPERACÍCH. DĚKUJI ZA RADU.
PETRA M.
MUDr. Nouza
MIlá Petro, problém nebude alergický, spíše neurologický. Poraďte se s praktickým lékařem nebo neurologem. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
Dobrý den,chci se zeptat k čemu se používá: antibiotikum antipyrektivum analgetikum antimykotikum antihistaminikum chemoperotikum
Kateřina
MUDr. Nouza
Milá Kateřino, to není otázka na mou poradnu, ale na slovník cizích slov, event. internetový vyhledávač. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
Pane doktore jak se provádí CT dutin. Děkuji
Libuška
MUDr. Nouza
Libuško, provádí se moderním, speciálním rentgenovým přístrojem s minimální dávkou záření. Hodně zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
Dobrý den,15.8. jsem byla bodnuta hmyzem do nohy,byla jsem léčena Klacidem.Na odběru krve mi zjistili nižší počet leukocytů 3.3 norma 3.8 - 10. Chtěla bych se zeptat jestli to je nějaký problém, čím to může být způsobeno a co s tím dál? Chtěli bychom se s manželem pokoušet o miminko, tak bych chtěla být v pořádku, moc vám děkuji za odpověd.
Martina Pavlišínová
MUDr. Nouza
Milá Martino, snížení počtu bílých krvinek (leukocytů) je potřeba kontrolovat. S tím vám poradí váš praktický lékař. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
Připouštíte vůbec PROKÁZANOU souvislost alergie, astmatu a dalších nemocí se zvýšenou hladinou Hcy? Vaše rady alergikům nedávají šanci na vyřešení problému, jen na "přežití" sezony některého alergenu. Měla jsem alergii na různé pyly a sennou rýmu do 25 let. Po setkání s dokonalým Specialistou problémy zmizely a ostatní (nezávislé na prokazatelných alergenech nebo sezonách nějakých alergenů) spolehlivě odbourává důsledné snižování Hcy Vitatonicem s Fytotonikem. TOHLE (setkání s Ním a snížení hladiny Hcy) neradíte!!!
Hana
MUDr. Nouza
Dobrý den, homocystein podle posledních názorů není považován za ukazatel jakýchkoliv zdravotních rizik ani nemocí, takže ani alergií. S pozdravy, dr. M. Nouza
Různé
dobrý den, chtěla bych vědet zda se mi podaří zvladnout finanční a zdravotni problemy zda to zvladnu sama vyřešit či padnu až na samottný dno děkuji za odpověd libuše zemanova 19.11.1971 v pardubicích ve 14.45 hod
libuše
MUDr. Nouza
Vážená paní Zemanová, nenapsala jste konkrétně co Vás trápí, ale věřím,že vše zvládnete, nejen s pomocí lékařů, ale hlavně svých blízkých. Přeji vám hodně zdraví a sil, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
dobry den,chtela jsem se zeptat.Otékají mi dlaně a prsty na rukou a na tele se mi tvoří bílé fleky s červenými okraji,které nesvědí a to jen na určitých částech těla.děkuji za radu.
edita toncerova
MUDr. Nouza
Milá Edito, povahu vašich obtíží není snadné posoudit. Alergie je jistě jednou z možností. Nechte se vyšetřit praktickým lékařem, on rozhodne o dalším vyšetřovacím postupu. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
Dobrý den.Jsem celkem udraví mám jen problémy se štítnou žlázou, chodím na brigádu náhodou jsem se dotkl balíčku a do prstu mi vjela jehla s takovou trubicí bylo na ní napsáno EpiPen, může mi to ublížit? Nejsem alergický.
Jiří
MUDr. Nouza
Milý Jiří, Epipen je prostředek první pomoci, kterým jsou vybavováni nemocní s rizikem anafylatické reakce. Věřím, že vám jehla nijak neuškodila. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
na ORL mě nic nezjistii a na zubním také nic. Bolí mě na pravé hornístraně zuby, Oč jde asi.Děkuji
Gabriela
MUDr. Nouza
Milá Gabrielo, zuby bolí protože v nich jsou nervíky - proto se může jednat o dráždění trigeminu - trojklanného nervu - zkuste ještě neurologické vyšetření...Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Je mi 54. NIKDY jsem neměla problémy. Po požití cukru cca do 2 hod. mám na různých místech dolních končetin křeče. CCa asi rok trvalo,než jsem toto objevila - žiji v subtropickém podnebí (Nicaragua) a hodně nápojů jsem vyráběla a pila s cukrem.Nahradila jsem nápoje vodou, a více jsem začala pít mléko(převařené, ale přímo od dodavatele)a vznikla mi alergie na veškeré mléčné výrobky. Testy krve jsou ve všech směrech v pořádku. Mám šanci, že se situace upraví?
Jindřiška
MUDr. Nouza
Milá Jindřiško, posílám moc pozdravů do Nikaragui. Pokud se vyhnete mléčným výrobkům, může alergie časem zmírnit. Proti křečím zkuste bojovat zvýšeným dodáváním solí (minerální nápoje pro sportovce - něco jako Isostar), může se jednat o důsledek větších ztrát pocením. Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Dobrý den.Mám bolest obou lýtek (jako po svalové zátěží), která nebyla. Po několika dnech nastoupil otok obou lýtek, kotníky nez otoků. Otok se zvětšuje po zátěži - chůzi, bolest přetrvává. Nechala jsem se vyšetřit - trombóza vyloučena, ALT,AST i CK také v pořádku, zánět vyloučen. Chci se zeptat, zda to nemůže být alergická reakce - přemýšlela, co jsem v minulých týdnech změnila v jídelníčku - a poslední týdny jsem zvýšeně pila energy drinky - Red Bull, Kamikaze...Nemůže být reakce na některou z látek, které obsahují? Lýtka bolí i na omak - nemohu si dát např. ani nohu přes nohu. Předem děkuji za odpověď, Veronika
Veronika HK
MUDr. Nouza
MIlá Veroniko, na alergii to nevypadá, spíše jiná reakce na aminokyseliny a další obsažené látky v RedBull apod. Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Pracoval jsem v řeznictví.Musel jsem této práce nechat, pro bolest kloubů.Je faktem, že dost často jsem přecházel chřipky, nachlazení,střídání tepla a chladu.pobolívají mne prakticky všechny klouby, hlavně nosné.Ještě předtím, než mne začaly klouby skutečně bolet, jsem cítil, že se mnou není něco v pořádku, ale byl to takový neurčitý pocit.Absolvoval jsem 2x odběr krve, pokaždé negativní na revmatoidní faktor.Paní doktorka si myslí, že je to artróza, ale mě se to nezdá u tolika kloubů najednou.V současnosti je stav lepší, než zhruba před 3/4 rokem, vynechal jsem úplně maso, živočišné bílkoviny,minimalizoval alkohol, kávu.Mám podezření na oslabenou imunitu. Chtěl jsem se zeptat, jestli existuje možnost tuto bolest,a praskání, vrzání kloubů výlečit?
Roman
MUDr. Nouza
Milý Romane, artróza jako příčina je pravděpodobná, zkuste léky na bázi chondroitin sulfátu a dalších podobných látek - např. Condro, Proenzi, ad. S mnoha pozdravy, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Dobrý den. Chtěl bych vám poděkovat za doktorskou péči, která mi byla poskytnuta. Je opravdu vidět, že vy i vaše paní řemeslu doktora rozumíte a že vás baví. Dostalo se mi pomoci evropské kvality, a tak Vám za to ještě jednou děkuji. Všem vřele doporučuji navštívit ordinaci pana doktora Nouzy. Navštivte také stránky www.imunologie.cz nebo www.bolesthlavy.com Přeji mnoho úspěchú, váš věrný pacient Bořivoj Mladý.
Bořivoj Mladý
MUDr. Nouza
Vážený pane, vaše vlídná slova mi udělaly dnes večer velkou radost. Už budu končit a půjdu se o tuto radost podělit domů, se svou rodinou. Váš dr. M. NOuza
Různé
Dobry den,doufám že vás moc neobtezuji.Je mi 13 let avazim 97 kg mohl byjste mi prosim napsat nejakou osvedcenou dietu? posledni dobou chodim cvicit do fitnesu-behat rotoped atd. a za tyden cviceni jsem zhubl 3 kg coz semi zda prijatelne ale radbych pokracoval i bez fitnesu nebo nejakou zajimavou dietou-predem dekuji za odpoved a kladne vyrizeni
david
MUDr. Nouza
Víš Davide, tato poradna je určena trochu jiným problémům. Ale 97 kg je opravdu hodně, proto se musíš opřít o zkušenost svých rodičů a také svého nejbližšího lékaře. Ten by měl zařídit potřebná vyšetření a doporučit ti správnou dietu. dr. M. Nouza.
Různé
Dobry den,už sem vám psal kvůli pejskovi.Tentokrát bych se rád zeptal,jak je to z vadami krve.Má matka má srážlivost krve a kvůli tomu jí i zemřelo dítě.Bratr mé matky ma take srazlivostkrve a dite mu take zemrelo.Je mi sice jen 13 let , ale dobudoucna bych chtel rodinu a predevsim zdrave dite .Muzete mi prosim napsat jaka je pravdepodobnost ze tuto vadu krave mám také?A kdy by byl vhodny vek na vysetreni? mam silne astma a jak uz vite i alergii. mockrat dekuji predem za odpoved
david
MUDr. Nouza
Milý Davide, poruchy srážlivosti krve jsou různé a také mají různou dědičnost. Myslím si, že je dobré, že o těchto věcech uvažuješ, a proto bys měl vše probrat se svými rodiči a pokud by bylo potřeba se svým dětským lékařem. Přeji ti do života, aby se ti vše špatné vyhnulo, tvůj dr. M. Nouza.
Různé
dobry den,mam dotaz.casto me boli leve lytko.je to asi rok a pul kdy to zaclo.mam leidenskou mutaci,chodim na kontroly na hematologii,krev i ultrazvuk zil v poradku,bolesti vsak pretrvavaji,ne denne,ale casto.bylo mi receno,ze to muze byt ocekavanym menzesem nebo stresem,beru leky na nervy,frontin a seropram.mohl by jste mi poradit jak bolestem predejit nebo aspon je zmirnit.dekuji
martina
MUDr. Nouza
Milá Martino, příčina bolestí lýtka může být i jiná než cévní. Třeba ortopedická, neurologická, svalová, apod. Navštivte svého praktického lékaře, jistě vám poradí. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Dobrý den pane doktore, můj 11 letý syn byl v lednu letošního roku na povinném očkování proti dětské obrně, ale bohužel dětský lékař ho tento týden naočkoval znovu. Chtěla jsem se tedy zeptat jaké by to mohlo mít následky na jeho zdraví a jak moc to uškodí imunitnímu systému, když je očkován dvakrát během tří měsíců? Děkuji Markéta L.
Markéta
MUDr. Nouza
Milá Markéto, podle mne by to nemělo představovat žádné riziko poškození imunity či zdraví vůbec. Synova imunita dostane místo jedné informace, nově znovupřipomenutí. U řady infekcí se očkuje v krátké době 2 i 3 dávkami, tak aby odpověď imunitního systému bylo dostatečně velká a trvalo potřebně dlouho (např. klíštová encefalitida, hepatitida, ad.). Věřím, že bude váš syn v pořádku. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Dobrýden, před měsícem jsem se nechal tetovat na rameni - černou barvou - hojení proběhlo krátce a bez komplikací, ale naskytl se jiný problém: týden po tetování jsem onemocněl - bolesti v krku, teploty, léčba antibiotiky a týden na to opět - Zarudlé hrdlo, bolesti v krku, antibiotika. Chci se zeptat, zda-li nejde spíše o alergickou reakci na barvivo v tetování, nebo pouze o virové onemocnění. Tetování není nijak zarudlé. Za odpověd předem děkuji
Honza
MUDr. Nouza
Milý Honzo, alergie není moc pravděpodobná, spíše si myslím, že je to reakce organismu na cizorodou látku - inkoust. Mělo by se to brzy usadit. Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Pane doktore jeste doplneni k memu predeslemu dotazu - jiz jsem zkousela mazani kortikoidovou masti a bez zvlastniho efektu :( Dekuji, Helena
Helena
MUDr. Nouza
No Heleno, s těmi kortikoidy byste to neměla přehánět. Dlouhodobé užívání může poškozovat pleť. Zdravím, dr. Nouza
Různé
Dobrý den pane doktore, tez velmi prosim o radu. Jiz od ledna me (soustavne)trapi nesvedive otoky a zarudnuti kuze kolem oci, nejurputnejsi je to po ranu. Vyskytuje se to nepravidelne, tak 3 tydny z mesice. Alergii na make-up bych vyloucila, pouzivam po leta totez. Vim ze mam alergii na mleko a tak se podle toho stravuji. Jinak jsem zdrava, sportovne zalozena 50-leta zena. PC nepouzivam, zamestnani neni stresujici. Obcas trpim bolestmi zad (krizove a krcni casti). Napada Vas v cem by mohla byt pricina? Dekujji velice za Vas cas a preji pekny den
Helena
MUDr. Nouza
Milá Heleno, nejvíce mne napadá právě make-up, i když jej máte stále stejný, nebo právě proto. Zkuste jej změnit. Zdravím, dr. M. Nouza
Různé
Pane doktore, chtel bych se vas zeptat, zad-li je mozne, ze se mi zacali delat puchyrky v oblasti pohlavnich organu.V ordinaci mi rekli, ze to je v poradku, a jeste k tomu prihodili oralni sex (jedna mlada sekretarka). Od te doby trpim prujmem, predcasnou ejakulaci, ale puchyrky zmizely. Dekuji Radek
Radim
MUDr. Nouza
MIlý Radku, tyto problémy mohou být způsobovány kvasinkami nebo oparem. Nemohu takto blíže stav posoudit. Poradte se na kožním. Zdravím, dr. M. Nouza
Různé
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na zahleňování mlékem. Dcera(2 roky) má hrozně ráda mléko,ale teď už se mi stalo po druhé, že jakmile jsem jí ho začala podávat,tak pár dnů na to dostala rýmu, čím bych mléko mohla nahradit,aby neztratilo tu mléčnou chuť, která ji tak chutná. Zkoušela jsem sojové,ale to ji nechutná. Já na mléko alergická jsem,tak mám trochu obavy,abych ji tuto alergii nečím nevědomky nevyvolala. Děkuji Zuzka
Zuzana B.
MUDr. Nouza
Milá Zuzko, zkuste kozí nebo ovčí, jestli dcerce bude chutnat. Zdravím, dr. Nouza
Různé
pane doktore vážím si Vás ale přenechte poradnu někomu kdo má na to čas.
Marie
MUDr. Nouza
Ano, máte pravdu. Rád se s někým zkušeným o tuto bezplatnou službu podělím. Nevíte o někom? Dr. M. Nouza
Různé
Dobrý den,už asi rok mám psychické problémy a navštěvuju psychiatra.bohužel antidepresiva moc nezabírají.mohl by být problém ve štítné žláze?je mi 25 let.děkuju za odpověd
pavel
MUDr. Nouza
Milý Pavle, pokud máte problémy se štítnou žlázou, je to možné. To vše musíte probrat s praktickým lékařem a psychiatrem. Hodně štěstí, dr. M. NOuza
Různé
potřebuji poradit mám potíže s dechem beru prášky na vysoký krevní tlak a v době jara a před deštěm se mi špatně dýchá mám nemocné průdušky
Dana
MUDr. Nouza
Milá Dano, vaše obtíže mohou mít různé příčiny, musíte je probrat se svým lékařem. I některé prášky na tlak mohou vést u vnímavého člověka k dechovým obtížím. S pozdravy, dr. M. Nouza
Různé
Dobrý den, nejsem si jistá zda se jedná o alergii, ale nevím si rady.. Posledni cca měsíc mě začala černat nebo zelenat pokožka v míste kde nosím zlato (zejména uši a krk) .. Prosím o radu. Děkuji Vám a jsem s pozdravem Taťana
Taťana
MUDr. Nouza
Milá Taťáno, není to alergie, spíše se z vás něco vylučuje, co reaguje s mědí, která je ve zlatě přimícháná. Nechte si pro jistotu udělat základní testy u praktického lékaře. Zdravím, dr. M. Nouza
Různé
Dobrý den pane doktore,mám velikouprosbu.Před rokem jsem byla v nemocnici v bolestmi v pravém podžebží a po týdnu vyšetření mi bylo sděleno že mám Crohnovu nemoc.Cely rok jsem žádné problémy neměli užívala pentázu a nyní mi bylo řečeno v jiné nemocnici že podle koloskopie ani histologie nic nenasvědčuje této chorobě.Mám pouze řídkou stolici 1-2 denně a to již 5 let.V posledním půlroce jsem pořád doma s problémy :afty,bolest v krku teplota,pocení ,zimnice bolest zad,ZÁVRATĚ,bolest kloubů,únava a ospalost.Tento týden mi odebrali krev kvůli zánětu mandlí a výsledky:cytomegalovirus elisa IGG-2,572 IP pozit.,elisa IGM 0,923 hraniční.Dále Anti EBNA IGG elisa-39,260 pozitivní,anti VCA EBV IGG ELISA-116,933 pozitivní,ANTI VCA EVB IGM ELISA -8,953 negat.,Sérum a krevní obraz mám zcela v pořádku.Mám veliký strach co se mnou je.Dočetla jsem se hrozné věci co takovéhle hodnoty můžou způsobit.Infeční mononukleoza mi nebyla nikdy diagnostikována.V tom střevě mám prý bakteriální zánět-nevím .Děkuji
Alena Novotná
MUDr. Nouza
Milá Aleno, no myslím, že diagnóza Crohnovy nemoci se nestanoví jen tak, musíte mít nějaký nález. Tato nemoc více postihuje tenké střevo a to se nevyšetří kolonoskopií. Takže doporučuji vše ještě probrat s vaším gastroenterologem. Co se týče krevního vyš., můžete být v klidu, jedná se o stav po prodělané infekci a to máme skoro všichni. Hodně zdravíčka, dr. M. Nouza
Různé
Dobrý den..od tří let musím držet bezlepkovou dietu-byla u mě zjištěna celiakie..nyní je mi 21,a už jsem si na to zvykla,takže by mi to ani tak nevadilo,jen jsem poslední dobou zoufalá,že mi nejde přibrat..at jím co jím-z možných potravin,které smím-,at toho sním kolik chci..stejně nepřiberu ani deko...už nevím co s tím? :(
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, asi to bude konstitucí, možná stresem. Není důvod, abyste při bezlepkové dietě byla hubená. Poraďte se s gastroenterologem nebo nejprve s praktickým lékařem. Váš, dr. M. Nouza
Různé
Vážený pane doktore Nouzo, ve Vaší alergologické poradně jsem četla Vaši odpověď na dotaz paní Marcely týkající se padání vlasů. Doporučoval jste jí vyšetření na specializovaném klinickém kožním pracovišti, zabývajícím se právě vlasy. Mám podobný problém a proto bych Vás chtěla poprosit, jestli o nějakém takovém specializovaném pracovišti víte, abyste zde uvedl i kontakt. Mé hledání bylo zatím neúspěšné. Předem Vám moc děkuji.
Marcela
MUDr. Nouza
Milá Marcelo, je potřeba u praktického lékaře podstoupit obecné vyšetření, zaměřené na váš zdravotní stav (hladinu železa, krevní obraz, štítnou žlázu) a bude-li vše v pořádku na vyhledat kožního lékaře. Specializované pracoviště se nalézá na Dermatologické klinice VFN v Praze 1, U nemocnice 2. Váš dr. M. Nouza
Různé
Dobrý den.Mému 10ti letému synovi se několikrát do roka z ničeho nic sloupnou skoro celé ruce.Kůže mu jde dolů od půlky dlaní ke koncům prstů a ještě mu to zasahuje pod nehty.V té době je většinou zdráv.Marodí velice zřídka.Má prokázanou alergii na pyly-od 1,5 roku věku a nyní jsme zjistili i alergii na kočky.Užívá Zodac a pylovou vakcinu(z Francie).Ruce vždy mažeme mastným krémem a vše za chvíli vymizí.Čím to je?Navíc trpí vzácnou vadou kyčlí a ramen-epifyzární dysplázie Meyeri.Děkuji za odpověď.
Jaroslava
MUDr. Nouza
Milá Jaroslavo, nevím čím to je. Může to mít řadu příčin, možná kontaktní ekzém s přecitlivělostí na nějakou látku s kterou dlaně přicházejí do kontaktu? Nevím. Hodně štěstí, dr. M. Nouza
Různé
izoelektrická fokuzace likvoru a sera vlikvoru 16 pásů bez sérového korelatu,4 v silně alk.,4 ve slabé alk.4 v neutrální a 4 v kyselé.inttrathekalní oligoklonární IgG syntéza prokázána.Pochopila jsem,že výsledek zřejmě potvrzuje autoimunitní reakci,dočetla se o důležitosti zasažení určitých lokalit v mozku,co znamená pojem bez sérového korelátu a intrathekalní oligoklonární syntéza.Děkuji za odpověď.
Alena
MUDr. Nouza
Milá Aleno, tento nález vám musí vysvětlit ten, který vyšetření indikoval, tedy patrně neurolog. Váš dr. Nouza
Různé
Pane doktore, prosím o radu. Mám velké problémy při pobytu v teplých místnostech - silné zarudnutí obličeje a svědění, které se zhoršuje i stresem. Mám nepříjemnosti v zaměstnání, potřebovala bych pracovat v chladném prostředí, což je problém, jelikož spolupracovníci vyžadují teplo. A já trpím a trpím.Jsem alergik, alergie na pyly a roztoče, užívám flonidan. Mám pocit, že se jedná o typ chladové alergie. Poradíte mi prosím, na jakého lékaře se obrátit, případně jak zjistit, co mi vlastně je. Děkuji mnohokrát za pomoc.
Jitka
MUDr. Nouza
Milá Jitko, může to být problém štítné žlázy, nebo i psychika hraje roli? Ten stres je typický pro zhoršení obtíží. Možná budete muset hledat jiné zaměstnání. Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Dobrý den, je mi 24 let a asi před 1 rokem mi začaly fialovět konečky prstů na nohou.Na rukou mi zčervenají klouby a pobolívají, někdy mě bolí i kůže. Dělá se mi to i v teple i zimě. Obvodní doktorka mi řekla, že mám alergii na chlad a že se mám tepleji oblékat apít teplé čaje.Byla jsem i na cévním oddělení ale tam mi řekly, že cévy mám vpořádku. Brala jsem prášky ginko biloba, ale žádná změna.Můžete mi prosím poradit? Dá se tohle nějak léčit? Děkuji mnohokrát.
Katka
MUDr. Nouza
Milá Katko, doporučil bych rozhodně revmatologické vyšetření, myslím, že to není alergie na chlad a na cévním by také neodhalili drobné změny kapilár, které jsou patrně podkladem vašich obtíží. Pokud byste neuspěla, rád se vás ujmu u nás v ordinaci. Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Dobrý den, můžete mi dát adresu své ordinace a tel. číslo? MuDr. Krejčová mě jakožto "komplikovaný případ" odkázala přímo na Vás.Děkuji!
Iza
MUDr. Nouza
Jistě, adresa je Havelská 14, Praha 1, tel. 222 094 200, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Vážený pane doktore,od 13 let jsem se léčila se zvýšenou činností štítné žlázy a brala jsem thyroxin asi až do 18 let. Nyní jen chodím na roční kontroly. Má vyšetření vykazují zvětšené laloky, levý měří transverzálně 16mm, podélně 54mm, pravý 18mm a 56mm. V pravém laloku se mi minulý rok objevila cysta o průměru 1,5mm, letos se zvětšila na 2mm a přibyla k ní druhá stejně velká. Špatně se mi dýchá, od ledna beru Aerius na alergii - pyly, plísně, kočka a pes. Co prosím znamená, že jsou laloky štítné žlázy zvětšené? Je v nich výskyt cystiček běžný? Často se mi špatně dýchá a polyká, může to být způsobeno štítnou žlázou a nemusím se léčit? Můj doktor mi sdělil, že to je v pořádku, ale já se dobře necítím, ráda bych slyšela ještě jiný názor. Děkuji.
Lada
MUDr. Nouza
Milá Lado, zvětšená štítná žláza může mít více příčin. Může způsobovat i vaše obtíže s polykáním a dýcháním. Zato cystičky vznikají poměrně často a nemají velký význam. Léčit byste se určitě měla, léky, nebude-li efekt, tak možná i operací. To by měl posoudit endokrinolog. Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.





mobilní verze